Artikel top billede

Sådan gør du dig umage når du søger nyt job

Klumme: Det er hårdt arbejde at finde et nyt job. Og det går slet ikke så let, som for et års tid siden.

Vi er igen i en periode, hvor antallet af jobansøgere er større end udbuddet af ledige stillinger.

Da skaren af ansøgere både består af rigtig dygtige mennesker og af de, som ikke har bidraget til at gøre en forskel der, hvor de tidligere var ansat, kræver det ekstra meget af de virksomheder, som søger nye medarbejdere.

Jo mere panisk og økonomisk presset, jobsøgeren er, jo større er risikoen for, at vedkommende går alt for meget på kompromis med egne kompetencer og ønsker for at få et job.

Virksomheden kan have svært at gennemskue det, og der er risiko for, at personen, som ansættes, aldrig kommer til at skabe de resultater, der forventes.

For dårligt forberedt

Vi ser også alt for mange jobsøgere, som simpelthen ikke er forberedt nok, når jobsøgningen starter.

CV'et er ansigtet udadtil.

Det skal betragtes som det personlige salgsbrev, hvor vi skal formidle budskabet om det "produkt", vi forhåbentlig kender allerbedst.

Jeg oplever en del arbejdsgivere, som sorterer gode kandidater fra, blot fordi CV'et ikke var velskrevet.

Nogle kommer selvfølgelig igennem nåleøjet og bliver indbudt til en samtale.

Da er det med stor undren, man møder kandidater, som kommer med attituden "endnu en samtale".

De gør simpelthen ikke deres hjemmearbejde godt nok med at sætte sig ind i virksomheden.

De møder op tilbagelænet, uden notater eller forberedte spørgsmål.

Det kunne måske gå for et år siden, men hvis du ikke har hjertet med og viser engagement, har du både spildt din, arbejdsgiverens og headhunterens tid.

Her har du nogle gode råd, hvis du er jobsøger

- Giv dig tid til at tænke over, hvad du skal i dit næste job. Måske er tiden inde til at prøve noget nyt. Du kommer måske til at gå lidt på kompromis, men hjertet skal være med. Hvis du er i tvivl, så rådfør dig med nogle, som kan give dig sparring.

- Udarbejd et sandfærdigt CV, som afspejler dig og dine kompetencer. Beskriv dine resultater, og hvordan du gjorde en forskel.

- Sig nej til et job eller en jobproces, hvis du ikke brænder for det - den fornemmelse har man ofte meget hurtigt. Det er opslidende at gå til samtaler, og du spilder både din og andres tid. Som oftest får du alligevel ikke jobbet.

- Vær forberedt til samtalen, søg viden om virksomheden og brug dit netværk til at forhøre dig. Sæt dig mål for samtalen. Hvilket indtryk vil du efterlade? Hvad er vigtigt for dig at få kommunikeret? Vær tro over for dine holdninger og værdier. Hvis du oplever, at du bliver uklar i din kommunikation, er jobbet eller arbejdspladsen sikkert ikke rigtig.

- Forestil dig, at du har fået jobbet og forbered dig på, hvordan du vil bestride det. Byd ind med, hvad du kan bibringe virksomheden.

- Tænk over din fysiske fremtræden og din påklædning. Udstråler du overskud og energi?

- Brug tid bagefter på at reflektere over, hvordan det gik. Efterlod du det indtryk, du ville? Vær åben for feedback, og hvis du ikke får den, så er det ok at spørge efter den.

Mange siger, at det er hårdt arbejde at søge job, og det er rigtigt.

Det er de små hårfine ting, der gør forskellen, både i din kommunikation og den måde, du præsenterer dig selv. Så spids blyanten, for hvis den er flad, blød og uklar, kommer budskabet simpelthen ikke hen over bordet. Held og lykke i din søgning.

Lannie Kluge er stifter af Kluge & Partners, The Nordic Search Company.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere