Artikel top billede

Uheldig it-opdatering koster firma enorm formue

Stort it-koks er tæt på at sende børshandlere på fallittens rand efter computeropdatering.

Læs også: 
Kurt har kodet et system, der sætter verdens investorer til vægs

2,6 milliarder kroner kostede det i sidste uge det store amerikanske investeringsselskab Knight Capital, da selskabets investeringsalgoritmer gik amok efter en systemopdatering.

Det skriver blandt andre USA Today

Hvad værre var, så røg selskabets egen aktie ned med 70 procent som følge af it-kaosset på den amerikanske børs, hvilket fik Knight Capitals fremtid til at se endog meget sort ud.

I starten af denne uge fik selskabet dog tilført et lån på 400 millioner dollar - svarende til 2,4 milliarder kroner - fra et konsortium bestående af andre investeringsselskaber.

Humpende direktør

It-problemet opstod onsdag morgen, da Knight Capitals nyinstallerede software ved en fejl sendte ordrer til 140 aktier på New Yorks børs. De mange ordrer påvirkede markedet med det samme i 45 minutter, som it- kaosset i alt varede.

Folk fra Knight Capital måtte i de skæbnesvangre minutter bogstaveligt talt løbe hen til maskinerne for at få afbrudt dem, inden de forårsagede flere katastrofer.

Selskabets administrerende direktør og bestyrelsesformand Thomas Joyce måtte dog nøjes med at humpe, da han var blevet knæopereret om tirsdagen.

It-kaos set før

Det er langt fra første gang, at avancerede computersystemer er skyld i katastrofer på det amerikanske børsmarked, når it-systemerne i den såkaldte højfrekvenshandel på få milisekunder handler for milliardvis af dollar. 

I 2010 røg Dow Jones-indekset ned med 1.000 points på en halv time, hvilket senere er forklaret med "tekniske problemer".

Da Facebook i midten af maj som årets mest hypede børsnotering gik til aktiemarkedet, foregik der også et kæmpe it-koks i kulissen, som var skyld i, at investorer mistede hundredevis af millioner af kroner. 

Nasdaq-børsen har siden indvilliget i at tilbagebetale de investorer, som fik penge i klemme, selv om der fra flere sider er blevet klaget over, at erstatningssummen på en kvart milliard kroner langtfra er nok

Direktør: Risikofyldt marked
Computerfejlene ved Facebooks børsintroduktion blev kraftig kritiseret af Knight Capitals administrerende direktør Thomas Joyce, der dog nu selv har måttet mærke, hvordan it-fejl føles på egen krop.

Alligevel har Thomas Joyce siden miseren forsøgt at genetablere investorernes tillid til de hurtigt handlende computere.

"Det er hvad, der sker, når du er på et risikofyldt marked," sagde Thomas Joyce dagen efter til Bloomberg News dagen efter it-katastrofen.

Nu spekulerer flere amerikanske medier i, om den direktøren får sparket efter sidste uges it-katastrofe, selv om Thomas Joyce i forbindelse med Bloomberg-interviewet udtalte. at selskabet nok bør gøre et bedre job i sit testmiljø.

Læs også: 
Kurt har kodet et system, der sætter verdens investorer til vægs




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere