Artikel top billede

Foto: Jacob Ø. Wittorff (Foto: Jacob Ø. Wittorff)

Derfor må Mac-brugerne forberede sig på nye angreb

Mac-brugere er endnu engang kommet i farezonen. Der kan være tale om en tendens, mener sikkerhedsekspert. Se, hvad du selv kan gøre for at undgå at blive angrebet.

Læs også:

Apple klar med løsning på frygtet Mac-trojaner

Apple tager kampen op mod farlig Apple-malware

Salget af antivirus til Mac buldrer afsted efter angreb

Stormen fra det seneste angreb i påsken har dårligt lagt sig, før endnu et malware-angreb har ramt de populære æble-computere.

Og Mac-brugere kan godt vænne sig til, at de også er i skudlinjen, når det kommer til nye malware-angreb.

Det vurderer Ulf Munkedal, der er direktør i sikkerhedsfirmaet FortConsult.

"Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se flere af dem, og de kommer hurtigere efter hinanden alene af den årsag, at Apples operativsystem er begyndt at blive rigtig, rigtig udbredt," siger han

Ren udbud og efterspørgsel

Hidtil har Mac-brugere levet en fredelig tilværelse, når det kommer til malware, men i takt med at flere og flere anskaffer sig en Mac, bliver Apples styresystem også mere interessant for malware-producenter.

"Når vi snakker malware og ondsindet kode, så er noget af det, der gør, at det bliver udbredt, at det har en platform, som er udbredt. Når Mac-brugere bliver en større del af markedet, så kommer de flere angreb helt af sig selv," siger han.

Ulf Munkedal mener, at vi inden for fem år kommer til at se lige så meget malware til Mac, som vi har set til Windows. Og det skyldes alene, at der kommer flere og flere nye Mac-brugere til, der ikke er vant til at færdes i Apples styresystem. De bliver derfor let ofre for netsvindlerne.

"Det er ligesom at være turist i udlandet. Fupmagerne er der, hvor turisterne kommer," siger Ulf Munkedal.

To typer malware

Det meste malware lægger sig på din computer, uden du opdager det. Den type malware samler højst sandsynligt information om, hvad du laver, for at finde ud af, om der er værdifulde data på din computer.

Det kan blandt være netbank-informationer, logins til forskellige sites på nettet eller kreditkortnumre. I værste fald kan det ende med, at svindlerne stjæler din identitet.

En anden type malware, der ifølge Ulf Munkedal ofte er forenelig med den første, kan give angriberen kontrol over en maskine på en måde, hvor den bliver inkluderet i et botnet, som angriberen så kan styre til at angribe hjemmesider med. 

Der findes dog også en masse malware, der ikke lægger sig skjult på computeren. Den giver sig i stedet ofte åbenlyst til kende, når den lander på computeren, og forbryderne bliver mere og mere kreative.

"Vi har for nylig set malware, der bruger din frygt for, om der sker noget sikkerhedsmæssigt med din computer, ved at udgive sig for at være et sikkerhedsprogram. Den type malware narrer brugeren over på et website, hvor man kan betale med kreditkort. Målet er at lokke oplysningerne ud af brugeren," forklarer Ulf Munkedal.

Sådan undgår du malware

Når du færdes på nettet, kan du ikke sikre dig 100 procent mod malware, men du kan alligevel forebygge en del angreb ved at være skeptisk, når du surfer rundt.

"En af de bedste ting, man kan gøre, er at bruge sin sunde fornuft."

"Er der noget, der opfører sig anderledes, end det plejer, er der god grund til at undersøge det eller få andre, som ved, hvad de laver, til at gøre det for en", siger Ulf Munkedal.

Brug antivirus

Udover at bruge sin sunde fornuft er det en god ide at have et antivirusprogram installeret på computeren og sørge for at opdatere alle sine programmer, så sikkerhedshullerne bliver lukket. 

Der findes en række gratis programmer, der kan holde øje med, hvornår der er opdateringer til dine tredjepartsprogrammer. Et af dem er AppFresh

Hvis du bliver inficeret med malware, er der flere ting, du kan gøre. 

"Forhåbentligt kan dit antivirusprogram finde og fjerne malwaren, og ellers må du bide i det sure æble og reinstallere alt på computeren."

Du kan også fjerne det manuelt, eller benytte et af de mange sikkerhedsprogrammer, så du kan sikre dig, at malwaren er ryddet af vejen. Det sidste er dog ikke noget, Ulf Munkedal anbefaler.

"Hvis du fjerner malwaren manuelt, skal du virkelig være klar over, hvad du laver."

"Det basale, gode råd er stadigvæk at få reinstalleret din computer, hvis du er blevet inficeret med malware" siger han.

Læs også:

Apple klar med løsning på frygtet Mac-trojaner

Apple tager kampen op mod farlig Apple-malware

Salget af antivirus til Mac buldrer afsted efter angreb
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?