Artikel top billede

Her er billederne: Apples hemmelige Sony-kopier

Apple har tidligere ladet sig inspirere kraftigt af Sonys design, viser nye dokumenter i Apples højt profilerede sag mod Samsung, som blandt andet beskyldes for at kopiere Apples design.

Læs også:
Apple: Samsung skylder os et tocifret milliardbeløb

Apple og Samsung tvinges til forhandlingsbordet

Apple har set Sony over skulderen for at få inspiration til den første iPhone.

Det fremgår af interne Apple-dokumenter, som er blevet fremlagt ved domstolen i San Jose, Californien.

Dokumenterne blev indgivet til US District Court i San Jose af advokater for Samsung som led i en igangværende retssag mod Apple om patentkrænkelse.

De to giganter på blandt andet smartphoneområdet skal efter måneders juridisk slagsmål afgøre deres twister foran en jury på mandag.

En stor del af sagen handler om beskyldninger fra Apple om, at nogle af Samsungs mobiltelefoner og tablet-computere har et design, der ligger meget tæt på Apples produkter.

Med de seneste dokumenter synes Samsung at være klar til at argumentere for, at Apple har fundet inspiration til den første iPhone hos andre virksomheder, og at en sådan praksis er udbredt i markedet for forbrugerelektronik.

Jobs: Hvad ville Sony gøre?
Hvorvidt Samsungs argument er holdbart, er op juryen at afgøre, men de seneste dokumenter giver et fascinerende indblik i dele af Apples designplaner næsten et år, før den første iPhone blev præsenteret.

Det er i hvert fald ikke nogen hemmelighed, at Apple-stifter Steve Jobs' så op til Sony, og af rettens papirer fremgår det angiveligt, at Steve Jos i løbet af designprocessen for den første iPhone bad en af sine designere om at besvare spørgsmålet: "Hvad ville Sony gøre?"

En del af det materiale, som Samsung forelægger domstolen, omfatter billeder, der viser en CAD-tegninger af en telefon, der har lånt designelementer fra Sony.

Der er blandt andet tale om elementer, der blev brugt på Sonys Clie PDA-computere.

En anden påstand knytter sig til en e-mail om prototyper for iPhone, som blev sendt i marts 2006. 

Afsenderen var Richard Howarth, et ledende medlem af Apples industrielle design-team, til Jonathan Ive, Apples chef for industrielt design.

Her er billederne

Richard Howarth skulle angiveligt have diskuteret billeder af en mobiltelefon, der udarbejdes af Apple-designer Shin Nishibori, som Richard Howarth betegner som en gut med "Sony-stil".

Vedhæftet i e-mailen fra Richard Howarth finder man billeder af, hvad der tilsyneladende er 3D-modeller af en tidlig iPhone-prototype og en telefon baseret på Shin Nishiboris design.

"Han er i stand til at opnå et produkt, der ser mindre ud med en meget pænere form, som er bedre at holde op til øret og i lommen," skriver Richard Howarth i sin e-mail om Shin Nishiboris design i forhold til Apples daværende prototype.

Det er dog værd at notere sig, at de endelige design og billederne, som indgår i det materiale, der er fremlagt for retten, ikke ligner nogen af faktiske Sony-telefoner på daværende tidspunkt.

Bemærkelsesværdigt er det nok også, at CAD-tegningerne og en af 3D-modellerne mere ligner iPhone 4 end den oprindelige iPhone, der blev lanceret af Apple i 2007:

E-mailen fra Richard Howarth blev sendt to uger efter, at Tony Fadell, der senere blev en ledende medarbejder i iPod-afdelingen, fremsendte en artikel fra BusinessWeek til Apples øverste ledelse, herunder Jonathan Ive og Steve Jobs.

I artiklen blev lederen af Sonys kreative strategienhed interviewet om virksomhedens design, og han  diskuterede også iPod'ens indflydelse på Sony.

Retssagen mellem Samsung og Apple starter på mandag.

Læs også:
Apple: Samsung skylder os et tocifret milliardbeløb

Apple og Samsung tvinges til forhandlingsbordet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


AI - bliv klogere på de kloge algoritmer

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, hvorpå vi arbejder og driver virksomhed. Der er imidlertid mange teknologiske, forretningsmæssige, strategiske, ledelsesmæssige og organisatoriske overvejelser, der er helt nødvendige, hvis man skal have succes med kunstig intelligens. Hør blandt andet om, hvordan du kommer godt igang med AI og machine learning

14. december 2021 | Læs mere


Sådan forsvarer du dig effektivt mod Ransomware

Mange danske virksomheder været ramt af succesfulde ransomware-angreb i det seneste års tid, hvor hackere formår at indsnige kode i systemerne, som de anvender til at blokere for organisationens data. På denne konference får du derfor overblik over en række muligheder for at modstå ransomware-angreb - og komme videre når de sker.

16. december 2021 | Læs mere