Artikel top billede

Teori: Moores Lov eksploderer om 10 år

En af computerindustriens mest sejlivede forudsigelser er på vej i graven, siger en fysikprofessor. Han spår, at vi vil se en helt ny form for computerchip dukke op inden længe.

Læs også: 
Her er mikroprocessorens hæsblæsende historie

Yale-forskere bag revolutionært it-kvantespring

Intel-stifteren Gordon E. Moores legendariske lov fra 1965 om, at antallet af it-komponenter i et integreret kredsløb vil blive fordoblet hvert andet år, er i farezonen.

I hvert fald mener den amerikanske fysiker Michio Kaku, at Moores Lov synger på sidste vers, og at loven vil være udvandet inden for de næste 10 år.

Det skriver Cnet

"Faktisk ser vi allerede i dag opbremsninger i Moores Lov. Computerkraften kan simpelthen ikke vedligeholde dens hurtige, eksponentielle udvikling med standard silicium-teknologi," lyder det fra Michio Kaku ifølge Cnet.

Chippen smelter simpelthen

Den teoretiske fysiker med en fortid fra det højt estimerede Harvard Universitet og en nutid som professor på New Yorks Universitet forklarer, at der er fysiske begrænsninger for, hvor lille en eksempelvis Pentium-chip kan blive.

Med udgangspunkt i, at en Pentium-chips' tyndeste lag blot er 20 atomer på tværs, så vil hardware-industrien ramme en grænse, når den forsøger at nå ned på chips-lag på fem atomers tykkelse.

"Når laget bliver fem atomer på tværs, så vil det være slut," siger Michio Kaku til Cnet.

Ifølge fysik-professoren vil chippen dels smelte på grund af varmen fra CPU'en, dels vil der være tale om "lækage" i form af, at atomernes elektroner bliver svære at kontrollere.

"Så der er altså tale om en ultimativ grænse, der bliver sat termodynamikkens love og af kvantemekanikkens love for, hvor meget computerkraft du kan hive ud af silicium," siger han.

På vej mod det ukendte

Michio Kaku spår, at chip-industrien i de nærmeste fremtid vil forsøge at tvinge så meget gods ud af den kendte silicium-teknologi.

Men inden længe vil chip-fabrikanterne være tvunget til at kaste sig over nye metoder som eksempelvis molekylære computere og kvante-computere, som vil kunne give computerindustrien et - ja - kvantespring i forhold til ydeevnen.

Verdens største chip-producent og moderselskabet til Moores Lov, Intel, fortæller til Cnet, at selskabet ikke er bekymret, og at det ikke er umuligt at fortsætte med at file atomerne af deres chips, selv om det er en stadigt stigende udfordring.

"Selv Gordon Moore sagde, at Moores Lov en dag vil løbe ud, og jeg er faktisk fascineret af, hvor lang tid vi har været i stand til at forlænge den," lyder det fra en talsmand hos Intel.

Efter Gordon Moore stod med en af it-verdenens sejeste forudsigelser i 1965, spåede han selv, at Moores Lov ville leve i minimum 10 år.

I 2015 kan Moores Lov fejre 50 års jubilæum, selv om Michio Kaku altså nu sætter spørgsmålstegn ved, om den også når at runde de 60 år og stadig være gyldig.

Læs også: 
Her er mikroprocessorens hæsblæsende historie

Yale-forskere bag revolutionært it-kvantespring
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere