Artikel top billede

Top-opgør: Nokia sætter nøglepersoner på porten

Nokia topchef Stephen Elop river nu det ledelsesteam fra hinanden, han selv indsatte til at få Nokia på rette kurs. Se her, hvad der er gået galt.

Læs også:

Nokia fyrer 10.000 mand

Nokias salg langt dårligere end forventet

Dagen har budt på et hav af Nokia-udmeldinger, der indebærer fyringen af 10.000 mand, rokader i ledelsen og salget af luksusmobildivisionen Vertu.

Ifølge teleanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank understreger det endnu engang de kritiske problemer telegiganten befinder sig i, heriblandt Nokias store udfordringer med at omstille forretningen fra det tidligere fokus på Symbian-styresystemet til den fremtidige satsning på Windows Phone.

"Nokia har haft en forventning om, at de i overgangsperioden stadig kunne sælge en ret stor mængde Symbian telefoner, men det har vist sig alt for optimistisk. Jeg tolker udmeldingerne som, at Symbian telefonerne stort set er usælgelige på markedet for tiden," lyder det fra Morten Imsgard.

Det skyldes blandt andet presset fra Android-konkurrenterne.

"Indtoget af billige modeller med Android-styresystemet på flere af Nokias markeder i Asien har vist sig at ære en for stor mundfuld, ser det ud til," siger Morten Imsgaard.

Han siger, at Nokia i dag står i en situation, hvor selskabets nye Lumia-telefoner nok er konkurrencedygtige.

"Men de gamle telefoner vil kunderne ikke have, og det betyder, at salg og indtjening kommer under voldsomt pres i denne overgangsperiode," siger Morten Imsgard.

Han tilføjer, at det ser mere besværligt ud, end han havde regnet med.

Finner tilbage i ledelsen

Han hæfter sig især ved udskiftningerne i topledelsen.

"Det er ikke et specielt godt tegn, at et selskab skifter i de ledelseslag så kort tid efter, at man har indsat de samme folk med en ide om, at de var de rigtige til at udføre strategien", siger han.

"Da Stephen Elop kom til, satte han sit eget ledelseshold, men det er det samme hold, som han nu plukker i stykker" lyder det fra Imsgard, der specielt ser det som foruroligende at chefen for mobildivisionen Mary McDowell efter kort tid forlader virksomheden.

"Hun var udset til at sørge for at Nokia fastholdt og forbedrede situationen i den billige ende af mobilmarkedet. Det har været en god forretning for Nokia at være i den del af markedet, men det må være et udtryk for, at konkurrencen er vanvittig hård, at man ikke har formået at vende situationen."

Han bider desuden mærke i, at ledelsesrokaderne medfører en udskiftning af amerikanske navne med finske.

"Det undrer mig, at finnerne kommer ind i toppen igen. Der er ingen tvivl om, at organisationen og virksomhedskulturen har haft svært ved de massive omvæltninger, der er kommet med Stephen Elop," siger han og tilføjer, at Nokias selvforståelse som "verdens bedste mobilproducent" har været svær at rykke.

De nye finner, der er avanceret er Juha Putkiranta, der er ny driftschef, Timo Toikkanen, der bliver chef for mobildivisionen, Tuula Rytila som marketingschef. De to førstnævnte indtræder i topledelsen sammen med den nye salgschef Chris Weber.

Ikke overraskende spår Morten Imsgard en meget hård kommende tid for Nokia.

"Nokia har i dag mere eller mindre alt på et bræt. Efter aflivningen af Symbian har man ikke længere nogen alternativer, så det hele står og falder med, om Lumia bliver en succes. På den lange bane tror jeg, det er den rigtige strategi at differentiere sig med Windows. Men problemet er, at det tager lang tid at udbrede, så de står med problemer til halsen i de kommende kvartaler."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Digitaliseringsstyrelsen søger ny hovedleverandør til Borger.dk
Digitaliseringsstyrelsen søger med million-ordre ny hovedleverandør af en række centrale opgaver på Borger.dk i en fokuseret kontrakt, hvor man kommer til at samarbejde tæt med Netcompany.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.