Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Kommuner blæser på advarsler om ulovligheder

Kommuner fortsætter med at videresende pris-oplysninger til Kombit, selv om det kan være i strid med konkurrenceloven.

Striden, mellem på den ene side Kombit og KL på den anden side KMD, spidser til.

Selvom KMD har advaret kommunerne imod at udveksle detaljerede prisdata med Kombit, så har flere kommuner set stort på advarslen og netop sendt data til Kombit.

Det fremgår af en mail fra Kombit's direktør Hans Bethelsen til landets kommunaldirektører den 1. marts 2011.
 
I brevet, som Computerworld er kommet i besiddelse af, fremgår det, at Kombit fortsat har den opfattelse, at det er "juridisk uproblematisk" for en kommune at sende materialet til Kombit.

"Kombit foreslår derfor, at de kommuner, der har materialet, fremsender det til Kombit. Kombit har allerede modtaget materiale fra de første kommuner," står der i brevet. 

Advarsel fra KMD

Så sent som onsdag i sidste uge skrev direktør for salg og marketing, Karen Nielsen, ellers til alle kommunaldirektørerne for igen at advare dem.

I brevet fremgår det, at KMD har udarbejdet specifikke opgørelser til flere kommuner.

"Disse oplysninger kan ikke sendes til, eller deles med, KOMBIT A/S, da det kan være i strid med konkurrenceloven," understreger Karen Nielsen i brevet til kommunaldirektørerne.

Slagsmål om milliarder

Stridens kerne handler i bund og grund om gennemsigtigheden i KMD's priser, hvor Kombit kræver detaljerede prisdata fra kommunerne, for at kunne tjekke KMD's priser.

Omvendt mener KMD altså ikke, at denne øvelse via Kombit er tilladt ifølge konkurrenceloven.

Alene i 2011 blev kommunerne tilsammen faktureret for 1,1 milliarder kroner af KMD på de såkaldt kritiske monopol-systemer, som striden drejer sig om.

Milliard-beløbet er således kun for dette ene år. KL's formand Jan Trøjborg (S) er personligt gået ind i armlægningen med it-giganten. 

Det kommune-ejede KMD blev solgt i slutningen af 2008 efter en folketingslov tvang KL til det. 

Læs også:

Så mange penge skændes KMD og kommuner om 

Læs brevet fra KL-boss: Vi forlanger gennemskuelige priser

Vrede kommuner: KMD holder sine priser skjult for os

Pris-opgør: Sådan reagerer KMD på brok fra KL-boss

Her er KMD´s reaktion

Hos KMD er reaktionen fra direktør for salg og marketing, Karen Nielsen, afdæmpet.

"Som tidligere sagt har vi ingen interesse i at have en konflikt med en af vores vigtigste interessenter, og af samme årsag ønsker vi ikke at kommentere Kombit´s skrivelse."

Hun fastholder, at KMD har fået en klar juridisk vurdering fra eksterne advokater, der angiver, at det er i strid med konkurrenceloven, hvis de detaljerede informationer udveksles med Kombit.

"Vi står selvfølgelig ved vores opfordring om, at KMD og Kombit går sammen til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for at få afklaret problematikken til alles tilfredshed," lyder det videre fra Karen Nielsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere