Artikel top billede

Her er de danske it-chefers foretrukne mail-løsning

Kampen om at levere virksomhedernes mail-løsninger spidser til. Særligt én spiller har et godt tag i de danske erhvervskunder.

Læs også:
Microsoft på strandhugst hos Lotus Notes-brugerne

Google Apps vs. Office 365: Det kan de bruges til

Markedet for email-løsninger til erhvervslivet har over de seneste år gennemgået større forandringer.

Der er fortsat de traditionelle mail-klienter og servere fra eksempelvis Microsoft, IBM og Novell, men samtidig er der også kommet en række cloud-tilbud på banen fra ikke bare de "gamle" spillere, men også fra et selskab som Google.

Hvis man ser det hele lidt oppefra, er det dog fortsat Microsoft, der vælges af størstedelen af de danske it-chefer.

Ifølge IDC har Microsoft på det samlede email-marked i Danmark en omsætnings-markedsandel på 58 procent.

Andenpladsen går til IBM, der æder 28 procent af den samlede omsætning.

Endelig er der Google, der har fået en del opmærksomhed med sine cloud-tilbud, men stadig er den helt lille spiller på det samlede email-marked.

Googles andel af den samlede email-omsætning i Danmark er på blot 0,5 procent ifølge IDC. 

IDC-analytiker Anders Elbak tilføjer, at styrkeforholdet på markedet ikke nødvendigvis ser sådan ud, hvis man måler på antal brugere frem for på omsætning.

Der er IBM's andel lidt lavere, mens Googles er noget højere. 

Sådan ser det ud med cloud-email

Microsoft og Google har i de seneste år begge haft uhyre travlt med at sælge deres respektive cloud-tilbud, Office 365 og Google Apps.

De giver kunderne mulighed for at leje sig til en mail-løsning, der leveres som en cloud-løsning og afregnes efter forbrug.

Google har blandt andet vundet Berlingske-koncernen og Davidsen Tømmerhandel som cloud-kunder, mens Microsoft med Office 365 eksempelvis har fat i virksomheder som B&O, SuperGros, ISS, A.P. Møller og Coloplast - men i høj grad også små og mellemstore virksomheder som eksempelvis Mertz.

Også IBM kan dog levere Lotus Notes i et cloud-setup.

Anders Elbak har for nylig foretaget en undersøgelse af valget af cloud-løsninger hos små og mellemstore virksomheder i Danmark.

"Jeg kan røbe, at Microsoft også var klart dominerende her, men dette inkluderer hostede Exchange løsninger, hvilket ikke er cloud. IBM er stort set ikke-eksisterende på trods af, at Notes har eksisteret som cloud-tjeneste i flere år. Google bruges først og fremmest af helt små virksomheder."

"Alt i alt vil jeg vurdere, at Microsoft lige nu er dominerende både i traditionel email og specifikt i cloud," forklarer Anders Elbak.

Det kan være svært at skifte mail-leverandør

I et forsøg på at kapre endnu flere kunder til Office 365 har Microsoft netop indgået et samarbejde med softwareselskabet Binary Tree, som bygger migreringsværktøjer, der kan hjælpe hvis man skifter fra Lotus Notes/Domino til Office 365.

Anders Elbak fra IDC vurderer ikke, at der er de helt store udfordringer forbundet med at skifte for de virksomheder, der udelukkende bruger mail og kalender.

Her kan du få problemer

Udfordringerne opstår, når mail og kalender er smeltet sammen med andre dele af virksomhedens it-miljø.

"Mange virksomheder har integreret email-systemer med andre virksomhedsapplikationer eller bruger for eksempel Notes- databaser, hvilket gør det langt mere besværligt," forklarer Anders Elbak.

Han vurderer også, at mange kan få udfordringer, når valget falder på cloud-løsninger.

"Går man fra en traditionel løsning til en cloud-løsning, er det lidt mere besværligt, eftersom der ikke er samme adgang til data."

"Skal man skifte mellem cloud-tjenester eller af en eller anden grund skifte tilbage til en traditionel løsning, bliver det endnu vanskeligere."

Computerworld har tidligere bragt en artikel med syv tips til, hvordan man undgår at havne i "vendor lock-in," hvor man kan få svært ved at skifte softwareleverandør, fordi det er for dyrt eller teknisk umuligt. 

Læs også:

Microsoft på strandhugst hos Lotus Notes-brugerne

Google Apps vs. Office 365: Det kan de bruges til
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.