Artikel top billede

Derfor er Google Apps stadig lukket land for Odense

Norsk kommune kan tage Google Apps i brug, mens Odense Kommune stadig ikke må benytte løsningen. Se her, hvad der holder Danmark tilbage.

Læs også:

Kommune får ja til Google Apps: It-chefen jubler

Et skridt i den rigtige retning, men ikke noget gennembrud for Odense Kommune.

Sådan lyder reaktionen fra it-sikkerhedsleder i Odense Kommune, John Bonnerup, efter at Narvik Kommune i Norge netop har fået det norske Datatilsyns godkendelse til at anvende Google Apps.

Narvik havde ellers - ligesom Odense Kommune - oprindeligt fået et nej fra Datatilsynet, men nu er den norske Google-sag alligevel endt med, at Google Apps kan tages i brug.

"Det har selvfølgelig sin positive gang på jorden i og med, at det kan gøre det lettere på et tidspunkt at få en godkendelse i Odense, men vi mangler stadig fra Google, at de laver en bedre databehandlingsaftale i forhold til det danske datatilsyn," siger John Bonnerup til Computerworld.

Odense Kommune ønsker at anvende Google Apps til lærernes elevplaner, men det indebærer, at personoplysninger lægger i skyen. For at det kan godkendes, skal Google og Odense Kommune indgå en såkaldt databehandleraftale, der lever op til lovgivningen på området.

"Google er i gang med at finde ud af, hvordan de laver sådan nogle aftaler. I Odense Kommune afventer vi, at det kommer på plads. På det tidspunkt, hvor den er på plads, vurderer vi, om vi er nye ansøgere," forklarer han.

Derfor er det så svært

Grundlæggende er udfordringen med cloud-løsningerne, at det er den dataansvarliges opgave at sikre, om de databehandleraftaler, der indgås, er i tråd med sikkerhedsbekendtgørelsen.

Den databehandleraftale, man kan indgå med Google, er endnu ikke tilstrækkelig i forhold til den danske lovgivning.

I den positive udtalelse, Datatilsynet i juni kom med om Microsofts cloud-løsning, Office 365, fremgår det, at Microsoft har tilsluttet sig Safe Harbor-ordningen og samtidig implementeret EU's standardkontrakter for overførsel af personoplysninger til en databehandler i et tredjeland.

Google har endnu ikke en databehandleraftale, der ligesom Microsofts kan fungere sammen med de lovgivningsmæssige krav i Danmark.

Det danske datatilsyn oplyser til Computerworld, at en ny, dansk Google-sag kan komme på tale, hvis eksempelvis Odense Kommune på et tidspunkt beslutter sig for at søge en ny tilladelse.

I første omgang har Narvik-sagen altså ingen indflydelse på danske kommunernes mulighed for at anvende Google Apps.

"Vi afventer stadig og gør ikke noget på baggrund af det her," siger John Bonnerup fra Odense Kommune til Computerworld.

Læs også:

Kommune får ja til Google Apps: It-chefen jubler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


AI - bliv klogere på de kloge algoritmer

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, hvorpå vi arbejder og driver virksomhed. Der er imidlertid mange teknologiske, forretningsmæssige, strategiske, ledelsesmæssige og organisatoriske overvejelser, der er helt nødvendige, hvis man skal have succes med kunstig intelligens. Hør blandt andet om, hvordan du kommer godt igang med AI og machine learning

14. december 2021 | Læs mere