Artikel top billede

Så er det nu: IBM sætter 198 mand på porten

Næsten 200 IBM-ansatte får med få timers varsel sidste arbejdsdag i dag. Ingen var orienteret forud for dagens massefyring, som effektueres øjeblikkeligt.

Læs også:
IBM søger nye folk samtidig med fyringsrunde

Her er forklaringen på IBM Danmarks massefyringer

IBM Danmark fyrer 170 mand

Fagforbund anede intet om massefyringer hos IBM

It-giganten IBM skærer i dag 198 ansatte på tværs af alle virksomhedens business units og faggrupper.

Mellem 20 og 25 af de afskedigede ansatte har dog fået frivillige aftaler, mens resten er regulære fyringer, heraf et par ledere.

Det fortæller Oluf Nielsen, der er talsmand for Finansforbundet og formand for den faglige personaleforening hos IBM.

"Det er alle afdelinger der bliver ramt. Jeg tror ikke der er nogle business units der er gået ram forbi," siger han til Computerworld.

Sker lige nu

IBM gennemfører i disse timer afskedigelsessamtaler med de enkelte medarbejdere, og forløbet er gennemført i eftermiddag.

"Folk er mødt på arbejde i dag og så har man gennemført en massefyring i henhold til de gældende regler i loven om masseafskedigelser," siger Oluf Nielsen.

Bortset fra en mail om at stille op til orientering om en masseafskedigelse i dag onsdag havde ingen af medarbejderne hos IBM på forhånd hørt noget om fyringerne.

Først i dag er de enkelte medarbejder således blevet orienteret.

"Afskedigelserne sker mens vi snakker. Det er mange mennesker man skal ind og snakke med," siger Oluf Nielsen.

De udpegede folk er blevet indkaldt til samtaler i løbet af formiddagen og har her fået forelagt opsigelsen.

Øjeblikkelig virkning

"De afleverer så deres personlige computere, mobiltelefoner, adgangskort og den slags ting," siger Oluf Nielsen.

De afskedigede medarbejdere bliver med øjeblikkelig virkning fritstillet og kan frit søge nyt arbejde, fortæller Oluf Nielsen.

Nogle har dog kendt til massefyringene i længere tid. Faktisk er forhandlinger blevet holdt hemmelige for de ansatte.

Mail fra Lars Mikkelgaard-Jensen

Oluf Nielsen fortæller, at IBM varslede fyringerne overfor Koncernsamarbejdsudvalget for uger tilbage, i henhold til reglerne, og at man her indledte forhandlinger med medarbejder-repræsentanterne om afbøde foranstaltninger.

Når processen har været ført bag lukkede døre og medarbejderne således først fik beskeden om fyring i dag, skyldes det grundig overvejelse, fortæller Oluf Nielsen.

Mail fra topchefen

"Den enkelte medarbejder har ikke været orienteret før mailen fra Lars Mikkelgaard (direktør, red.) i mandags," siger han.

Oluf Nielsen fortæller, at ledergruppen sammen med de faglige organisationer har valgt fremgangsmåden bag lukkede døre for at skåne medarbejderne for bekymringer.

"Måden har været den mest humane. Det ville være meget ubehageligt at gå i lang tid og tygge på de her ting og have dem til at forpeste tilværelsen, også på arbejdspladsen. Derfor kan jeg stå inde for det. Der er ikke nogen rare måder at fyre folk på," siger Oluf Nielsen.

Rammer bredt

Han fortæller at fyringene rammer bredt, men at Hovedstadsområdet i kraft af antallet af medarbejdere dog tager en stor del af fyringerne. Men der er også temmelig mange afskedigelser i Aarhus.

Oluf Nielsen siger, at han er tilfreds med IBM's behandling af de fyrede medarbejdere.

"Jeg synes at det er forfærdeligt, at man skal afskedige 200 mennesker, men det er vi formentlig hverken den første eller den sidste virksomhed i Danamark der gør," siger han.

Du kan læse om de fyrede IBM-ansattes vilkår senere her hos Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.