Fynsk magtkamp blusser op efter milliontab på fiber

Borgmester på Fyn er rystet over trecifret millionunderskud i fynsk elselskab. Politisk magtkamp lurer i kulissen.

Læs også: Dansk fiber-branche bekymret: Får massivt baghjul.

Som så mange andre elselskaber må nu også Sydfyns Elforsyning sande, at satsningen på fiber, i hvert fald ud fra en midlertidig økonomisk betragtning, har vist sig katastrofal.

Det selvejende selskab har netop indkasseret et rekordstort underskud på 134 millioner i 2011.

Det skyldes primært en nedskrivning på fiber på 120 millioner kroner i virksomheden, som dermed følger i fodsporet på en lang række andre elselskaber, der har måttet nedskrive deres fiberinvesteringer med store millionbeløb gennem de seneste år.

Mod en forventning om 2000 nye kunder, var der i 2011 kun 400, der så fidusen i at vælge en fiberløsning i det sydfynske.

Politiske uenigheder blusser op

Sydfyns Elforsyning er et selvejende selskab med en ledelse, der er valgt af kommunalbestyrelsen i Svendborg, og kommunen fungerer som tilsynsmyndighed.

Noget tyder dog på stærke strategiske uenigheder, især mellem Svendborgs borgmester Curt Sørensen og Sydfyns Elforsynings formand Guri Krøis, der således sidder på sin post i kraft af opbakning i byrådet.

Uenigheder, der er blusset op efter fremlæggelsen af det katastrofale regnskab.

Den kolde luft mellem parterne gav sig udslag i, at bestyrelsen i sidste uge valgte at orientere Fyns Amts Avis om regnskabet og underskuddet, inden borgmesteren fik tallene at se. På trods af kommunens rolle som tilsynsmyndighed.

Det undrede borgmester Curt Sørensen, der overordnet mener, at man bør være åben over for et salg, for eksempel til konkurrenten Energi Fyn.

"Det er sjette underskud i træk, og i de seks år er der formøblet 300 millioner kroner af egenkapitalen. Resultatet er en understregning af, at man bør være åben over for alle muligheder. Der skal i hvert fald ske noget andet end hidtil," udtaler Curt Sørensen til Fyns Amts Avis.

"Hvis det fibernet er så fantastisk, hvorfor er der så ikke flere, der gør brug af det? Faktum er, at det er en investering, som ikke forrenter sig," siger borgmesteren.

Men den tanke er hidtil blevet pure afvist af Sydfyns Elforsynings bestyrelse.

I onsdags spidsede uenighederne yderligere til, da syv medlemmer af virksomhedens 45 mand store repræsentantskab gik i rette med bestyrelsen og krævede en uvildig undersøgelse af fordele og ulemper ved et salg.

Deres krav kan ses som en støtteerklæring til borgmesteren.

For Curt Sørensen har flere gange foreslået en uvildig analyse, men har dog indtil videre ikke haft held med sit forehavende.

Det er ikke første gang, at der sættes spørgsmålstegn ved ledelsen af elselskabet. Tilbage i januar rettede to medlemmer af repræsentantskabet i et brev til formanden en kritik af virksomheden, som de mener er uforsvarligt drevet.

Læs også: Dansk fiber-branche bekymret: Får massivt baghjul.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.