Artikel top billede

Uheldig it-opdatering koster firma enorm formue

Stort it-koks er tæt på at sende børshandlere på fallittens rand efter computeropdatering.

Læs også: 
Kurt har kodet et system, der sætter verdens investorer til vægs

2,6 milliarder kroner kostede det i sidste uge det store amerikanske investeringsselskab Knight Capital, da selskabets investeringsalgoritmer gik amok efter en systemopdatering.

Det skriver blandt andre USA Today

Hvad værre var, så røg selskabets egen aktie ned med 70 procent som følge af it-kaosset på den amerikanske børs, hvilket fik Knight Capitals fremtid til at se endog meget sort ud.

I starten af denne uge fik selskabet dog tilført et lån på 400 millioner dollar - svarende til 2,4 milliarder kroner - fra et konsortium bestående af andre investeringsselskaber.

Humpende direktør

It-problemet opstod onsdag morgen, da Knight Capitals nyinstallerede software ved en fejl sendte ordrer til 140 aktier på New Yorks børs. De mange ordrer påvirkede markedet med det samme i 45 minutter, som it- kaosset i alt varede.

Folk fra Knight Capital måtte i de skæbnesvangre minutter bogstaveligt talt løbe hen til maskinerne for at få afbrudt dem, inden de forårsagede flere katastrofer.

Selskabets administrerende direktør og bestyrelsesformand Thomas Joyce måtte dog nøjes med at humpe, da han var blevet knæopereret om tirsdagen.

It-kaos set før

Det er langt fra første gang, at avancerede computersystemer er skyld i katastrofer på det amerikanske børsmarked, når it-systemerne i den såkaldte højfrekvenshandel på få milisekunder handler for milliardvis af dollar. 

I 2010 røg Dow Jones-indekset ned med 1.000 points på en halv time, hvilket senere er forklaret med "tekniske problemer".

Da Facebook i midten af maj som årets mest hypede børsnotering gik til aktiemarkedet, foregik der også et kæmpe it-koks i kulissen, som var skyld i, at investorer mistede hundredevis af millioner af kroner. 

Nasdaq-børsen har siden indvilliget i at tilbagebetale de investorer, som fik penge i klemme, selv om der fra flere sider er blevet klaget over, at erstatningssummen på en kvart milliard kroner langtfra er nok

Direktør: Risikofyldt marked
Computerfejlene ved Facebooks børsintroduktion blev kraftig kritiseret af Knight Capitals administrerende direktør Thomas Joyce, der dog nu selv har måttet mærke, hvordan it-fejl føles på egen krop.

Alligevel har Thomas Joyce siden miseren forsøgt at genetablere investorernes tillid til de hurtigt handlende computere.

"Det er hvad, der sker, når du er på et risikofyldt marked," sagde Thomas Joyce dagen efter til Bloomberg News dagen efter it-katastrofen.

Nu spekulerer flere amerikanske medier i, om den direktøren får sparket efter sidste uges it-katastrofe, selv om Thomas Joyce i forbindelse med Bloomberg-interviewet udtalte. at selskabet nok bør gøre et bedre job i sit testmiljø.

Læs også: 
Kurt har kodet et system, der sætter verdens investorer til vægs
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.