Artikel top billede

Sådan kommer du billigst i gang med big data-projekterne

Der er masser af økonomiske faldgruber ved big data, som du skal være opmærksom på. Se her, hvordan du undgår dem.

Computerworld News Service: Der er store perspektiver i big data.

De tæller blandt andet muligheden for at høste oplysninger ud af de konstant stigende mængder data, så man kan øge sin forretningsmæssige indsigt.

Sådanne besnærende udsigter kan dog ende i store omkostninger, hvis man ikke sørger for et grundigt forarbejde.

"Big data kan medfører store udgifter," siger Jeff Muscarella, der er konsulent inden for styring af udgifter til it hos NPI Financial.

Jeff Muscarella advarer om, at big data-projekter let kan løbe op i syvcifrede beløb, når man har betalt for både hardware, software og services.

Mister deres glans 
Det betyder, at leverandørernes lovende business cases kan miste deres glans, hvis de bliver kigget nærmere efter i sømmene.

"Når man piller dem fra hinanden, er de ofte slet ikke så rosenrøde, som de så ud i første omgang," siger han.

Muscarella mener dog ikke dermed, at det er en fejl at tro, at man kan udnytte styrken ved de store mængde data, forklarer han.

Det betyder blot, at en organisation, der gerne vil basere sine beslutninger på fakta, er nødt til at begynde med at indsamle data om, hvordan et eventuelt big data-projekt overhovedet kan komme forretningen til gode.

"Det handler ikke blot om ny teknologi," siger Muscarella.

"Det handler om ny teknologi, der løser et forretningsmæssigt problem, som ofte slet ikke er påvist. Det er vigtigt, at it-cheferne er opmærksomme på det forhold," siger han.

Han peger på, at leverandørerne vil komme med alle mulige former for halvfærdige ideer om, hvad man kan bruge big data til.

"Men kunderne er nødt til at spørge sig selv: Vil det virkelig øge omsætningen? Hvordan og hvor længe? Hvad vil det koste at udvikle? It-cheferne er nødt til at sørge for at have et skarpt fokus på målet: At projektet har et godt investeringsafkast," siger han.

Sådan kommer du i gang

Man skal ikke kaste sig hovedkulds ud i det, når man udfører forarbejde til et big data-projekt, advarer Muscarella.

Begynd i stedet med open source-værktøjer som Apache Hadoop og byg en test case.

"Man bør gennemføre en grundig forundersøgelse," påpeger Muscarella.

"Vælg noget, der er til at håndtere. Begynd småt med hensyn til at bevise din hypotese, der for eksempel kunne lyde: Hvis vi kunne høste disse sensordata eller disse webklik eller disse indkøbsvaner, så kunne vi bruge resultaterne til at forbedre vores forretning."

"Her er det stadig for tidligt at begynde at bygge infrastruktur," tilføjer han.

"Bevis først din hypotese og så kan du designe din løsning. Du kan godt antage, at ligegyldig hvordan du løser problemet, så vil du sandsynligvis skulle smide den ud og begynde forfra. Det er OK, for i det mindste har du bevist det forretningsmæssige behov, før du bruger en masse penge."

Så kommer vi til infrastrukturen

Når det forretningsmæssige behov er bevist, er det på tide at se på, hvilken infrastruktur der skal til for at håndtere de store mængder data.

Big data-projekter kan ende med at skulle håndtere petabytes eller ligefrem exabytes af data, så det er helt afgørende, at storage-infrastrukturen er ordentligt på plads.

Jeff Muscarella vurderer, at på trods af leverandørernes argumenter for at lægge sig fast på en enkelt storage-leverandør, så er det bedre at anvende storage-virtualisering til at introducere konkurrence på lavrisiko- og ikke-strategiske dele af arkitekturen.

"Man bør ikke standardisere på en enkelt leverandør," siger han.

Hold mulighederne åbne

"Det kan være, at du vil lægge noget i skyen og have noget andet liggende i dine interne datacentre. Derfor er det en god idé at holde mulighederne åbne. Når du først er låst fast, så er du altså låst fast."

