Artikel top billede

Gode råd: Sådan skal du forholde dig til salg af din brugte software

EU gør det lovligt at købe og sælge brugt software. Læs videre, hvis du er i tvivl om, hvad du må. Og ikke må.

Mange danske it-firmaer er i vildrede over, hvordan de skal forholde sig til EU's nylige tilladelse til, at virksomheder kan købe og sælge brugt software.

I Børsens bygning i København var repræsentanter fra flere store it-huse onsdag mødt op til et gå-hjem-møde, arrangeret af IT-Branchen, for at få styr på det nye marked for brugte softwarelicenser, der muligvis bliver en realitet.

Men selvom de juridiske retningslinjer, som EU-domstolen tilbage i juli fastlagde, var der stadig vildrede at spore blandt de omkring 25 opmødte, som blandt andet inkluderede Microsoft, Oracle, Atea og Logic.

Det kan man udlede af dommen

Det juridiske bag dommen blev gennemgået af professor, dr. jur, Henrik Udsen, som forsøgte at overføre dommen til, hvilke konkrete retningslinjer EU-domstolen forsøger at udstikke med domsafsigelsen.

I store træk betyder dommen, at softwareprogrammer skal betragtes på linje med andre fysiske varer.

Professoren sammenlignede det blandt andet med handel med bøger. 

I den sammenhæng kan det godt være, at en bogforfatter har ophavsret til selve det skønlitterære indhold, men hvis du køber en bog, så må du stadigvæk gerne sælge den videre efterfølgende.

Du må ikke kopiere varen eller hvad? 

Problemet kommer ind, hvis du begynder at sælge kopier af den oprindelige bog, hvilket er ulovligt.

Det har også været en del af kernen i det juridiske spørgsmål omkring softwarelicenser, da mange softwareprogrammer netop er kopier af sammen program over flere maskiner. 

Men dommen er ifølge Henrik Udsen klar: Hvis du har købt software på ubestemt tid, så er det lige så meget en vare som eksempelvis bogen.

Vælger du derimod at leje dine vare ud, så er du ude over problemet, for så må kunden nemlig ikke sælge varen videre. 

Eksempel skabte frygt

Et punkt, der spredte frygt, var Henrik Udsens reference til et Itunes-byttemarked i USA, hvor en onlineside have skabt et marked baseret på byttehandler, uden at penge som sådan var involveret.

Et byttemarked for brugte softwarelicenser kunne således godt komme på tale i Danmark efter EU-Domstolens dom. 

Der kan skures på forskellige knapper

Men trods skræmmeeksemplerne så skal leverandørerne dog ikke ryste alt for meget i bukserne.

For der er flere forskellige juridiske knapper, som kan skrues på, hvilket højst sandsynligt er det, leverandørerne lige skal have forholdt sig til.  

Det er dog stadig uvist, vordan spillerne på markedet præcist vil gribe det an, og om folk fluks vil kaste sig ud i et marked for brugte softwarelicenser.

Læs også: 

EU: Jo, du må godt sælge brugte softwarelicenser

Tysk firma vil sælge brugte softwarelicenser i Danmark

Danske CIO'er: Vi tør ikke købe brugte licenser

Danmarks største it-firmaer helt blanke på salg af brugte licenser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Skal du rejse til sommer? Sådan kommer det europæiske coronapas til at fungere
Et nyt cornapas er på vej fra EU, der skal sikre at unionen igen skal kunne lukke op for landegrænser mellem de 27 medlemslande. Sådan fungerer teknologien - og sikkerheden - bag passet.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.