Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Her er de danske it-chefers foretrukne mail-løsning

Kampen om at levere virksomhedernes mail-løsninger spidser til. Særligt én spiller har et godt tag i de danske erhvervskunder.

Læs også:
Microsoft på strandhugst hos Lotus Notes-brugerne

Google Apps vs. Office 365: Det kan de bruges til

Markedet for email-løsninger til erhvervslivet har over de seneste år gennemgået større forandringer.

Der er fortsat de traditionelle mail-klienter og servere fra eksempelvis Microsoft, IBM og Novell, men samtidig er der også kommet en række cloud-tilbud på banen fra ikke bare de "gamle" spillere, men også fra et selskab som Google.

Hvis man ser det hele lidt oppefra, er det dog fortsat Microsoft, der vælges af størstedelen af de danske it-chefer.

Ifølge IDC har Microsoft på det samlede email-marked i Danmark en omsætnings-markedsandel på 58 procent.

Andenpladsen går til IBM, der æder 28 procent af den samlede omsætning.

Endelig er der Google, der har fået en del opmærksomhed med sine cloud-tilbud, men stadig er den helt lille spiller på det samlede email-marked.

Googles andel af den samlede email-omsætning i Danmark er på blot 0,5 procent ifølge IDC. 

IDC-analytiker Anders Elbak tilføjer, at styrkeforholdet på markedet ikke nødvendigvis ser sådan ud, hvis man måler på antal brugere frem for på omsætning.

Der er IBM's andel lidt lavere, mens Googles er noget højere. 

Sådan ser det ud med cloud-email

Microsoft og Google har i de seneste år begge haft uhyre travlt med at sælge deres respektive cloud-tilbud, Office 365 og Google Apps.

De giver kunderne mulighed for at leje sig til en mail-løsning, der leveres som en cloud-løsning og afregnes efter forbrug.

Google har blandt andet vundet Berlingske-koncernen og Davidsen Tømmerhandel som cloud-kunder, mens Microsoft med Office 365 eksempelvis har fat i virksomheder som B&O, SuperGros, ISS, A.P. Møller og Coloplast - men i høj grad også små og mellemstore virksomheder som eksempelvis Mertz.

Også IBM kan dog levere Lotus Notes i et cloud-setup.

Anders Elbak har for nylig foretaget en undersøgelse af valget af cloud-løsninger hos små og mellemstore virksomheder i Danmark.

"Jeg kan røbe, at Microsoft også var klart dominerende her, men dette inkluderer hostede Exchange løsninger, hvilket ikke er cloud. IBM er stort set ikke-eksisterende på trods af, at Notes har eksisteret som cloud-tjeneste i flere år. Google bruges først og fremmest af helt små virksomheder."

"Alt i alt vil jeg vurdere, at Microsoft lige nu er dominerende både i traditionel email og specifikt i cloud," forklarer Anders Elbak.

Det kan være svært at skifte mail-leverandør

I et forsøg på at kapre endnu flere kunder til Office 365 har Microsoft netop indgået et samarbejde med softwareselskabet Binary Tree, som bygger migreringsværktøjer, der kan hjælpe hvis man skifter fra Lotus Notes/Domino til Office 365.

Anders Elbak fra IDC vurderer ikke, at der er de helt store udfordringer forbundet med at skifte for de virksomheder, der udelukkende bruger mail og kalender.

Her kan du få problemer

Udfordringerne opstår, når mail og kalender er smeltet sammen med andre dele af virksomhedens it-miljø.

"Mange virksomheder har integreret email-systemer med andre virksomhedsapplikationer eller bruger for eksempel Notes- databaser, hvilket gør det langt mere besværligt," forklarer Anders Elbak.

Han vurderer også, at mange kan få udfordringer, når valget falder på cloud-løsninger.

"Går man fra en traditionel løsning til en cloud-løsning, er det lidt mere besværligt, eftersom der ikke er samme adgang til data."

"Skal man skifte mellem cloud-tjenester eller af en eller anden grund skifte tilbage til en traditionel løsning, bliver det endnu vanskeligere."

Computerworld har tidligere bragt en artikel med syv tips til, hvordan man undgår at havne i "vendor lock-in," hvor man kan få svært ved at skifte softwareleverandør, fordi det er for dyrt eller teknisk umuligt. 

Læs også:

Microsoft på strandhugst hos Lotus Notes-brugerne

Google Apps vs. Office 365: Det kan de bruges til
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.