Artikel top billede

Windows 7 eller Windows 8: Sådan træffer du dit valg

Skal du holde fast i det velkendte Windows 7 eller satse på det nye og anderledes Windows 8? Start overvejelserne her.

Læs også:

Windows' skæbnedag: Hele it-verdenen holder vejret

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?

Hvis it-afdelingerne i de danske virksomheder ikke allerede er rundtossede over alle de nye smartphones, tablets og computere, de skal understøtte, så kan det kommende års tid meget vel gøre dem det.

Som vi tidligere har skrevet, så stiger antallet af platforme i virksomhederne med hele consumerization-bølgen, hvor eksempelvis Mac grad sniger sig ind som endnu en platform, der skal understøttes.

Men selv for de it-chefer, der har valgt at satse 100 procent på Microsofts Windows-platform, er der nu en række centrale overvejelser forude.

Det nye Windows 8 er frigivet, og dermed dukker spørgsmålet op: "Skal vi opgradere?"

Sagen er imidlertid den, at svaret for rigtig mange virksomheder ikke bare vil være et utvetydigt "ja" eller "nej," men snarere noget i stil med "hvornår og i hvilken grad?"

Det gamle og det nye Windows

Det er de færreste virksomheder, der står på spring til at opgradere til Windows 8.

Dels er mange først nu ved at være helt færdige med udrulningen af Windows 7. Dels er der god fornuft i lige at se en ny udgave af Windows an for diverse børnesygdomme og kompabilitets-udfordringer, inden man kaster sig over den.

Men Windows 8 kommer også til din virksomhed før eller siden.

Microsoft nye styresystem er resultatets af års idéudvikling og kodearbejde fra softwaregigantens side.

Det er det nye Windows, og det er det Windows-koncept, der vil eksistere i de næste mange år i både denne udgave og kommende udgaver af styresystemet.

Derfor er det egentlig spørgsmål her ikke, om man skal tage det nye Windows til sig, men snarere om man skal gøre det nu - eller måske vente nogle år, til behovet er mere markant, og der måske endda er en ny udgave af "det nye Windows."

Det taler for Windows 7

Læs også:

Windows' skæbnedag: Hele it-verdenen holder vejret

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?

Det mest markante argument for, at man fortsat skal satse på Windows 7, er, at det er et styresystem, der på alle måder har vist sig velegnet til virksomhedsbrug. 

Det er klippestabilt, kører let og glidende, og det er nemt at arbejde med for brugerne.

Som det fremgår af denne figur fra statistikfirmaet Net Applications, er Windows 7 i dag verdens mest anvendte styresystem.

Kilde: Net Applications

Mange virksomheder er, som Gartner tidligere har påpeget, "bare interesserede i et styresystem til desktop. Man ønsker ikke at skulle til at oplære brugerne og foretage radikale ændringer af sit miljø."

Set i det lys er der meget, der taler for, at man skal holde sig til Windows 7.

Tiden er ikke til nye investeringer

It-afdelingerne og it-budgetterne i de fleste virksomheder er barberet helt ned til et minimum, hvor bare det at sikre den daglige drift kan være noget af en udfordring.

I en sådan situation er det oplagt, at man ikke lægger ekstra pres på it-administratorerne, men i stedet holder sig til den version af Windows, som allerede er implementeret.

Den kører, som den skal - både hos medarbejderne og i it-afdelingen.

Mange virksomheder kører med en fornyelses-cyklus på pc-fronten på to til fem år, og hvis man sidste år investerede i nye maskiner med Windows 7, er det ikke nu, man skal ud at købe nye maskiner med Windows 8.

Og nej, det giver ikke den store mening at installere Windows 8 på de gamle maskiner, selvom de godt vil kunne køre den nye version. Der, hvor Windows 8 for alvor vil give god mening, er ikke på traditionelle maskiner med mus og tastatur.

Windows 7 er det sikre valg

Samtidig kan man med Windows 7 være helt sikker på, at alle systemer og applikationer i virksomheden fungerer efter hensigten på medarbejdernes maskiner.

Windows 8 er et helt nyt og anderledes styresystem med ny kode.

Specielt RT-versionen vil kunne udgøre en udfordring i et virksomheds-miljø, og selv hvis man går efter det rene Windows 8, så skal man være klar over, at Windows 8 er et komplet redesign af styresystemet.

"Windows 8 er en ny måde at tænke Windows på, fra chippen til interfacet," har Microsoft selv forklaret.

Windows 7 er det sikre valg og det system, som langt de fleste virksomheder allerede har valgt at satse på. Bliver man der, kommer der ikke uforudsete udgifter eller bøvl. Bliver man der, er det business as usual.

Men der er et men - ja, faktisk er der flere men'er.

Windows 7 er et glimrende styresystem, men det betyder ikke, at Windows 8 ikke på en række områder kan give det baghjul.

Det taler for Windows 8

Læs også:

Windows' skæbnedag: Hele it-verdenen holder vejret

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?

Det vigtigste argument for at investere i Windows 8 er, at det er et topmoderne styresystem.

Det er det første Windows, der tager udgangspunkt i en verden, hvor en pc ikke længere bare er en pc, men også kan være en tablet-pc med touchskærm og stylus alle mulige andre produkter, der kobler den gamle og den nye pc-verden sammen i hybrid-løsninger.

Denne verden blev i høj grad introduceret med Apples iPad, og den vil kun blive mere og mere dominerende.

Vælger du Windows 8, kan du understøtte de moderne enheder med alle de kvaliteter, de har - men samtidig køre videre med den Windows-platform, som hele virksomheden er bygget op omkring.

Windows 8 har mange kvaliteter

Windows 8 virker som et ganske velkodet styresystem, der kører glidende og hurtigt, og som understøtter touch på en god og gennemtænkt måde.

"Det er faktisk det bedste forsøg, jeg har set på at usynliggøre et operativsystem," har Ron Tolido fra Capgemini tidligere udtalt.

"Windows 8 fører dig så hurtigt som muligt hen til det, du har brug for, uden at genere dig med de underliggende mekanikker ... Det tager en frisk, fordomsfri tilgang til nutidens og fremtidens virksomheds-udfordringer, så man kan sætte pris på og udnytte potentialet i banebrydende teknologier."

Større hardware-udvalg med Windows 8

Samtidig skal man huske på, at Windows 8 ikke bare er Windows 8 i sig selv, men selve udgangspunktet i udbuddet af nye hardware-produkter i de kommende år.

Antallet af tilgængelige produkter med Windows 7 vil hurtigt svinde ind.

Ønsker du stor valgfrihed i forhold til den hardware, du indkøber til virksomheden, så er Windows 8 og Windows RT den rette vej at gå fremover.

Konkret ses det ved alle de pc'er, tablet-pc'er og hybrid-modeller, der er klar til at blive sendt ud i butikkerne med det nye Windows 8.

Man skal også have med i overvejelserne, at Windows 8 ikke er den eneste nyhed, Microsoft er ude med.

Det moderne Microsoft-miljø

Eksempelvis er Windows Server, Office-pakken og Sharepoint  på vej i opdaterede udgaver, hvor touch-understøttelse og cloud er udgangspunktet, ligesom det er i Windows 8.

Derfor skal Windows 8 ses i den store sammenhæng. Det er det naturlige udgangspunkt for en opgradering og modernisering af Microsoft-miljøet i en virksomhed.

Det betyder imidlertid ikke, at Windows 8 nu og her er noget, virksomhedens it-afdeling skal kaste sig over.

Som nævnt så er det de færreste steder, man har for mange penge at gøre godt med for tiden, og der kan være mange argumenter for at blive på Windows 7 i en rum tid endnu.

Derfor er der en række helt centrale spørgsmål, som man bør stille for at kunne besvare, om man skal satse på Windows 7 eller 8 i denne omgang.

Sådan træffer du beslutningen

Læs også:

Windows' skæbnedag: Hele it-verdenen holder vejret

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?

Her er tre spørgsmål, som vi mener kan være et udgangspunkt for diskussionen om Windows 7 versus Windows 8 i virksomheden.

Hvornår og i hvor høj grad trænger medarbejdernes pc'er til at blive udskiftet?

Jo større og jo mere aktuelt behovet er, jo mere oplagt er det, at man skal overveje Windows 8.

Er der omvendt flere år til, at en udskiftning bliver aktuel, er der ikke de store argumenter for at satse på andet end det, man allerede har: Windows 7.

Man kan overveje at lade Windows 8 finde vej til virksomheden i mindre grad, når man indkøber tablet-pc'er.

Det betyder, at man får en ny platform, som skal administreres, men at det velkendte Windows 7 fortsat er den primære platform - og at man så har gjort sig vigtige erfaringer med Windows 8, når det er tid til det store ryk.

Hvor stort er behovet for at tablet-pc'er og lignende udstyr i virksomheden?

Windows 7 kan ikke levere touch-funktionalitet særligt overbevisende, men det kan Windows 8.

Samtidig skal man dog overveje, om man realistisk set kommer til at købe andet end iPads til de medarbejdere, der måtte have tablet-behovet og -ønsket?

Hvis svaret er nej, er argumentet for Windows 8 ikke specielt markant.

Hvordan har it-afdelingen og it-budgetterne det i din virksomhed?

Er begge dele presset helt i bund, er Windows 7 stadig den mest oplagte platform. Du ved, hvad du får/har - og det er et godt og stabilt produkt uden uforudsete udgifter.

Har økonomien og medarbejder-overskuddet i virksomheden det helt fint, kan det være, at du med Windows 8 vil kunne modernisere dit it-miljø og gøre din virksomhed mere attraktiv for medarbejderne.

Med Windows 8 vil du kunne tilbyde nye og smarte hardware-produkter med et dertil velegnet styresystem.

Start din research her

I sidste ende vil dit valg mellem Windows 7 og WIndows 8 afhænge af, hvilken virksomhed, der er tale om, og hvordan de specifikke forhold er.

Computerworld har over det seneste halvandet års tid skrevet flere hundrede artikler om Windows 8.

Artiklerne handler om alt fra de tekniske nyheder til reaktionerne hos brugerne og forventningerne på markedet.

Vi har guides til og anmeldelser af Windows 8, gallerier med de kommende pc-produkter og interviews med både it-chefer og Microsofts egne top-folk.

Få overblikket over hele vores dækning her.

Her er nogle udvalgte artikler:

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?

Top-rådgiver: Derfor skal du bare elske Windows 8

Anmeldere lunkne: Derfor bliver Windows 8 aldrig rigtig godt

Sådan sagde kritikerne om Windows 2000, XP og Vista

Derfor vil it-chefen være lunken ved Windows 8

Microsoft satser alt på massevis af ny software

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?

Se alle de nye Windows-tablets klar til kamp mod iPad

Microsoft klar med Surface: Her er priserne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere