Artikel top billede

Omstridt ESDH-klub meldt til konkurrencestyrelsen

En dansk ESDH-leverandør har meldt omstridt offentlig ESDH-klub til konkurrencemyndighederne. Men forgæves.

Konkurrencemyndighed vil ikke kulegrave omstridt offentlig it-klub

Konkurrencestyrelsen er ellers blevet kontaktet af ESDH-leverandøren Traen.

Traen mener, at brugerklubben SBSYS, der er et kontroversielt offentligt ESDH-samarbejde, hvor op imod 94 myndigheder er gået sammen, kan stride mod konkurrencelovgivningen.

"Vi mener, der er tale om offentlig indblanding i et privat marked, og har derfor bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen undersøge dette."

"Vi har imidlertid fået at vide, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ikke kan prioritere ressourcer til dette, så derfor er spørgsmålet ikke blevet undersøgt," udtaler administrerende direktør Jakob H. Kraglund fra Traen til Computerworld.

Driver ulovlig privat virksomhed

Anken går på, at myndigheder reelt driver privat virksomhed, hvilket er ulovligt ifølge dansk lovgivning.

Konkret beskyldes brugerklubben for at stille personale til rådighed for udviklings- og salgsarbejde i forbindelse med ESDH-systemet SBSYS og for at finansiere et system, som konkurrerer på markedet.

Pointen er altså, ifølge Traen, at det offentlige ulovligt har ydet støtte til brugerklubben og dennes leverandør, Ditmer A/S.

Imidlertid har styrelsen droppet en nærmere undersøgelse af konstruktionen og anklagen grundet prioritering af sager og med henvisning til dets begrænsede ressourcer, viser dokumenter, som Computerworld har læst.

Klubbens stærkt omdiskuterede udbud

I forvejen er klubben røget ud i et verbalt stormvejr af kritik på grund af et udbud.

Ifølge Dansk Industri var udbuddet blot en skueproces, hvor vinderen var givet på forhånd.

Samme kritik er kommet fra it-kæmpen Fujitsu, der ellers leverede et bud, der var markant billigere end buddet fra vinderen Ditmer A/S.

I forhold til kriteriet "kvalifikation" scorede Fujitsu kun det lavest mulige, 1, mens det lille århusianske firma, Ditmer A/S, scorede det højst mulige, 10.

Traen, der altså har valgt at melde klubben til konkurrencemyndigheder valgte da også helt at trække stikket til udbuddet.

Her er mod-reaktionen

Hos vinderen af det kontroversielle udbud og leverandør til den anklagede brugerklub, Ditmer A/S, afviser man, at der skulle være noget at komme efter.

"Det giver tilsyneladende anledning til forvirring, at Ditmer på ESDH-området kun tilbyder udviklings- og konsulentydelser."

"Vi sælger ikke licenser til standardprodukter i modsætning til en række andre aktører på markedet," skriver direktør Johan Bitsch Nielsen fra Ditmer i en kortfattet mail til Computerworld. 

Ditmer har bistået Brugerklubben SBSYS med udviklings- og konsulentydelser og har ikke altså ikke leveret et standardprodukt til brugerklubben, understreger han.

12-siders svar fra styrelsen

Hos brugerklubben forklarer formand Helle Berg fra SBSYS-brugerklubben, at konstruktionen i SBSYS "naturligvis [er] udarbejdet i samarbejde med jurister, der er specialiserede på området, så gældende regler og direktiver er fulgt."

"Og da Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen den 12. marts i år offentliggjorde et 12-sider langt svar på Traens klage om vores udbud, anførte de ligeledes, at alle de elementer, de havde kigget på, var i overensstemmelse med gældende regler, så vi fortsat kan drive vores unikke system til glæde og gavn for borgerne," hedder det fra hende.

Hun er i øvrigt også digitaliseringschef i Struer Kommune.

"Det er der, vi gerne vil lægge vores fokus, men vil nogle bruge tid på at diskutere konstruktionen eller vores udbud igen, er de naturligvis velkomne," forklarer Helle Berg og henviser til vurderingen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på de 12 sider:

Klik her for at læse den.

Henviser til styrelsen

Du mener altså, at styrelsen HAR taget stilling til om selve brugerklubbens konstruktion strider mod reglerne (og ikke kun jeres udbud)?

"Vi kan af gode grunde ikke udtale os om, hvad Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har kigget på og taget stilling til, udover det de har offentliggjort i deres udtalelse," svarer Helle Berg.

"Og heri anerkender de jo SBSYS virke som indkøbsfællesskab."

"Men for yderligere kommentering af, nøjagtig hvad de har kigget på og på hvilken baggrund, vil de rette til at svare naturligvis være styrelsen selv," forklarer Helle Berg videre.

Styrelse: Det har vi ikke undersøgt

Tilbage står altså Traens udlægning om at konkurrencemyndighederne ikke har behandlet klagen om offentlig indblanding i et privat marked - og altså ikke har blåstemplet brugerklubben i den sammenhæng.

Hos Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen bekræfter fungerende kontorchef Jesper Mølbæk, at styrelsen ikke har behandlet klagen om ulovlig statsstøtte.

"Det er sket med henvisning til paragraf 14 i konkurrenceloven omkring afvejning af et forventet udfald sat over for de ressourcer, vi måtte skulle bruge på en sag," udtaler han.

Den fungerende kontorchef oplyser, at der ikke ligger en større analyse bag og at styrelsen senere kan vælge at undersøge sagen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere