BREAKING:IT Relation køber mægtige Itadel

Artikel top billede

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S). Foto: Socialdemokraterne.

Danmark skal have angrebs-cyberhær

Det danske cyberforsvar skal ikke kun afvise hacker-angreb. Vi skal også selv kunne angribe over internettet, lyder det fra forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

Læs også:
Eksperter: Her er faldgruberne ved nyt cyber-forsvar

Den Kolde Krig er erstattet af truslen om cyberkrig

Den danske forsvarsminister Nick Hækkerup (S) anser Danmark som en nation, der både skal kunne forsvare sig og angribe med en cyberhær.

Det fortæller han til online-magasinet Ræson, hvor han udtaler følgende: 

"Ligesom med vores kampvogne og fly skal vores cyberenhed ikke kun bruges til forsvar. Vi skal også kunne angribe, hvis det bliver nødvendigt," siger Nick Hækkerup.

Det sker med henvisning til oprustningen af Danmarks cyberforsvar, hvor der i perioden 2010 til 2014 er sat 140 millioner kroner af på at udvikle en cybermilitærenhed - en såkaldt computer network operations-gruppe.

Samtidig med oprustningen på it-forsvaret, skal ministeren ud og finde besparelser på tre milliarder kroner i det danske forsvarsbudget.

Katastrofen kan ramme os

Nick Hækkerup udtaler til Ræson, at det kunne få katastrofale følger, hvis Danmark blev angrebet af hackere, der er i stand til at lamme eksempelvis bankvæsenet.

"Man kan forestille sig angreb fra statslige aktører, der vil være i stand til at lave meget alvorlige angreb og udrette stor skade på Danmark," udtaler forsvarsministeren og fortsætter:

"Det er ikke særlig sandsynligt, at nogen vil angribe Danmark på den måde lige nu. Derimod er det ret sandsynligt, at der er terrorrelaterede grupper, som ønsker at angribe os. De kan nok ikke udføre cyberangreb, som rammer meget bredt, men de kan angribe et snævert område. Og det er jo alvorligt nok."

Forsvarsministeren fremhæver, at eksempelvis er Folketinget blevet ramt af et hackerangreb, ligesom PET's hjemmeside for nyligt blev lagt ned af hackere. Også Patent- og Varemærkestyrelsen har været udsat for angreb, der højst sandsynligt trækker tråde til hackergruppen Anonymous.

Hjælper med afskrækkelse?

Forskningsmedarbejder Thomas Thomasen fra Forsvarsakademiet har ifølge Ræson tidligere advaret mod afskrækkelse og raslen med sablen som et effektivt forsvarsbolværk på nettet.

Hækkerup afviser over for netavisen, at den danske cybermilitære enhed skaber falsk tryghed i forhold til hackerangreb:

"Målet er, at vi skal kunne forsvare os mod cyberangreb, og for mig er det ikke afgørende, om det ligger i afskrækkelse, indgriben eller andet. Det afgørende for mig er, at vi kan beskytte det danske samfund. Det amerikanske National Security Agency har 17.000 folk ansat til at holde øje med cyberangreb, så mon ikke, der er forskellige opfattelser af den sag?"

Forsvarsministeren siger samtidig, at Danmark endnu ikke har taget stilling til, hvor tæt NATO-samarbejdet skal være på cyberspace-området. Her er det NATO's artikel 5, der er i spil.

Artiklen fastslår, at "et angreb på ét NATO-land er et angreb på alle lande i alliancen".

"Jeg tror ikke, der kan være tvivl om, at vi vil stramme op og øge vores samarbejde i NATO. Men om det lige frem skal være artikel 5, og hvordan det vil være relevant at gøre det, har vi stadig til gode at tage stilling til," siger Nick Hækkerup til Ræson.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
IT Relation på opkøbstogt: Itadel er femte opkøb på blot seks måneder: Nærmer sig nu omsætning på halvanden milliard kroner
Itadel med mere end 300 medarbejdere bliver IT Relation femte opkøb siden december. Med købet nærmer IT Relations sig en omsætning på halvanden milliarder kroner og runder nu 1.000 medarbejdere.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.