Fynsk magtkamp blusser op efter milliontab på fiber

Borgmester på Fyn er rystet over trecifret millionunderskud i fynsk elselskab. Politisk magtkamp lurer i kulissen.

Læs også: Dansk fiber-branche bekymret: Får massivt baghjul.

Som så mange andre elselskaber må nu også Sydfyns Elforsyning sande, at satsningen på fiber, i hvert fald ud fra en midlertidig økonomisk betragtning, har vist sig katastrofal.

Det selvejende selskab har netop indkasseret et rekordstort underskud på 134 millioner i 2011.

Det skyldes primært en nedskrivning på fiber på 120 millioner kroner i virksomheden, som dermed følger i fodsporet på en lang række andre elselskaber, der har måttet nedskrive deres fiberinvesteringer med store millionbeløb gennem de seneste år.

Mod en forventning om 2000 nye kunder, var der i 2011 kun 400, der så fidusen i at vælge en fiberløsning i det sydfynske.

Politiske uenigheder blusser op

Sydfyns Elforsyning er et selvejende selskab med en ledelse, der er valgt af kommunalbestyrelsen i Svendborg, og kommunen fungerer som tilsynsmyndighed.

Noget tyder dog på stærke strategiske uenigheder, især mellem Svendborgs borgmester Curt Sørensen og Sydfyns Elforsynings formand Guri Krøis, der således sidder på sin post i kraft af opbakning i byrådet.

Uenigheder, der er blusset op efter fremlæggelsen af det katastrofale regnskab.

Den kolde luft mellem parterne gav sig udslag i, at bestyrelsen i sidste uge valgte at orientere Fyns Amts Avis om regnskabet og underskuddet, inden borgmesteren fik tallene at se. På trods af kommunens rolle som tilsynsmyndighed.

Det undrede borgmester Curt Sørensen, der overordnet mener, at man bør være åben over for et salg, for eksempel til konkurrenten Energi Fyn.

"Det er sjette underskud i træk, og i de seks år er der formøblet 300 millioner kroner af egenkapitalen. Resultatet er en understregning af, at man bør være åben over for alle muligheder. Der skal i hvert fald ske noget andet end hidtil," udtaler Curt Sørensen til Fyns Amts Avis.

"Hvis det fibernet er så fantastisk, hvorfor er der så ikke flere, der gør brug af det? Faktum er, at det er en investering, som ikke forrenter sig," siger borgmesteren.

Men den tanke er hidtil blevet pure afvist af Sydfyns Elforsynings bestyrelse.

I onsdags spidsede uenighederne yderligere til, da syv medlemmer af virksomhedens 45 mand store repræsentantskab gik i rette med bestyrelsen og krævede en uvildig undersøgelse af fordele og ulemper ved et salg.

Deres krav kan ses som en støtteerklæring til borgmesteren.

For Curt Sørensen har flere gange foreslået en uvildig analyse, men har dog indtil videre ikke haft held med sit forehavende.

Det er ikke første gang, at der sættes spørgsmålstegn ved ledelsen af elselskabet. Tilbage i januar rettede to medlemmer af repræsentantskabet i et brev til formanden en kritik af virksomheden, som de mener er uforsvarligt drevet.

Læs også: Dansk fiber-branche bekymret: Får massivt baghjul.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft klar med splinternye bærbare: Endelig undgår selskabet en fatal fejltagelse
Microsoft er klar med fjerde generation af sin Surface Laptop. Og her undgår Microsoft omsider at være for karrig med lagerpladsen.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.