Artikel top billede

Gode råd: Sådan får du fat i et fedt it-job

Se her, hvordan du kan øge dine chancer for at få fat på et it-job.

Derfor skal du fremhæve dine faglige kompetencer

Læs også:

Smidt på porten: Sådan får du job efter en it-fyring

Sådan gør du dig umage når du søger nyt job

Er du leder - og fyret? Der er håb forude

Her er nyuddannede danske it-folks store problem

Det kan være svært at få foden inden for på arbejdsmarkedet, specielt når du går ledig.

Ved mindre du formår at holde på dit job, når en fyringsrunde er under opsejling, så kan følgende råd måske være en hjælpende hånd. 

Sådan beholder du jobbet, når der er fyringer på vej

Ledelseskonsulent fra Prosa, Michael Tøttrup, kommer her med fem råd, når du skal ud og søge en it-stilling.

1. Du skal være bredt orienteret

Nogle it-folk har det med at være meget fascineret af specifikke teknikker og teknologier, men det skal du passe på med.

"Man skal prøve at kigge lidt ud over teknikken. Det er ikke længere nok, da mange kompetencer kan findes globalt, så man skal have en forståelse for, hvad teknikken egentlig kan bruges til," siger Michael Tøttrup.

Han påpeger, at det ikke handler om at gå på kompromis med sin faglige kunnen, du skal bare i langt højere grad kunne se det bredere perspektiv omkring mulighederne indenfor it.

"I dag skal man simpelthen bare kunne noget mere. Virksomhederne søger helt klart it-folk, der også har en forståelse for, hvad teknikken eksempelvis kan bruges til," siger Michael Tøttrup.

2. Vær opmærksom på dine kompetencer

For at opnå den brede orientering, som mange virksomheder efterspøger, skal du passe på med at blive for kortfattet. 

"Nogle gange tænker de jobsøgende næsten udelukkende på deres specifikke fagkompetencer og ser slet ikke, hvad de kan derudover," siger Michael Tøttrup.

Så man skal ikke bare give op, fordi der ikke lige præcis er et jobopslag lige indenfor ens eget fagområde.

"Man skal prøve at tænke over, hvad man ellers har lavet af forskellige ting, som har udmøntet sig i kompetencer. Så hvis du kombinerer din baggage med dine it-kompetencer, hvilke type jobs er det så, du har mulighed for at søge?," siger ledelseskonsulenten.

3. Så mange stillinger skal du søge

I 2008 var det de jobsøgendes marked, hvilket betød, at de næsten kunne vælge og vrage. Nu er det nærmest det omvendte, fortæller Michael Tøttrup.

Derfor bliver du også nødt til at gå på kompromis med din forestilling om, at der kun er ét bestemt job, du vil have.

"Jeg vil da sige, at man skal søge alt, der bare har en flig af chance for at kaste et job af sig. Så kan det godt være, det ikke er ønskejobbet, men uanset hvad er det med til at give nogle erfaringer, som jo altid kan bruges i et videre karrier-perspektiv," Siger Michael Tøttrup.

Han fortæller desuden, at man skal gribe chancen og få foden inden for døren, for derfra kan tingene udvikle sig i forskellige i retninger.

Er du nyuddannet indenfor it, så læs her, hvordan du får fingrene i et it-job. 

Sådan skriver du det perfekte cv

De fleste ved, at cv'et har en stor betydning.

Det bliver der i hvert fald gjort meget ud af på forskellige jobkurser landet over. Her bliver folk gang på gang trænet i at lave det helt rigtige cv.

Michael Tøttrup fortæller, at de jobsøgende tit kommer tilbage fra jobkursus med et cv, der ikke er helt brugbart.

"Det de har lært på de her jobkurser, det er altså ikke altid lige i øjet. Det bliver nemt sådan noget generelt noget med buzzwords. Arbejdsgiverne efterspørger derimod konkrete faglige kompetencer, som at en jobsøgende for eksempel kan C#, og det skal de altså have et kontant svar på i cv'et," siger han.

På den måde skal der, udover ens brede, også være lidt mere fokus på de tekniske kompetencer og ikke så meget udenomssnak. Arbejdsgiverne skal simpelthen kunne se, om den jobsøgende faktisk kan det som stillingen kræver. 

Har du brug for LinkedIn-tricks, så læs mere her.

5. Følg med i udviklingen

Der bliver ved med at være krav om, at du følger med i udviklingen. Om nødvendigt bliver du således nødt til at tage relevante kurser eller efteruddanne dig, mener Michael Tøttrup.

"Jeg har været i Prosa så mange år, og faget har aldrig været statisk. Det vil blive ved med at udvikle sig, hvorfor man hele tiden bliver nødt til at følge med i den udvikling," siger han.

I ledighedsstatistikkerne kan man desuden se, at når du kommer over de 50 år, så kan en fyrringsseddel være hård at komme efter. De er i hvert fald overrepræsenteret i statistikkerne, blandt andet fordi de ikke har en solid uddannelse bag sig.

"I det øjeblik de ryger ud fra et job, så er det jo en aldersgruppe, der typisk kun har en begrænset it-uddannelse eller er autodidakte, simpelthen fordi, der dengang ikke fandtes det store udbud af it-uddannelser," siger Michael Tøttrup.

Det betyder, at den lidt ældre gruppe har masser af erfaring at putte på sit cv, men ingen rigtig formel dokumentation af deres kompetencer.

Ifølge ledelseskonsulenten handler det om at kunne skrive begge områder på sit cv, for det er klart kombinationen af uddannelse og erfaring, der er helt central for arbejdsgiveren.

Har du brug for mere praktiske råd om jobsøgning, så læs mere her.

It er kommet for at blive

Fremtiden ser dog lysere ud for de mange it-arbejdsløse, og forhåbentligvis går de en lang bedre tid i møde. It er nemlig, som Michael Tøttrup påpeger, ikke bare en døgnflue, der stille dør ud i samfundet.

"Jeg har stadig en tro på, at it er kommet for at blive. Når der kommer gang i hjulene i samfundet igen, så vil der være et øget behov for nye it-løsninger, der kan gøre tingene lidt smartere og billigere, og det vil jo smitte af på jobmarkedet," slutter Michael Tøttrup af med at sige.

Læs også:

Smidt på porten: Sådan får du job efter en it-fyring

Sådan gør du dig umage når du søger nyt job

Er du leder - og fyret? Der er håb forude

Her er nyuddannede danske it-folks store problem
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere