Artikel top billede

Dom: Android er en krænkelse af Oracles rettigheder

Googles brug af Java i Android krænker Oracles rettigheder, lyder amerikansk dom.

Computerworld News Service: En amerikansk jury har afgjort, at Google har brudt Oracles ophavsret til Java i Android, men har ikke kunnet komme til enighed om, hvorvidt krænkelsen falder inden for det ophavsretmæssige princip i amerikansk lov om "fair use" - rimelig anvendelse.

Juryens afgørelse er en delvis sejr for Oracle i retssagen mod Google, men Oracle bliver nødt til at vente - muligvis til en ny retssag - for at se, om Google kan drages til ansvar eller ej med henvisning til formuleringerne om rimelig anvendelse.

Googles advokat, Robert Van Nest, informerede straks dommeren om, at Google vil begære såkaldt mistrial - det vil sige, at sagen skal gå om.

Google vil her argumentere for, at det skal være den samme jury, der afgør både spørgsmålet om ophavsretskrænkelse og spørgsmålet om fair use.

Dommeren bad begge parter om at indlevere hver deres kortfattede redegørelse med hensyn til dette anliggende.

Kan Java overhovedet beskyttes?

Efter afgørelsen mandag gik domsforhandlingen over til patentfasen i sagen, hvor Oracle som sagsøger kom med sin indledende fremlæggelse.

Domsforhandlingen foregår i tre dele, der hver for sig omhandler ophavsret, patenter og eventuel erstatning til Oracle.

Men selvom patentfasen nu er i gang, er ophavsretsfasen langt fra overstået. Udover det uafklarede spørgsmål om fair use skal dommer i sagen, William Alsup, stadig afgøre, om Oracles Java API overhovedet kan beskyttes ophavsretligt under amerikansk lov.

Historisk set er API'er ikke blevet betragtet som beskyttede af ophavsret. Men Oracle argumenterer for, at "strukturen, sekvensen og organiseringen" af de 166 API-pakker i Java er tilstrækkelig kompleks til at udgøre en kreativ frembringelse, der har krav på ophavsretligt beskyttelse.

Google havde indtil sidst på dagen mandag til at indlevere sin argumentation om anliggendet.

Dommeren har ikke oplyst, hvornår han vil træffe afgørelse, i spørgsmålet om disse API'er er beskyttet af ophavsret, men flere iagttagere regner med, at det vil ske, i hvert fald før erstatningsfasen indledes om to uger.

"Vi påskønner juryens indsats og ved, at fair use og ophavsretsbrud er to sider af samme mønt," skriver Google i en udtalelse via e-mail. "Sagens kerne er, om API'erne her kan ophavsretsbeskyttes, og det er op til domstolen at afgøre. Vi forventer, at sagen i forhold til dette spørgsmål og Oracles andre påstande falder ud til vores fordel."

Oracle takkede juryen for dens afgørelse.

"Det overvældende bevismateriale dokumenterer, at Google vidste, at der var behov for en licens, og at dets uautoriserede gren af Java i Android har ødelagt Javas princip med, at koden skrives en gang for alle og derefter skal kunne køres hvor som helst," sagde Oracle.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft: Slut med at overføre data til USA - garanterer at al data fra EU-kunder fra næste år kan blive i Europa
Det er slut med at sende data over Atlanten for Microsoft, der nu over for alle sine bekymrede kunder med et nyt 'pledge' garanterer, at al europæisk data kan blive i europæiske datacentre og ikke vil blive sendt til USA. Se Microsofts løfte her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.