Artikel top billede

Derfor er Google Apps stadig lukket land for Odense

Norsk kommune kan tage Google Apps i brug, mens Odense Kommune stadig ikke må benytte løsningen. Se her, hvad der holder Danmark tilbage.

Læs også:

Kommune får ja til Google Apps: It-chefen jubler

Et skridt i den rigtige retning, men ikke noget gennembrud for Odense Kommune.

Sådan lyder reaktionen fra it-sikkerhedsleder i Odense Kommune, John Bonnerup, efter at Narvik Kommune i Norge netop har fået det norske Datatilsyns godkendelse til at anvende Google Apps.

Narvik havde ellers - ligesom Odense Kommune - oprindeligt fået et nej fra Datatilsynet, men nu er den norske Google-sag alligevel endt med, at Google Apps kan tages i brug.

"Det har selvfølgelig sin positive gang på jorden i og med, at det kan gøre det lettere på et tidspunkt at få en godkendelse i Odense, men vi mangler stadig fra Google, at de laver en bedre databehandlingsaftale i forhold til det danske datatilsyn," siger John Bonnerup til Computerworld.

Odense Kommune ønsker at anvende Google Apps til lærernes elevplaner, men det indebærer, at personoplysninger lægger i skyen. For at det kan godkendes, skal Google og Odense Kommune indgå en såkaldt databehandleraftale, der lever op til lovgivningen på området.

"Google er i gang med at finde ud af, hvordan de laver sådan nogle aftaler. I Odense Kommune afventer vi, at det kommer på plads. På det tidspunkt, hvor den er på plads, vurderer vi, om vi er nye ansøgere," forklarer han.

Derfor er det så svært

Grundlæggende er udfordringen med cloud-løsningerne, at det er den dataansvarliges opgave at sikre, om de databehandleraftaler, der indgås, er i tråd med sikkerhedsbekendtgørelsen.

Den databehandleraftale, man kan indgå med Google, er endnu ikke tilstrækkelig i forhold til den danske lovgivning.

I den positive udtalelse, Datatilsynet i juni kom med om Microsofts cloud-løsning, Office 365, fremgår det, at Microsoft har tilsluttet sig Safe Harbor-ordningen og samtidig implementeret EU's standardkontrakter for overførsel af personoplysninger til en databehandler i et tredjeland.

Google har endnu ikke en databehandleraftale, der ligesom Microsofts kan fungere sammen med de lovgivningsmæssige krav i Danmark.

Det danske datatilsyn oplyser til Computerworld, at en ny, dansk Google-sag kan komme på tale, hvis eksempelvis Odense Kommune på et tidspunkt beslutter sig for at søge en ny tilladelse.

I første omgang har Narvik-sagen altså ingen indflydelse på danske kommunernes mulighed for at anvende Google Apps.

"Vi afventer stadig og gør ikke noget på baggrund af det her," siger John Bonnerup fra Odense Kommune til Computerworld.

Læs også:

Kommune får ja til Google Apps: It-chefen jubler
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere


Ubrydelig? Kan en smadret storage array stadig levere dine data?

En ting er at læse og høre om, hvor robuste og højt tilgængelige Hitachis storage array lagringssystemer er - men noget andet er oplevelsen af det, når du live kan se, hvordan de ødelægger deres system. Se derfor med, når vi fysisk ødelægger en storage array - og derefter tester om den stadig vil kunne levere dine data.

06. marts 2024 | Læs mere