Artikel top billede

Omstridt ESDH-klub meldt til konkurrencestyrelsen

En dansk ESDH-leverandør har meldt omstridt offentlig ESDH-klub til konkurrencemyndighederne. Men forgæves.

Konkurrencemyndighed vil ikke kulegrave omstridt offentlig it-klub

Konkurrencestyrelsen er ellers blevet kontaktet af ESDH-leverandøren Traen.

Traen mener, at brugerklubben SBSYS, der er et kontroversielt offentligt ESDH-samarbejde, hvor op imod 94 myndigheder er gået sammen, kan stride mod konkurrencelovgivningen.

"Vi mener, der er tale om offentlig indblanding i et privat marked, og har derfor bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen undersøge dette."

"Vi har imidlertid fået at vide, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ikke kan prioritere ressourcer til dette, så derfor er spørgsmålet ikke blevet undersøgt," udtaler administrerende direktør Jakob H. Kraglund fra Traen til Computerworld.

Driver ulovlig privat virksomhed

Anken går på, at myndigheder reelt driver privat virksomhed, hvilket er ulovligt ifølge dansk lovgivning.

Konkret beskyldes brugerklubben for at stille personale til rådighed for udviklings- og salgsarbejde i forbindelse med ESDH-systemet SBSYS og for at finansiere et system, som konkurrerer på markedet.

Pointen er altså, ifølge Traen, at det offentlige ulovligt har ydet støtte til brugerklubben og dennes leverandør, Ditmer A/S.

Imidlertid har styrelsen droppet en nærmere undersøgelse af konstruktionen og anklagen grundet prioritering af sager og med henvisning til dets begrænsede ressourcer, viser dokumenter, som Computerworld har læst.

Klubbens stærkt omdiskuterede udbud

I forvejen er klubben røget ud i et verbalt stormvejr af kritik på grund af et udbud.

Ifølge Dansk Industri var udbuddet blot en skueproces, hvor vinderen var givet på forhånd.

Samme kritik er kommet fra it-kæmpen Fujitsu, der ellers leverede et bud, der var markant billigere end buddet fra vinderen Ditmer A/S.

I forhold til kriteriet "kvalifikation" scorede Fujitsu kun det lavest mulige, 1, mens det lille århusianske firma, Ditmer A/S, scorede det højst mulige, 10.

Traen, der altså har valgt at melde klubben til konkurrencemyndigheder valgte da også helt at trække stikket til udbuddet.

Her er mod-reaktionen

Hos vinderen af det kontroversielle udbud og leverandør til den anklagede brugerklub, Ditmer A/S, afviser man, at der skulle være noget at komme efter.

"Det giver tilsyneladende anledning til forvirring, at Ditmer på ESDH-området kun tilbyder udviklings- og konsulentydelser."

"Vi sælger ikke licenser til standardprodukter i modsætning til en række andre aktører på markedet," skriver direktør Johan Bitsch Nielsen fra Ditmer i en kortfattet mail til Computerworld. 

Ditmer har bistået Brugerklubben SBSYS med udviklings- og konsulentydelser og har ikke altså ikke leveret et standardprodukt til brugerklubben, understreger han.

12-siders svar fra styrelsen

Hos brugerklubben forklarer formand Helle Berg fra SBSYS-brugerklubben, at konstruktionen i SBSYS "naturligvis [er] udarbejdet i samarbejde med jurister, der er specialiserede på området, så gældende regler og direktiver er fulgt."

"Og da Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen den 12. marts i år offentliggjorde et 12-sider langt svar på Traens klage om vores udbud, anførte de ligeledes, at alle de elementer, de havde kigget på, var i overensstemmelse med gældende regler, så vi fortsat kan drive vores unikke system til glæde og gavn for borgerne," hedder det fra hende.

Hun er i øvrigt også digitaliseringschef i Struer Kommune.

"Det er der, vi gerne vil lægge vores fokus, men vil nogle bruge tid på at diskutere konstruktionen eller vores udbud igen, er de naturligvis velkomne," forklarer Helle Berg og henviser til vurderingen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på de 12 sider:

Klik her for at læse den.

Henviser til styrelsen

Du mener altså, at styrelsen HAR taget stilling til om selve brugerklubbens konstruktion strider mod reglerne (og ikke kun jeres udbud)?

"Vi kan af gode grunde ikke udtale os om, hvad Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har kigget på og taget stilling til, udover det de har offentliggjort i deres udtalelse," svarer Helle Berg.

"Og heri anerkender de jo SBSYS virke som indkøbsfællesskab."

"Men for yderligere kommentering af, nøjagtig hvad de har kigget på og på hvilken baggrund, vil de rette til at svare naturligvis være styrelsen selv," forklarer Helle Berg videre.

Styrelse: Det har vi ikke undersøgt

Tilbage står altså Traens udlægning om at konkurrencemyndighederne ikke har behandlet klagen om offentlig indblanding i et privat marked - og altså ikke har blåstemplet brugerklubben i den sammenhæng.

Hos Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen bekræfter fungerende kontorchef Jesper Mølbæk, at styrelsen ikke har behandlet klagen om ulovlig statsstøtte.

"Det er sket med henvisning til paragraf 14 i konkurrenceloven omkring afvejning af et forventet udfald sat over for de ressourcer, vi måtte skulle bruge på en sag," udtaler han.

Den fungerende kontorchef oplyser, at der ikke ligger en større analyse bag og at styrelsen senere kan vælge at undersøge sagen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere