Artikel top billede

Direktør: Danskere skal betale månedlig net-skat på 50 kroner

Dansk direktør foreslår en tvangsafgift på brugen af internettet. Pengene skal gå direkte til at støtte et bestemt erhverv.

Læs også:
Danske pirater har (næsten) frit spil på nettet

Online-pirateri har stort set været et problem for rettighedshavere til især film og musik siden internettets opfindelse.

Med lanceringen af fildelingssitet Napster i slutningen af 1990'erne fik pirateriet for alvor en platform at boltre sig på, og siden er den ulovlige fildeling for alvor sluppet løs på andre peer-to-peer-netværk og torrent-trackere.

Et årti senere er flere lovlige tjenester som Spotify til musik og Netflix til film nu dukket op, men de nye digitale leverings- og forretningsmodeller presser også producenterne.

Det mener filmproducer Ronnie Fridthjof, som står bag filmselskabet Fridtjhof Film med værker som eksempelvis 'Blå Mænd' og 'Julefrokosten' på repertoiret.

"Det koster 20 millioner kroner at producere en film, som man måske kan tjene 10 millioner kroner på via DVD-salg. Til sammenligning kan man tjene 100.000 kroner på at indgå en aftale med Netflix," siger Ronnie Fridthjof, der i sidste uge sad med i et panel på Dansk Internet Governance Forum-konference for at diskutere fremtidige forretningsmodeller på internettet.

50 kroner for den danske kulturarv

På konferencen fortæller tv- og filmproducenten, at den økonomiske kulturfordeling er helt skæv i den fagre nye digitale verden, da det stadig koster mange penge at producere kvalitetsindhold.

For at omfordele de digitale kulturmidler til kvalitetsproducenter havde Ronnie Fridthjof et ganske alternativt forslag om at bruge teleselskaberne til at betale en afgift på 50 kroner per måned per netforbindelse til danskerne.

"De 50 kroner vil generere en omsætning på 1,4 milliarder kroner om året, og dermed vil alle danskere kunne få adgang til alle danske film, al dansk musik og danske bøger, der er produceret for mere end fem år siden," foreslår Ronnie Fridthjof.

Med andre ord er det filmproducentens ide, at teleselskaberne skal betale halvdelen af, hvad eksempelvis Spotify tager for sit Premium-produkt for at give danskerne fri adgang til endog meget store del af den danske kulturarv i en digitaliseret form med navne som blandt andre Lars von Trier, Kim Larsen og Karen Blixen på plakaten.

Telebranchen: Derfor forslaget bare torskedumt

Som en bizar vampyrfilm

Teleselskabernes afgift på 50 kroner vil man med stor sandsynlighed kunne forvente, at teleindustrien ville tørre af på Hr. og Fru Jensen, der således kan se frem til en ekstraafgift på 600 kroner om året per internetforbindelse.

At følge logikken i Ronnie Fridthjofs forslag er dog ifølge direktør for Telekommunikationsindustrien i Danmark, Jakob Willer, som at genopleve Robert Rodriguez-filmen 'From Dusk Till Dawn', der lægger ud som en cool roadmovie, men udvikler sig til en noget bizar vampyrsplatter-film.

"Der er blevet et problem med at få råd til at finansiere film, og så skal andre bare løse det," er Jakob Willers reaktion på det ganske kontroversielle forslag om at bakke om dansk kultur med en stor pose penge fra teleselskaberne.

"Forslaget svarer jo til, at teleselskaberne skal agere skatteopkrævere for staten, og det er altså ikke det, vi er sat i verden for. Derudover er det torskedumt at beskatte internet, som skal være vores allesammens vækstmotor," tordner Jakob Willer videre.

Ronnie Fridthjof afviser i paneldebatten, at han og de 45 medarbejdere i Fridthjof Film vil lide overlast, hvis der ikke bliver indført en tvungen digital kulturskat på internettet.

"Jeg skal nok overleve, men det danske kulturudvalg bliver bare ikke noget at skrive hjem om i fremtiden," siger filmproducenten til kritikken af sit forslag.

Læs også:
Danske pirater har (næsten) frit spil på nettet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.