Artikel top billede

Apples mægtige tablet-imperium kan ramle sammen

ComputerViews: I flere år har Apple egenhændigt mæsket sig i det svulmende tablet-marked. Nu sætter konkurrenterne sig også til bordet - og de er skrupsultne.

Læs også:

Sværm af nye Windows-tablets klar til at angribe iPad

Disse styresystemer vil dominere tablet-markedet

ComputerViews: Der stod han atter på scenen, Steve Jobs, og holdt en ny iDims frem for det gadget-hungrende publikum.

"Vi kalder den en iPad," sagde Apple-ikonet med vanlig selvsikkerhed.

Og vupti, så havde Apple nuppet ejerskabet til det tablet-marked, andre havde forsøgt at sparke gang i i årevis.

Det var i januar 2010, og med Steve Jobs' og Apples første iPad blev tablet-markedet introduceret til den almindelige forbruger med en effekt, der overraskede de fleste.

Lige siden den første iPad blev lanceret i starten af 2010 har Apple domineret tablet-markedet.

Både iPad 2, der blev præsenteret i marts 2011 og iPad 3 - eller Den nye iPad - fra i år har været med til at cementere Apples position som den absolut dominerende spiller.

Men det næste halve år kan meget vel blive vendepunktet.

Du kan vælge en iPad eller ... en iPad

For første gang står vi nu i en situation, hvor der er et betydeligt udvalg af reelle alternativer til iPad'en, der teknologisk og designmæssigt er værd at overveje både som forbruger og som virksomhed.

Med Microsofts nye Windows 8 kommer en sværm af nye tablets, der kan tage kampen op med Apple.

En hel pc-industri har ikke længere bare kig på tablet-markedet; De har sat sig til bordet. Og de er skrupsultne.

Producenter som Sony, HP, Dell, Asus og Samsung er klar med Windows-tablets, der ligner seriøse udfordrere til iPad'en.

Samtidig har de Android-baserede tablets fra eksempelvis Amazon og Samsung allerede gjort et vist indhug i Apples position på markedet.

Den nye generation af Windows-tablets vil være en yderligere udfordring for Apple.

Så meget fylder Apple i dag

Læs også:

Sværm af nye Windows-tablets klar til at angribe iPad

Disse styresystemer vil dominere tablet-markedet

Selvom det er flere år siden, at Apple kom på markedet med den første iPad, har ingen konkurrenter indtil nu for alvor formået at tage kampen op.

Ifølge den seneste opgørelse fra IDC havde Apple i andet kvartal i år en markedsandel på 68,2 procent på tablet-markedet.

Det er en del lavere end for et år siden, men stadig imponerende, når man ser på, at nummer to på listen, Samsung, har en beskeden markedsandel på 9,6 procent.


IDC udtalte i forbindelse med denne opgørelse, at man venter, at konkurrencen på tablet-markedet vil blive intensiveret i andet halvår 2012.

"Foruden de store produkt-nyheder fra Amazon og formentlig Apple kan vi forvente en strøm af Microsoft Windows 8 og Windows RT-tablets fra slutningen af oktober," skrev IDC.

"Der er en reel risiko for, at folk vil have for mange ting at vælge imellem til jul. Forbrugere, der er i vildrede over forskellene mellem Amazons og Googles version af Android, eller mellem Windows 8 og Windows RT, vil måske vælge markedslederen Apple som udgangspunkt."

"Eller måske vil de vælge at se til fra sidelinjen endnu en cyklus."

Men selvom den situation altså kan være til Apples fordel, så er der meget, der tyder på, at det er nu, vendepunktet kommer på tablet-markedet.

Sådan kan det udvikle sig

Læs også:

Sværm af nye Windows-tablets klar til at angribe iPad

Disse styresystemer vil dominere tablet-markedet

Gartner har vurderet, at de Windows-baserede tablets i år vil stå for 4,1 procent af markedet, mens andelen i 2016 vil være oppe 11,8 procent.

Samtidig står Android-produkterne foran en så betydelig vækst, at de i de kommende år vil nærme sig Apples markedsandel.

Gartner forudser denne udvikling på tablet-markedet: 


Det her bliver helt afgørende

Mens det allerede nu står klart, at Apple i stigende grad vil få konkurrence på tablet-markedet, så er forudsigelserne fra eksempelvis Gartner naturligvis behæftet med en vis usikkerhed.

Ikke mindst i forhold til de Windows-baserede tablets, som først om et par måneder for alvor rammer markedet.

Særligt to ting bliver afgørende for udviklingen på markedet:

1) De nye Windows-tablets ser interessante ud på papiret, men leverer de også varen i praksis, så brugerne får en helstøbt og overbevisende oplevelse?

2) Hvordan og i hvilken grad formår Apple at forny og forbedre iPad'en i den næste version?

Hvad med Android-produkterne, spørger du måske?

Hvis det går, som Gartner spår - og som det i øvrigt er gået på smartphone-markedet - så skal denne gruppe tablets nok opleve vækst.

I øjeblikket har Android en markedsandel på 64,1 procent på smartphone-markedet. Det kan næsten ikke undgå at smitte af på tablet-markedet.

Det bliver til Apples store ærgrelse, for iPad'en har i sandhed været en kommerciel succes for selskabet, siden den blev lanceret af Steve Jobs i 2010. 

Læs også:

Sværm af nye Windows-tablets klar til at angribe iPad

Disse styresystemer vil dominere tablet-markedet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.