Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

EU: Jo, du må godt sælge brugte softwarelicenser

Softwareleverandører har ikke ret til at blokere videresalg af brugte licenser, lyder det i ny EU-dom.

Computerworld News Service: Ifølge EU's øverste dømmende myndighed er det lovligt at handle med "brugte" softwarelicenser - også selv om den oprindelige producent af softwaren modsætter sig videresalg.

Den eksklusive ret til distribution af en kopi af et computerprogram, der er dækket af en sådan licens, frafalder nemlig ved det første salg, lyder kendelsen fra Den Europæiske Unions Domstol.

Dette gælder for downloadet software såvel som for software købt på cd eller dvd.

Kendelsen skaber præcedens for handel med brugte softwarelicenser i hele EU og vil muligvis også have indflydelse på e-bøger og computerspil

Inklusive rettelser og opdateringer

Domstolen har også afgjort, at enhver rettelse eller opdatering af software via en serviceaftale også udgør en del af den brugte software, der lovligt kan videresælges.

Sælger skal dog gøre sin egen kopi "ubrugelig" ved videresalget.

Den tyske højesteret eller Bundesgerichtshof overgav sagen til EU-Domstolen efter en juridisk kamp mellem Oracle og firmaet UsedSoft, der køber og sælger brugt software.

Oracle sagsøgte UsedSoft, da firmaet i oktober 2005 begyndte at sælge brugte Oracle-licenser over nettet.

Oracle-kunder kan downloade en kopi af programmet direkte til deres computer fra Oracles website.

Brugerrettighederne til sådan et program, som gives i kraft af en licensaftale, inkluderer retten til at gemme en kopi af programmet permanent på en server og at lade op til 25 brugere få adgang til programmet ved at downloade det til deres arbejdsstationer.

Kan ikke brydes op i bidder

I en lille sejr for Oracle afholder EU-Domstolens kendelsen videreforhandlere fra at bryde en licens op i mindre bidder og således kun sælge dele af den til for eksempel enkeltbrugere.

UsedSofts kunder downloader ofte softwaren direkte fa Oracles website efter at have købt en "brugt" softwarelicens.

Oracle argumenterede i sagen, at princippet om, at den eksklusive ret til distribution opbruges og således frafalder ved det første salg, ikke gælder for brugerlicenser til computerprogrammer, der downloades over internettet.

Dette argument afviste EU-Domstolen dog helt.

Oprindeligt afsagde en tysk regional domstol kendelse til fordel for Oracle, men efter UsedSofts appel besluttede den tyske højesteret at forelægge sagen for EU-Domstolen.

Det er stadig den tyske højesteret, der skal afsige den endelige kendelse, men da EU-Domstolens afgørelse vil udgøre en stor del af grundlaget, er det mest sandsynligt, at Oracle taber sagen.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere