Artikel top billede

Københavns Kommune bruger blandt andet data-analyser til at fremskrive befolkningsudviklingen i de forskellige bydele, så man ved, hvor man skal sætte ind med eksempelvis nye institutioner og boliger. Grafik: Københavns Kommune

Data-analyse: Sådan spår kommunen om din fremtid

Københavns Kommune anvender omfattende data-analyser og realtids-informationer for at kunne agere på alt fra befolkningstilvækst til sygefravær og pressede budgetter.

Læs også:

Big data: Her er forklaringen på tidens store it-trend

Big data: Sådan får du mening ud af dine data

Derfor ændrer big data alt ved din data-håntering

Med 45.000 ansatte og omkring 552.000 borgere i alle aldre råder Københavns Kommune over flere data og statistikker, end selv den mest hardcore analytiker kan drømme om.

Der er rig mulighed for at lære af fortiden og give et kvalificeret bud på fremtiden, hvis man får koblet de forskellige databaser sammen på den rette måde.

Men faktisk det ikke arbejde, der er den største udfordring, hvis man spørger Helge Vagn Jacobsen, der er forretningschef Københavns Kommune og har det overordnede data-ansvar.

"Vi bevæger os helt klart i retning af meget mere anvendelse af data. Men mens vi på den ene side vil bruge det mere, handler det også om ikke at have for meget. Det handler om at få det fokuseret," forklarer han til Computerworld. 

"Og så skal den her viden fra data bearbejdes og skubbes helt ud til dem, der skal agere på det på en forståelig måde." 

For Helge Vagn Jacobsen er nogle af de centrale nøgleord inden for data-analyser realtid og relevans. Og så er det ikke nok, at brugerne præsenteres for nogle data - de skal også vide, hvordan de skal agere ud fra oplysningerne.

Big data i København

Københavns Kommune er som de fleste større kommuner i Danmark allerede godt i gang med at udforske den såkaldte big data-trend.

Begrebet dækker over, at datamængder stiger eksplosivt, og at der er et betydeligt behov for at kunne overskue, håndtere og udnytte den store viden, der ligger gemt i data.

Det kræver blandt andet, at man kan håndtere mange forskellige data-formater fra forskellige datakilder og levere realtidsdata og overskuelige, visuelle dataanalyser.

"Vores økonomi bliver styret rigtig bliver af befolkningsudviklingen, så i Koncernservice laver vi befolkningsprognoser for hele kommunen," siger Helge Vagn Jacobsen om de måske mest omfattede dataanlyser i kommunen.

Eksempelvis kan kommunens talknusere se, at der kommer cirka 1.000 nye københavnere hver måned, hvilket naturligvis stiller krav til både boliger, institutioner, veje og affaldshåndtering med videre.

Men her stopper den data-baserede viden slet ikke.

Big data styrer budgetterne

Læs også:

Big data: Her er forklaringen på tidens store it-trend

Big data: Sådan får du mening ud af dine data

Derfor ændrer big data alt ved din data-håntering

"Vi kan meget præcist se, hvis der opstår behov for to nye børneinstitutioner på indre Østerbro fra næste år," siger Helge Vagn Jacobsen. 

"Vi har selv lavet en prognosemodel. Vi trækker befolkningsdata ind fra folkeregisteret, og så har vi en lang række data, der indgår i modellen - eksempelvis omkring folks flyttemønstre. Vi kan også køre det sammen med oplysninger om, hvor mange, der bor i hver husstand, med oplysninger om biler, alder og børn."

"På den måde bruger vi big data og master data helt på toppen, for vi flytter mange penge mellem forvaltningerne ud fra de her befolkningsdata," fortæller Helge Vagn Jacobsen om prognoserne, der bliver lavet i en SAS Institute-løsning.

Ikke alt skal centraliseres

Samtidig er kommunens fælles BI-løsning fra Oracle designet ud fra en filosofi om, at de lokale institutionsledere selv skal kunne tilgå de data, der har betydning for deres egen butik.

"Du skal ikke ind og slå op i den ene eller den anden tabel. Du bliver præsenteret for de relevante informationer - og typisk kun, hvis det er noget, du skal gøre noget ved."

"Vi kører et meget stort projekt nu, hvor vi udstyrer alle vores 1.200 institutionsledere i kommunen med realtids-data omkring deres forretning."

Helge Vagn Jacobsen kortæller, at det eksempelvis kan være informationer om, hvordan sygefraværet ser ud blandt medarbejderne og om den aktuelle økonomi.

"Der gør vi meget ud af at arbejde med realtids-data, hvilket vil sige, at du med det samme kan se dit budget for måneden, og hvad dit forbrug er dags dato. Du kan hele tiden følge med i, om du er på vej til at få en budgetoverskridelse," forklarer Helge Vagn Jacobsen.

Stadig kæmpe data-potentiale

Læs også:

Big data: Her er forklaringen på tidens store it-trend

Big data: Sådan får du mening ud af dine data

Derfor ændrer big data alt ved din data-håntering

Helge Vagn Jacobsen peger på, at data-analyser er en mangfoldig affære i kommunen.

"Vi er jo en stor biks med 45.000 ansatte og en kæmpe omsætning, så derfor foregår der rigtig meget rundt omkring i kommunen, som jeg ikke nødvendigvis har et indblik i."

Det kan eksempelvis være analyser omkring, hvordan man planlægger hjemmeplejebesøg mest effektivt og planlægning af lærernes undervisning.

Stort potentiale i data

Analysehuset Forrester har vurderet, virksomhederne i dag udnytter mindre end fem procent af deres data effektivt. Også hos Københavns Kommune er der et potentiale i at blive bedre til at udnytte data-baseret viden, erkender Helge Vagn Jacobsen.

"Der er ingen tvivl om, at der er et potentiale for at bruge vores data endnu mere. Vi har faktisk rigtig meget viden, der ligger i forskellige databaser. Der er mange data, som man godt kunne få mere viden ud af, end vi gør i dag."

Som flere andre også har påpeget i snakken om big data og fremtidens business intelligence-løsninger, så er de teknologiske udfordringer ikke nødvendigvis de største.

"På den teknologiske del ville man relativt nemt kunne lave det fælles og gøre det bedre end i dag. Vi kører på nogle forskellige platforme og har ikke den optimale, gensidige brug af data."

"Men hvis man ser på data-governance og på hvem, der har ansvar for data, så tror jeg, at det er vigtigt, at det er lige præcis det specifikke forretningsområde," siger Helge Vagn Jacobsen om hvorfor, centralisering ikke nødvendigvis er det mest fornuftige i alle situationer.

I stedet peger han på, hvad han anser som fremtiden inden for data-analyser.

"Man kan have et netværk af folk, der sidder med hver deres dataområde, men kører på en fælles teknologisk platform. Det tror jeg er den optimale løsning i en stor virksomhed som vores."

Læs også:

Big data: Her er forklaringen på tidens store it-trend

Big data: Sådan får du mening ud af dine data

Derfor ændrer big data alt ved din data-håntering




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere