Artikel top billede

Eksperter roser: Så sikker er Windows 8

Her er sikkerheds-styrkerne og -svaghederne i det nye operativsystem Windows 8 fra Microsoft.

Læs også:
Windows 7 eller Windows 8: Sådan træffer du dit valg

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?

Derfor fravælger erhvervslivet Windows 8

Microsofts store fokus på mobilitet og den trykfølsomme brugerflade i Windows 8 har måske givet næring til at tro, at foden er blevet lettet fra sikkerhedspedalen i det nye styresystem.

Men i følge flere sikkerhedseksperter er det ikke tilfældet.

De peger faktisk på en stribe ændringer under motorhjelmen, som stiller Windows 8 stærkere i kampen mod it-kriminelle.

Men man kan dog ikke læne sig tilbage og forvente, at man er helt beskyttet.

Bedre forsvar

En af de mere interessante nyheder er det indbyggede Windows Defender, der i højere grad end tidligere beskytter mod malware fremfor kun spyware.

Det betyder, at den almindelige bruger har et vist niveau af sikkerhed fra dag ét.

Det er et af de eksempler på bedre sikkerhed som Aryeh Goretsky, der er sikkerhedsanalytiker i firmaet ESET, fremhæver i sin analyse(PDF).

"Windows Defender giver en god beskyttelse, men er primært rettet mod dem, der er uvillige - eller ude af stand - til at købe en kommerciel antimalware-løsning. Denne form for beskyttelse er bedre end ingen, og Microsoft skal have ros for at inkludere et produkt af denne kaliber i Windows 8. Windows Defender kan betragtes som den mindste bar for niveauer af beskyttelse," skriver han i gennemgangen af Windows 8-sikkerheden.

Den danske sikkerhedsekspert Peter Kruse er enig i den betragtning, og han har et par tilføjelser.

"Det er en fin basis, men man slipper ikke for at patch-opdatere sit system. Samtidig er tredjepartprogrammer stadig afhængige af, at producenterne udvikler rettelser til de sårbarheder, der dukker op," siger han.

Tredjepartprogrammer, som eksempelvis Adobe Acrobat, er anledning til mange sårbarheder.

Så sikker er det at boote

En anden sikkerhedsforanstaltning, som Microsoft har taget i anvendelse, er brugen af digitale certifikater, som betyder, at man ikke kan boote kompromitterede Windows-installationer.

Den regulering i Windows 8 betyder rent praktisk, at systemet foretager en såkaldt Secure Boot, hvilket igen betyder, at boot loaderen skal signeres med en nøgle, før maskinen kan starte.

"Ved at blokere for ikke-signeret kode kan man stoppe for ondsindet software som eksempelvis rootkits, der spionerer på maskinen for at overtage boot-processen," fortæller Peter Kruse.

Bedre low level-sikkerhed

Desuden gør det nye Early Launch Anti Malware (ELAM), som skanner operativsystemet for malware og samtidig sørger for, at antivirusprogrammet afvikles som det første på den ny-bootet maskine, at brugeren får en sikker start.

"Generelt kan man sige, at lower level-sikkerheden er blevet strammet op i Windows 8," vurderer Peter Kruse.

Windows 8 bliver desuden forsynet med Internet Explorer 10, som også er blevet sikkerhedsopdateret i forhold til de tidligere browsere.

Læs også:
Windows 7 eller Windows 8: Sådan træffer du dit valg

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?

Derfor fravælger erhvervslivet Windows 8
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere