Artikel top billede

Kommuner blæser på advarsler om ulovligheder

Kommuner fortsætter med at videresende pris-oplysninger til Kombit, selv om det kan være i strid med konkurrenceloven.

Striden, mellem på den ene side Kombit og KL på den anden side KMD, spidser til.

Selvom KMD har advaret kommunerne imod at udveksle detaljerede prisdata med Kombit, så har flere kommuner set stort på advarslen og netop sendt data til Kombit.

Det fremgår af en mail fra Kombit's direktør Hans Bethelsen til landets kommunaldirektører den 1. marts 2011.
 
I brevet, som Computerworld er kommet i besiddelse af, fremgår det, at Kombit fortsat har den opfattelse, at det er "juridisk uproblematisk" for en kommune at sende materialet til Kombit.

"Kombit foreslår derfor, at de kommuner, der har materialet, fremsender det til Kombit. Kombit har allerede modtaget materiale fra de første kommuner," står der i brevet. 

Advarsel fra KMD

Så sent som onsdag i sidste uge skrev direktør for salg og marketing, Karen Nielsen, ellers til alle kommunaldirektørerne for igen at advare dem.

I brevet fremgår det, at KMD har udarbejdet specifikke opgørelser til flere kommuner.

"Disse oplysninger kan ikke sendes til, eller deles med, KOMBIT A/S, da det kan være i strid med konkurrenceloven," understreger Karen Nielsen i brevet til kommunaldirektørerne.

Slagsmål om milliarder

Stridens kerne handler i bund og grund om gennemsigtigheden i KMD's priser, hvor Kombit kræver detaljerede prisdata fra kommunerne, for at kunne tjekke KMD's priser.

Omvendt mener KMD altså ikke, at denne øvelse via Kombit er tilladt ifølge konkurrenceloven.

Alene i 2011 blev kommunerne tilsammen faktureret for 1,1 milliarder kroner af KMD på de såkaldt kritiske monopol-systemer, som striden drejer sig om.

Milliard-beløbet er således kun for dette ene år. KL's formand Jan Trøjborg (S) er personligt gået ind i armlægningen med it-giganten. 

Det kommune-ejede KMD blev solgt i slutningen af 2008 efter en folketingslov tvang KL til det. 

Læs også:

Så mange penge skændes KMD og kommuner om 

Læs brevet fra KL-boss: Vi forlanger gennemskuelige priser

Vrede kommuner: KMD holder sine priser skjult for os

Pris-opgør: Sådan reagerer KMD på brok fra KL-boss

Her er KMD´s reaktion

Hos KMD er reaktionen fra direktør for salg og marketing, Karen Nielsen, afdæmpet.

"Som tidligere sagt har vi ingen interesse i at have en konflikt med en af vores vigtigste interessenter, og af samme årsag ønsker vi ikke at kommentere Kombit´s skrivelse."

Hun fastholder, at KMD har fået en klar juridisk vurdering fra eksterne advokater, der angiver, at det er i strid med konkurrenceloven, hvis de detaljerede informationer udveksles med Kombit.

"Vi står selvfølgelig ved vores opfordring om, at KMD og Kombit går sammen til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for at få afklaret problematikken til alles tilfredshed," lyder det videre fra Karen Nielsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Digitaliseringsstyrelsen søger ny hovedleverandør til Borger.dk
Digitaliseringsstyrelsen søger med million-ordre ny hovedleverandør af en række centrale opgaver på Borger.dk i en fokuseret kontrakt, hvor man kommer til at samarbejde tæt med Netcompany.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.