Punkt for punkt: Sådan håndterer du et it-nedbrud

Det kan være stressende at foretage fejlfinding ved nedbrud af et misisionskritisk system, men en langsom, metodisk tilgang kan i sidste ende spare tid. Her får du fem regler om, hvordan du gør.

Computerworld News Service: Hvis du har været i it-branchen i mere end nogle få minutter, så taler sandsynligheden for, at du har set det ske:

Et missionskritisk produktionssystem går ned, og ingen har nogen idé om hvorfor.

Sådanne øjeblikke af rædsel, der afbryder ensformigheden af de mange projektmøder, udrulninger og systemopgraderinger, er i virkeligheden det, der gør it-arbejdet interessant - og er samtidig en god grund til, at dette job ikke er noget for alle.

Fejlfindingsproceduren ved tilsyneladende uforklarlige nedbrud kan være en af de mest stressende ting ved jobbet.

Ikke planlagt nedetid af et missionskritisk system kan afstedkomme hård kritik fra kolleger og ledelse i selv små virksomheder, og det bliver kun værre jo større virksomheden er, da der her som regel er mere på spil.

Dumme fejl
Dette pres får ofte selv de mest erfarne ingeniører til at gøre meget dumme fejl, hvilket kan forværre problemet yderligere og forlænge nedetiden.

Det er ikke let at holde hovedet koldt i en stressende situation, ligegyldigt hvor mange gange man har oplevet noget lignende.

Men der findes fem nemme regler, som du kan føje til din nødprocedure til fejlfinding.

De vil hjælpe dig til definitivt at bevise årsagen til nedbruddet, løse problemet hurtigere og undgå at forværre tingene.

1. Gør ikke skaden værre
Når man står overfor et tilsyneladende uforklarligt nedbrud, vil det være en naturlig impuls at kaste sig hovedkulds ud i et løsningsforsøg og begynde at foretage den ene ændring efter den anden for at prøve at løse problemet hurtigst muligt.

Selvom denne tilgang godt kan virke og endda løse problemet hurtigt, så er der en stor risiko for, at man ender med at forværre situationen.

Fejlfindings-tiltag såsom genstart af et ustabilt system eller automatisk reparation af database eller filsystem kan meget vel rette fejlen og få systemet tilbage i produktionstilstand.

Men de kan også betyde, at du mister din bedste chance for at gendanne data, enhver mulighed for at fastslå den underliggende årsag og ender med at forlænge nedbruddet væsentligt.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.