Artikel top billede

Rystende tal: Mange danske firmaer siger nej tak til it

En spritny undersøgelse fra IT-Branchen og Dansk Erhverv viser, at overraskende mange danske virksomheder har svært ved at se fidusen i det der informationsteknologi.

Læs også: 
Så mange danske myndigheder mangler it-strategi

It giver markante løft i Danmarks produktivitet, men alligevel er mange danske virksomheder lunke eller ligefrem kolde over for at skulle rode med servere og netværk.

Det viser en undersøgelse foretaget af Dansk Erhverv og IT-Branchen, hvoraf sidstnævnte vil diskutere undersøgelsens konklusioner på sit årsmøde, der løber af stablen senere i dag i Børsens lokaler i København.

De to brancheforeninger har spurgt 741 private virksomheder, hvorvidt de forventer at høste gevinster ved digitaliseringen i 2012 og ikke mindst, hvor meget it-implementering biddrog til bundlinjen i 2011.

Og resultaterne giver et billede af et erhvervsliv, der ikke ligefrem knus-elsker it.

37 procent forventer ikke it-gevinst

For 37 procent af de adspurgte selskaber svarer, at de slet ikke forventer gevinster ved digitalisering i 2012, mens lidt flere end halvdelen kun forventer det i nogen eller mindre grad.

Kun godt 10 procent forventer i høj grad konkrete gevinster i form af eksempelvis besparelser, øget produktivitet eller vækst i år ved hjælp af it.

Sammenlignes tallene med den offentlige sektor, forventer 99 procent af kommunerne gevinster ved øget digitalisering, har KL (Kommunernes Landsforening) tidligere dokumenteret (figur 8). 

"Vores undersøgelse viser, at den private sektor halter langt efter det offentlige på det digitale område. Det, tror jeg, kommer bag på mange, og denne undersøgelse er derfor også et wake up call, der fortæller noget om, at it-industrien virkelig har en udfordring at arbejde med," siger direktør i IT-Branchen, Morten Bangsgaard.

It giver penge til hver femte

Undersøgelsen fra IT-Branchen og Dansk Erhverv har også kigget på, hvordan digitaliseringen kan ses direkte på bundlinjen.

Det er dog er langt fra tilfældet hos alle adspurgte private virksomheder.

Kun en femtedel svarer ja til  spørgsmålet "Har din virksomhed efter din vurdering fået et bedre resultat i 2011, end man ellers ville have fået, fordi din virksomhed har udnyttet digitaliseringens muligheder?"

Sådan skal it redde Danmarks økonomi

63 procent af danske selskaber mener derimod ikke, at digitalisering kan ses på bundlinjen, og 16 procent svarer "ved ikke". 

Det resultat undrer IT-Branchens direktør, Morten Bangsgaard. 

"De virksomheder, der virkelig rykker fremad, er også dem, der har forstået at bruge teknologien i forhold til kunder og salg," siger han og fortsætter: 

"Mange danske virksomheder har samtidig også en stor opgave foran sig med at bruge it som salgskanal og den måde, som man styrer virksomheden på. Teknologierne findes, og det er bare med at få afprøvet dem og komme afsted," lyder det fra Morten Bangsgaard. 

Skal løfte nationen

IT-Branchens direktør fremhæver samtidig, at vækstpotentialet er stort både for den enkelte virksomhed og for nationen Danmark, men det kræver som minimum, at basale forretningsprocesser som bogføring og lagerstyring bliver digitaliserede. 

I IT-Branchens undersøgelse står der: 

"Hvis et procentpoint større andel af virksomheder brugte it-løsninger til en eller flere af deres centrale forretningsprocesser, ville det give en højere værditilvækst, som i alt kunne give Danmark en gevinst på op til 6,5 milliarder kroner i årlig bruttoværditilvækst".

Brancheforeningen har her bygget sit udsagn op omkring en konklusion fra forskning på Copenhagen Business School, der i 2011 undersøgte 8.500 virksomheder på tværs af alle brancher.

Derfor blæser Morten Bangsgaard til kamp for at gå i nullerne og et-tallerne ude på de danske arbejdspladser. 

"It-værktøjerne skal implementeres og bruges intelligent i hver eneste virksomhed, det er vejen frem til øget vækst, flere arbejdspladser og øget produktivitet i den internationale konkurrence," siger han. 

Direktøren peger på, at det især er små og mellemstore virksomheder, der skal stimuleres og motiveres til at benytte it-værktøjer til i første omgang at øge deres egen produktivitet og dernæst bidrage til et bedre økonomisk klima i Danmark.

Læs også: 
Så mange danske myndigheder mangler it-strategi
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere