Artikel top billede

Fynsk magtkamp blusser op efter milliontab på fiber

Borgmester på Fyn er rystet over trecifret millionunderskud i fynsk elselskab. Politisk magtkamp lurer i kulissen.

Læs også: Dansk fiber-branche bekymret: Får massivt baghjul.

Som så mange andre elselskaber må nu også Sydfyns Elforsyning sande, at satsningen på fiber, i hvert fald ud fra en midlertidig økonomisk betragtning, har vist sig katastrofal.

Det selvejende selskab har netop indkasseret et rekordstort underskud på 134 millioner i 2011.

Det skyldes primært en nedskrivning på fiber på 120 millioner kroner i virksomheden, som dermed følger i fodsporet på en lang række andre elselskaber, der har måttet nedskrive deres fiberinvesteringer med store millionbeløb gennem de seneste år.

Mod en forventning om 2000 nye kunder, var der i 2011 kun 400, der så fidusen i at vælge en fiberløsning i det sydfynske.

Politiske uenigheder blusser op

Sydfyns Elforsyning er et selvejende selskab med en ledelse, der er valgt af kommunalbestyrelsen i Svendborg, og kommunen fungerer som tilsynsmyndighed.

Noget tyder dog på stærke strategiske uenigheder, især mellem Svendborgs borgmester Curt Sørensen og Sydfyns Elforsynings formand Guri Krøis, der således sidder på sin post i kraft af opbakning i byrådet.

Uenigheder, der er blusset op efter fremlæggelsen af det katastrofale regnskab.

Den kolde luft mellem parterne gav sig udslag i, at bestyrelsen i sidste uge valgte at orientere Fyns Amts Avis om regnskabet og underskuddet, inden borgmesteren fik tallene at se. På trods af kommunens rolle som tilsynsmyndighed.

Det undrede borgmester Curt Sørensen, der overordnet mener, at man bør være åben over for et salg, for eksempel til konkurrenten Energi Fyn.

"Det er sjette underskud i træk, og i de seks år er der formøblet 300 millioner kroner af egenkapitalen. Resultatet er en understregning af, at man bør være åben over for alle muligheder. Der skal i hvert fald ske noget andet end hidtil," udtaler Curt Sørensen til Fyns Amts Avis.

"Hvis det fibernet er så fantastisk, hvorfor er der så ikke flere, der gør brug af det? Faktum er, at det er en investering, som ikke forrenter sig," siger borgmesteren.

Men den tanke er hidtil blevet pure afvist af Sydfyns Elforsynings bestyrelse.

I onsdags spidsede uenighederne yderligere til, da syv medlemmer af virksomhedens 45 mand store repræsentantskab gik i rette med bestyrelsen og krævede en uvildig undersøgelse af fordele og ulemper ved et salg.

Deres krav kan ses som en støtteerklæring til borgmesteren.

For Curt Sørensen har flere gange foreslået en uvildig analyse, men har dog indtil videre ikke haft held med sit forehavende.

Det er ikke første gang, at der sættes spørgsmålstegn ved ledelsen af elselskabet. Tilbage i januar rettede to medlemmer af repræsentantskabet i et brev til formanden en kritik af virksomheden, som de mener er uforsvarligt drevet.

Læs også: Dansk fiber-branche bekymret: Får massivt baghjul.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


Fremtidens ERP – træf de rigtige strategiske valg

Automatisering, fuld udnyttelse data og muligheden for at knytte leverandører og kunder endnu tættere til virksomheden, og kravene til et moderne forretnings- eller ERP-system er mange. Vær med når vi sætter fremtiden ERP på dagsordnen og diskuterer nogle af de vigtigste og mest relevante spørgsmål om ERP.

13. oktober 2022 | Læs mere


Dell Technologies Forum

Se hvilke løsninger, der kan give jeres virksomhed de næste banebrydende resultater Mød brancheeksperter, vær med til spændende breakout-sessioner og interaktive oplevelser, og lær mere om løsninger inden for alt fra multicloud-strategi som as-a-Service, AI-baserede beslutningsprocesser i edge-miljøer til moderne og sikker cyber resilience.

25. oktober 2022 | Læs mere


Computerworld
Efter 15 år med iPhone: Her er Computerworlds favorit-modeller - og vores karakter til hver enkelt model
CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital