Artikel top billede

Toshiba har skubbet priserne op - står til kæmpebøde

LCD-fabrikanten Toshiba er blevet idømt kæmpebøde efter kartelaftaler om høje priser.

Læs også: 

Fladskærmsfirmaer får bøde for aftalte priser i EU

Flere direktører tiltalt i kartelsag om LCD-priser

Den japanske elektronikfabrikant Toshiba er i USA idømt en bøde 514 millioner kroner for ved flere lejligheder at have ansporet andre producenter af LCD-skærme til at holde et højt prisniveau.

Toshiba har nægtet sig skyldig i sagen, der er oprettet af flere sagsøgere, og selskabet vil nu kæmpe for at blive frikendt.

Det skriver BBC.

"Samtidig med, at Toshiba sætter pris på juryens tid og anstrengelser, så tror vi, at juryens dom er forkert," lyder det i en udtalelse fra selskabet, efter bøden på en god halv milliard kroner blev uddelt.

Langtfra første LCD-prisskandale

Bøden til Toshiba kommer blot få måneder efter, at den taiwanesiske LCD-producent AU Optronics i en amerikansk retssal ligeledes blev fundet skyldig i karteldannelse ved at holde priserne kunstigt oppe på LCD-markedet mellem 1999 og 2006.

AU Optronics risikerede ved den lejlighed et bødeforlæg på helt op mod små seks milliarder kroner, men selskabet appellerede straks dommen

I den kartelskandale var AU Optronics blot et af flere asiatiske fladskærmsselskaber, der fik et rap over nallerne med dommerens hammer, selvom selskabet længe bedyrede sin uskyldighed.

Flere LCD-selskaber med i skandalen

Blandt andre Samsung og LG Display var også fedtet ind i kartelsagen fra 1999 til 2006, hvor selskaberne tilsammen måtte slippe 2,3 milliarder kroner i tilbagebetalinger til grossister, der havde købt selskabernes LCD-skærme.

Samtidig måtte selskaberne slippe små tre milliarder kroner til private forbrugere på grund af de aftalte overpriser.

I Europa røg fladskærmsproducenterne ind i bøder på i alt knap fem milliarder kroner, mens de i Sydkorea måtte slippe omkring en kvart milliarder kroner for interne aftaler om kunstig høj prisdannelse på LCD-markedet.

Udover milliardbøderne står flere direktører også til flerårige fængselsstraffe i kartelsagen. 

Læs også:

Fladskærmsfirmaer får bøde for aftalte priser i EU

Flere direktører tiltalt i kartelsag om LCD-priser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.