Artikel top billede

Derfor er din it-sikkerhed så elendig: Danmark ligger i bund

Danmark hører til blandt de hårdest ramte lande, når det handler om it-kriminalitet. Det er der en helt særlig grund til, lyder kritikken fra sikkerhedsbranchen.

Læs mere:
Klare beviser: Så grusom bliver en cyber-krig

Denne mand stod bag Stuxnet-angreb mod Iran

Galleri: Her er sikkerhedsbranchens virus-laboratorium

Danmark er blandt de lande, der oplever flest angreb med aktuelle it-trusler, sådan lyder en af konklusionerne i det finske firma F-Secures nye Security Threat Report.

Men selv om Danmark står i skudlinjen, mener F-Secure, at både virksomheder og politikere tøver med at gøre noget ved problemet, hvilket forværrer opklaringsarbejdet yderligere.

Både Venstres og socialdemokraternes it-ordførere har netop opfordret til en mere omfattende diskussion omkring hackerangreb og it-kriminalitet i danske virksomheder, men det er en stor fejl, at det ikke er sket tidligere, siger F-Secures danske landechef, Michael Dahl.

Han ser gerne en kortlægning af angreb på danske virksomheder, "for lukkethed om it-angreb gør det meget svært for sikkerhedsleverandørerne at bekæmpe it-kriminalitet effektivt," lyder hans kritik.

"Virksomhedernes og politikernes tøven viser med al tydelighed, at mange mennesker ikke har forstået alvoren i og omfanget af it-kriminalitet. Selv EU har i et helt år hemmeligholdt, at fremtrædende EU-politikere og embedsmænd sidste sommer blev hacket," siger Michael Dahl, og han fortsætter:

"Men man kan sige sig selv, at når alle de private oplysninger, statshemmeligheder og virksomhedsinformationer, som før blev opbevaret i papirform et sikkert sted, pludselig bliver sendt ud i cyberspace, så vil it-kriminelle gøre alt for at få fingre i dem."

Han ser derfor gerne, at der bliver større åbenhed omkring it-sikkerheden, hvilket han ligefrem betragter som et af de afgørende elementer i den kamp.

"It-sikkerhedsbranchen kan kun bekæmpe angreb, hvis de får nys om de våben, som de kriminelle bruger, og virksomhederne er blandt dem, der blive angrebet allermest."

F-Secures Security Threat Report viser, at Danmark er et af de lande, der angribes hårdt. Eksempelvis oplever Danmark flest angreb med det avancerede malware, Zeroaccess.

Zeroaccess udnytter sårbarheder på brugerens gadget såsom software, der ikke er opdateret. Enhdeder, der er inficeret med Zeroaccess, bliver spundet ind i et botnet, som anvendes til andre kriminelle aktiviteter.

Regeringsangreb

Et andet gennemgående tema i rapporten er, at nationalstater står bag omfattende spionageangreb mod både virksomheder og andre regeringer.

Fokus er på vej væk fra traditionelle angreb med vira og andet malware til fordel for omfattende cyber-angreb, der i højere grad er sponseret af nationalstater, og som har til formål at stjæle oplysninger fra virksomheder og regeringer, der kan give økonomiske og markedsmæssige fordele eller viden om statshemmeligheder, lyder analysen.

Det handler blandt andet om to store trusler i form af Stuxnet og Flame, der ifølge F-Secure betyder, at angreb er en helt reel mulighed for nationalstater fremfor konventionelle metoder som diplomati eller boycot.

En kritik som F-Secures analytikere har været ude med tidligere, hvilket du kan læse om her:

F-Secures Security Threat Report kan læses i sin fulde længde på nettet.

Læs mere:
Klare beviser: Så grusom bliver en cyber-krig

Denne mand stod bag Stuxnet-angreb mod Iran

Galleri: Her er sikkerhedsbranchens virus-laboratorium
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere