Artikel top billede

Regeringen overvejer hårde straffe mod danske tele-firmaer

Erhvervs- og vækstminister Anette Vilhelmsen (SF) overvejer at skærpe sanktioner mod danske teleselskaber. Danske telefirmaer er bekymrede.

Læs også:
Telebranche går amok over trusler fra it-ordfører

It-politiker sat på plads efter trusler mod telebranche

Efter CPR-sjusk: Telefirmaer trues med hårde straffe

Noget tyder på, at der med ministerudskiftningen i Erhvervs- og Vækstministeriet kan være en ny, hårdere linje på vej over for teleselskaberne.

I hvert fald virker det symbolsk, at en diskussion, der ellers blev lukket ned under den tidligere minister Ole Sohn, nu åbnes op igen med nye meldinger fra Anette Vilhelmsen (SF).

Den handler om, hvorvidt det skal være muligt at fratage teleselskaberne retten til at bruge frekvenser.

Det var noget, som socialdemokraternes it-ordfører, Trine Bramsen, første gang truede med i sommer.

Hun blev dog sat på plads af Ole Sohn.

Men når katten er ude, leger musene på bordet, og der gik ikke lang tid fra den som erhvervsminister respekterede Ole Sohn forlod ministerkontoret til fordel for Anette Vilhelmsen, før socialdemokraternes it-ordfører valgte at fremføre truslerne mod telebranchen endnu en gang.

Det skete i et interview med Computerworld i en artikel, der handlede om teleselskabernes problemer med at håndtere CPR-sikkerhedshuller.

Her sendte Trine Bramsen en næsten tro kopi af truslen af sted mod teleselskaberne:

Pådrage sendetilladelserne

"Ministeriet skal inddrages i problemstillingen. En sanktionsmulighed kunne være at pådrage sendetilladelserne i form af mobilfrekvenser."

Det fik endnu en gang Venstres it-ordfører Torsten Schack Pedersen til at fare i blækhuset og sende et §20-spørgsmål af sted mod den nye minister.

Det er sket for at få svar på, om det er regeringens holdning, "at inddragelse af sendetilladelser skal være en sanktionsmulighed over for teleselskaber, hvis de sløser med sikkerheden omkring CPR-numre?".

Svaret fra Anette Vilhelmsen er nu kommet.

Se det på næste side.

Her er ministerens svar

Det kortfattede svar fra Anette Vilhelmsen lyder:

"Jeg er helt enig med Socialdemokratiets it- og teleordfører i, at televirksomhederne bør gøre mere for at sikre, at der ikke sløses med CPR-nummer-sikkerheden. Jeg har bedt mine embedsmænd se nærmere på mulighederne for at skærpe sanktionerne."

Svaret antyder en anden linje hos Anette Vilhelmsen end hos Ole Sohn, der satte Trine Bramsen på plads, da hun tidligere truede teleselskaberne med at fratage frekvenser.

I juni svarede han følgende:

"Reglerne for administration og anvendelse af frekvenser er fastsat i lov om radiofrekvenser. Frekvensloven giver ikke mulighed for at lægge begrænsninger på frekvens-anvendelsen, såfremt der sker overtrædelse af markedsføringsreglerne.

Bekymrede miner hos telebranchen

Anette Vilhelmsens svar indikerer altså, at der er kommet andre boller på suppen, og det vækker bekymring hos teleselskabernes brancheforening, Telekommunikationsindustrien.

"Det lyder temmelig bekymrende, hvis vi skal til at have særregler for teleselskaberne på dette område indført af Erhvervsministeren," lyder det fra Jakob Willer, direktør i Telekommunikationsindustrien.

Han gør opmærksom på, at CPR-registret faktisk slet ikke hører ind under den nye Erhvervs- og Vækstministers resortområde.

"Det er et område, der hører under Margrethe Vestager (Økonomi- og Indenrigsministeriet red.), og der er allerede et tilsyn i gang fra hendes embedsmænd, siger han.

Jakob Willer peger på, at han 'da godt kan forstå,' at Erhvervsministeren har brug for at markere sig og påpege, at der selvfølgelig skal være styr på sikkerheden. 

"Men det ville også have klædt hende at præcisere overfor telebranchen, at der selvfølgelig ikke vil blive pillet ved frekvenstilladelserne som konsekvens af, om man lever op til de opstillede sikkerhedskrav fra CPR-kontoret. De to ting har intet med hinanden at gøre," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft: Slut med at overføre data til USA - garanterer at al data fra EU-kunder fra næste år kan blive i Europa
Det er slut med at sende data over Atlanten for Microsoft, der nu over for alle sine bekymrede kunder med et nyt 'pledge' garanterer, at al europæisk data kan blive i europæiske datacentre og ikke vil blive sendt til USA. Se Microsofts løfte her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.