Her nævner han hospitaler, som han tidligere har arbejdet med, der valgte at holde sig til en enkelt leverandør.

I første omgang så det hele fint ud, men da der skulle opgraderes nogle få år senere, var der ingen valgmuligheder, og de tilbud, hospitalerne fik, lå langt fra, hvad de kunne have fået under andre omstændigheder.

"Det er meget forskelligt, hvad man får ud af det, og det afhænger af ens valgmuligheder," fastslår Muscarella.

"Brug en strategi med flere leverandører. Når du har identificeret din opgraderingscyklus, så sørg for at gennemgå alle dine aftaler for at sikre dig, at leverandøren er klar over, at du faktisk har mulighed for at skifte."

Vær desuden særlig opmærksom på supporten til din storage. Sørg for, at priserne for support er nogenlunde rimelige, og vær meget nøje med at identificere hardware fra din storage-portefølje, der er taget ud af drift, så du kan forhandle prisen for support af denne ikke længere eksisterende hardware ud af dine supportaftaler.

Her er undtagelserne, hvor du bør betale selv

Software og services til data mining og business intelligence sælges ofte med udgangspunkt i en business case.

Det betyder, at leverandørerne er ivrige efter at komme til at præsentere en gratis business case-analyse, som de bruger til at anbefale deres egne løsninger, siger Jeff Muscarella.

De vil hellere end gerne sende konsulenter ud til dig i adskillige dage, tale med ejerne af virksomheden og gøre deres bedste for at få dig til at se, hvad de har at tilbyde.

"De får dig til at føle, at du får en masse for pengene," siger Muscarella.

"Men sådanne business cases er ofte fulde af huller og meget overoptimistiske antagelser."

Det er ifølge Muscarella derfor bedre at betale en leverandør for en grundig analyse eller hyre en tredjepart til at foretage analysen.

Det giver dem erstatningsansvar, hvis det viser sig, at analyse var forkert, og gør det langt mere sandsynligt, at du får en ærlig og fyldestgørende evaluering.

Vogt dig for den samlede løsning
Hvad enten man køber hardware, software eller services, så advarer Muscarella om, at man bør undgå, hvad han kalder alt-du-kan-spise-aftaler.

"Vi siger altid til folk, at de skal vogte sig for den samlede løsning," siger han.

Han forklarer, at leverandører ofte tilbyder aftaler, hvor kunden kan bruge samtlige af leverandørens værktøjer til en samlet, fast pris.

"Efter et år vil de så se på, hvor mange værktøjer du har installeret og nu bruger, og derefter vil de kun tage betaling for den løbende vedligeholdelse af, hvad du bruger. Det er vores erfaring, at den slags aftaler ofte fører til, at kunderne udruller langt flere værktøjer, end de har brug for. Efter tre år anvender du tre gange så meget, som hvad du har brug for. Det betyder, at du betaler tre gange så meget, som hvad du ellers kunne nøjes med."

I stedet bør man sørge for at indhente tilbud baseret på anvendt tid og materiale udover tilbud med faste priser.

Muscarella bemærker, at såkaldte time and materials-tilbud kan give værdifuld indsigt i leverandørens vurdering af et projekt, og i hvor mange timer leverandøren tror, projektet vil tage fordelt på ressourcer og opgaver.

Sådanne oplysninger giver mulighed for at sammenligne priser, marginer og rabatter blandt leverandør, hvilket giver et bedre forhandlingsgrundlag.

Læs også:

Så meget vil big data snart styre din arbejdsplads.

Sådan får du mest ud af big data.

Big data: Sådan får du mening ud af alle dine data.

Derfor ændrer big data alt ved din data-håndtering.

Disse open source-teknologier bør du holde øje med.

Big data: Her er forklaringen på tidens store it-trend.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft: Slut med at overføre data til USA - garanterer at al data fra EU-kunder fra næste år kan blive i Europa
Det er slut med at sende data over Atlanten for Microsoft, der nu over for alle sine bekymrede kunder med et nyt 'pledge' garanterer, at al europæisk data kan blive i europæiske datacentre og ikke vil blive sendt til USA. Se Microsofts løfte her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.