Artikel top billede

(Foto: Intel)

Mikroprocessorens opfinder afgået ved døden

Manden, der designede Intels første integrerede processorer, er død.

Læs også:
Her er mikroprocessorens hæsblæsende historie

Mikroprocessoren fylder 40 år - se galleriet

Man kan ikke overvurdere mikroprocessorens betydning. Den har været - og er stadig - grundstenen, som hele udviklingen inden for informationsteknologi bygger på.

En af de vigtigste ophavsmænd til processoren, 79-årige Victor Poor, døde i fredags på et hospice af kræft. Det skriver blandt andet The Register.

Han skabte den tidligste arkitektur til Intels chip-design og er en legende inden for radio-miljøet.

Victor Poor, som hele livet var radioentusiast og selverklæret natural born nørd, brugte Thanks Giving-ferien i 1969 sammen med sin ven Harry Pyle.

På fire dage udviklede de det design, der kom til at lægge til grund for Intels 4004-chip. Poor havde også afgørende betydning for Intels senere 8008-chip, der er verdens første otte-bit processor.

Skrøbelige Univac

Victor Poor blev født i Los Angeles i 1933, og efter at have deltaget som soldat i de amerikanske styrkers marine, læste han på søværnets eleketronikuddannelse, og arbejdede siden med de første Univac-systemer og Packard Bell 250-computeren.

Han omtalte senere Univac, med sine analoge kredsløb, som ustabile og skrøbelige maskiner, og som med deres vakuum-slanger og kviksølvshukommelse var tilbøjelige til at bryde sammen hver halvfemsenstyvende minut. Derfor måtte programmeringen foregå hurtigt og korrekt, så man kunne nå det.

I 1959 startede han virksomheden Frederick Electronics med 100.000 dollars venturekapital, og hans virksomhed mindede meget om en anden nok så kendt virksomhed, Hewlett-Packard, der også er startet af to elektronik-entusiaster, og som i dag er verdens største it-virksomhed.

Victor Poor udviklede radio- og telekommunikation både til militæret og civile formål og byggede blandt andet nogle af de første pålidelige telex-systemer, der kunne sende billeder og lyd.

Han byggede også en maskine, der kunne omsætte morsekode til fjernskriverens teletyper og omvendt. Alt sammen stadig analogt, men efter Plantronics købte Frederick Electronics, kastede Victor Poor sin interesse på integrerede kredsløb og gik sammen med to NASA-ingeniører, som havde startet virksomheden Computer Terminal Corporation (CTC).

De startede et samarbejde med Intel og Texas Instruments og brugte det design til  4004-processoren, som han havde skabt sammen med Harry Pyle.

Båden Elsinore

Victor Poor beskrives som en beskeden mand, der som regel lod sine kolleger tage æren for de teknologiske landvindinger, og han gjorde ikke noget ud af at patentbeskytte dem.

CTC skiftede navn til Datapoint, der udviklede sine egne processor-systemer under Poors ledelse. Men Datapoint fulgte ikke med IBM ind på pc-markedet.

Victor Poor lod sig pensionere i 1984 og brugte resten af sit liv sammen med sin kone, hvis passion det også var at sejle.

Deres første tur over Atlanten til Middelhavet var i båden Elsinore opkaldt efter byen med Hamlets slot ved Øresund.

I maj blev Victor Poor diagnosticeret med kræft i bugspytkirtlen, og han døde i Florida fredag i sidste uge efterladende sig sin kone gennem 60 år, Florence, og deres to børn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere