Artikel top billede

(Foto: SF /)

Minister: Grønt lys til kontroversielt fiber-udbud

Ringkøbing-Skjerns omdiskuterede fiber-udbud, der kan skabe problemer for TDC's kobberforretning, er i orden, lyder det fra afgående Erhvervs-og vækstminister.

Læs også:

Nyt fiberudbud kan blive en bombe under TDC

Disse firmaer kigger sultent på banebrydende fiber-ordre

Det vakte en del debat blandt Computerworlds læsere, da Ringkøbing-Skjern kommune for nylig sendte et alternativt fiber-udbud på gaden.

Udover at levere fiberbredbånd til kommunen skal leverandøren nemlig også levere fiber til samtlige borgere og virksomheder i kommunen til en max-pris bestemt af kommunen.

Udbuddet udelukker blandt andet TDC i at byde ind med en kobberløsning, og erhvervs- og vækstminister Ole Sohn blev inddraget for give sit syn på lovligheden af udbuddet.

Kolliderer ikke med teleloven

Men den afgående minister kan ikke se, at udbuddet skulle kunne kollidere med teleloven.

"Telelovens regler vedrører alene Erhvervsstyrelsens regulering af teleselskaber med stærk markedsposition og har således ikke nogen indflydelse på, hvilke udbudsvilkår en kommune må fastsætte," står der i svaret på §20-spørgsmålet om, hvorvidt udbuddet er foreneligt med den nuværende teleregulering, herunder markedsvilkår og teknologineutralitet.

Medmindre udbuddet er skræddersyet for at favorisere bestemte leverandører, skulle udbudsreglerne heller ikke byde på forhindringer, fremgår det af Ole Sohns svar på et andet §20-spørgsmål.

"En myndighed er som udgangspunkt fri til at bestemme egne behov og dermed fastlægge krav og ønsker. Blot skal myndigheden overholde de krav, der følger af lovgivningen i øvrigt. En myndighed må dog ikke bestemme sine behov eller fastlægge sine krav til anskaffelsen med det formål at favorisere eksempelvis visse nationale eller lokale leverandører."

Skal have lige muligheder

"Tilbudsgiverne skal således have lige muligheder. En myndighed har dog ikke pligt til at sænke sine krav til en ydelse, blot fordi kun én eller nogle få leverandører vil kunne levere det ønskede, hvis kravene i øvrigt er saglige, fx ved at stille krav om funktionalitet. Det kan eksempelvis være krav om en vis upload - eller downloadhastighed i et udbud om bredbånd."

Når det så er sagt, kan Erhvervsministeren ikke udtale sig nærmere om det konkrete udbud, da det er Klagenævnet for Udbud der, i tilfælde af en klage, tager endelig stilling til, om udbuddet er i strid med udbudsreglerne.

Hos Ringkøbing-Skjern kommune løfter man indtil videre armene i vejret over Erhvervsministerens svar.

"Vi er glade for, at Erhvervs- og Vækstministeriet umiddelbart tolker reglerne på samme måde, som vi har tolket dem," lyder det fra Jesper Lemming, kommunikationskonsulent i Ringkøbing-Skjern kommune.

Udbudsfristen udløb egentlig i sidste uge, efter at TDC havde fået udskudt fristen med en uge. Den er nu blevet udskudt med endnu en uge efter ønske fra EnergiMidt, der er en anden af de seks prækvalificerede leverandører til udbuddet.

Læs også:

Nyt fiberudbud kan blive en bombe under TDC

Disse firmaer kigger sultent på banebrydende fiber-ordre




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere