Artikel top billede

Mikroprocessorens opfinder afgået ved døden

Manden, der designede Intels første integrerede processorer, er død.

Læs også:
Her er mikroprocessorens hæsblæsende historie

Mikroprocessoren fylder 40 år - se galleriet

Man kan ikke overvurdere mikroprocessorens betydning. Den har været - og er stadig - grundstenen, som hele udviklingen inden for informationsteknologi bygger på.

En af de vigtigste ophavsmænd til processoren, 79-årige Victor Poor, døde i fredags på et hospice af kræft. Det skriver blandt andet The Register.

Han skabte den tidligste arkitektur til Intels chip-design og er en legende inden for radio-miljøet.

Victor Poor, som hele livet var radioentusiast og selverklæret natural born nørd, brugte Thanks Giving-ferien i 1969 sammen med sin ven Harry Pyle.

På fire dage udviklede de det design, der kom til at lægge til grund for Intels 4004-chip. Poor havde også afgørende betydning for Intels senere 8008-chip, der er verdens første otte-bit processor.

Skrøbelige Univac

Victor Poor blev født i Los Angeles i 1933, og efter at have deltaget som soldat i de amerikanske styrkers marine, læste han på søværnets eleketronikuddannelse, og arbejdede siden med de første Univac-systemer og Packard Bell 250-computeren.

Han omtalte senere Univac, med sine analoge kredsløb, som ustabile og skrøbelige maskiner, og som med deres vakuum-slanger og kviksølvshukommelse var tilbøjelige til at bryde sammen hver halvfemsenstyvende minut. Derfor måtte programmeringen foregå hurtigt og korrekt, så man kunne nå det.

I 1959 startede han virksomheden Frederick Electronics med 100.000 dollars venturekapital, og hans virksomhed mindede meget om en anden nok så kendt virksomhed, Hewlett-Packard, der også er startet af to elektronik-entusiaster, og som i dag er verdens største it-virksomhed.

Victor Poor udviklede radio- og telekommunikation både til militæret og civile formål og byggede blandt andet nogle af de første pålidelige telex-systemer, der kunne sende billeder og lyd.

Han byggede også en maskine, der kunne omsætte morsekode til fjernskriverens teletyper og omvendt. Alt sammen stadig analogt, men efter Plantronics købte Frederick Electronics, kastede Victor Poor sin interesse på integrerede kredsløb og gik sammen med to NASA-ingeniører, som havde startet virksomheden Computer Terminal Corporation (CTC).

De startede et samarbejde med Intel og Texas Instruments og brugte det design til  4004-processoren, som han havde skabt sammen med Harry Pyle.

Båden Elsinore

Victor Poor beskrives som en beskeden mand, der som regel lod sine kolleger tage æren for de teknologiske landvindinger, og han gjorde ikke noget ud af at patentbeskytte dem.

CTC skiftede navn til Datapoint, der udviklede sine egne processor-systemer under Poors ledelse. Men Datapoint fulgte ikke med IBM ind på pc-markedet.

Victor Poor lod sig pensionere i 1984 og brugte resten af sit liv sammen med sin kone, hvis passion det også var at sejle.

Deres første tur over Atlanten til Middelhavet var i båden Elsinore opkaldt efter byen med Hamlets slot ved Øresund.

I maj blev Victor Poor diagnosticeret med kræft i bugspytkirtlen, og han døde i Florida fredag i sidste uge efterladende sig sin kone gennem 60 år, Florence, og deres to børn.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.