Artikel top billede

Fynsk magtkamp blusser op efter milliontab på fiber

Borgmester på Fyn er rystet over trecifret millionunderskud i fynsk elselskab. Politisk magtkamp lurer i kulissen.

Læs også: Dansk fiber-branche bekymret: Får massivt baghjul.

Som så mange andre elselskaber må nu også Sydfyns Elforsyning sande, at satsningen på fiber, i hvert fald ud fra en midlertidig økonomisk betragtning, har vist sig katastrofal.

Det selvejende selskab har netop indkasseret et rekordstort underskud på 134 millioner i 2011.

Det skyldes primært en nedskrivning på fiber på 120 millioner kroner i virksomheden, som dermed følger i fodsporet på en lang række andre elselskaber, der har måttet nedskrive deres fiberinvesteringer med store millionbeløb gennem de seneste år.

Mod en forventning om 2000 nye kunder, var der i 2011 kun 400, der så fidusen i at vælge en fiberløsning i det sydfynske.

Politiske uenigheder blusser op

Sydfyns Elforsyning er et selvejende selskab med en ledelse, der er valgt af kommunalbestyrelsen i Svendborg, og kommunen fungerer som tilsynsmyndighed.

Noget tyder dog på stærke strategiske uenigheder, især mellem Svendborgs borgmester Curt Sørensen og Sydfyns Elforsynings formand Guri Krøis, der således sidder på sin post i kraft af opbakning i byrådet.

Uenigheder, der er blusset op efter fremlæggelsen af det katastrofale regnskab.

Den kolde luft mellem parterne gav sig udslag i, at bestyrelsen i sidste uge valgte at orientere Fyns Amts Avis om regnskabet og underskuddet, inden borgmesteren fik tallene at se. På trods af kommunens rolle som tilsynsmyndighed.

Det undrede borgmester Curt Sørensen, der overordnet mener, at man bør være åben over for et salg, for eksempel til konkurrenten Energi Fyn.

"Det er sjette underskud i træk, og i de seks år er der formøblet 300 millioner kroner af egenkapitalen. Resultatet er en understregning af, at man bør være åben over for alle muligheder. Der skal i hvert fald ske noget andet end hidtil," udtaler Curt Sørensen til Fyns Amts Avis.

"Hvis det fibernet er så fantastisk, hvorfor er der så ikke flere, der gør brug af det? Faktum er, at det er en investering, som ikke forrenter sig," siger borgmesteren.

Men den tanke er hidtil blevet pure afvist af Sydfyns Elforsynings bestyrelse.

I onsdags spidsede uenighederne yderligere til, da syv medlemmer af virksomhedens 45 mand store repræsentantskab gik i rette med bestyrelsen og krævede en uvildig undersøgelse af fordele og ulemper ved et salg.

Deres krav kan ses som en støtteerklæring til borgmesteren.

For Curt Sørensen har flere gange foreslået en uvildig analyse, men har dog indtil videre ikke haft held med sit forehavende.

Det er ikke første gang, at der sættes spørgsmålstegn ved ledelsen af elselskabet. Tilbage i januar rettede to medlemmer af repræsentantskabet i et brev til formanden en kritik af virksomheden, som de mener er uforsvarligt drevet.

Læs også: Dansk fiber-branche bekymret: Får massivt baghjul.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere