Artikel top billede

Det med småt: CVR blev dagen efter at have fikset et 16 dage langt nedbrud ramt af et nyt it-problem.

CVR oppe efter 16 dage nedbrud: Men nu fejler andet system

Erhvervsstyrelsen har efter hele 16 dages nedbrud fået et centralt register på benene igen. Nu er et andet system gået ned.

Læs også:

Centralt dansk register ramt af database-nedbrud

Derfor har det taget styrelse 10 dage at rette nedbrud 

Det lykkedes torsdag Erhvervsstyrelsen at få et fejlramt databasesystem i luften igen efter 16 dages nedbrud.

Det betyder, at det igen er muligt at få opdaterede oplysninger om selskabsændringer i Det centrale virskomhedsregister (CVR).

Det fortæller Morten Kildevang, der er teamleder hos Erhvervsstyrelsen.

"Vi blev færdige med at tjekke alle data og få alt tilbage til normal gænge," siger han.

Han fortæller, at han stadig afventer en officiel root cause- analyse fra leverandøren KMD, og derfor kan han ikke uddybe, hvorfor det 16 dage langt nedbrud skete.

Men han er sikker på, at han får en god forklaring, fordi der er 70 millioner oplysninger i den fejlramte database.

Én dag med fuld funktionelt it

Imidlertid gik der få timer før Erhvervsstyrelsen blev ramt af et nyt nedbrud på styrelsens it-tjenester.

Det nye nedbrud betyder, at det ikke nu i stedet ikke er muligt for borgere og virksomheder at købe og hente eksempelvis årsregnskaber fra alle landets virksomheder, noget som banker og revisorer og et væld af andre interessenter benytter sig af.

"Og det irriterer os selvfølgelig voldsomt, at ulykkerne kommer som perler på en snor, siger han og fortæller om det nye it-nedbrud:

"Det skyldes, at vores Navision-server lige pt har nogle problemer. Og for at undgå at vi laver nogle fejlfaktureringer på cvr.dk har vi midlertidigt lukket ned for købet af produkter," siger han.

Han fortæller, at det nye it-problem opstod fredag, altså dagen efter at det lykkedes at få det 16 dage lange it-nedbrud stoppet. Hvad årsagen til Navision-problemet er, kan han endnu ikke sige, men leverandøren Statens It arbejder på at løse problemet, fortæller han.

Han fortæller, at det er Statens It, der som leverandør er ved at undersøge og afhjælpe problemet på maskinerne, som befinder sig hos dem.

Derfor går tingene galt

Ingen sammenhæng

"Det har ikke noget med hinanden at gøre," svarer han på spørgsmålet om, hvorvidt der er sammenhæng mellem de to nedbrud.

"Der her kunne sagtens have været indtruffet alligevel. Det er en helt unik størrelse. Det har intet med det andet at gøre. De har fuldstændigt separate årsager, de her ting," siger Morten Kildevang.

Det er blot fordi det virker lidt symptomatisk, at der altid er et eller andet som ikke virker inde hos jer?

"Man kan sige, at CVR er en kompleks størrelse. Det modtager informationer fra mange kilder og har blandt andet også noget afregning, som også skal fungere. Så man samler mange ting her," siger han.

Med mange leverandører betyder det samtidig, at der er mange ting som kan gå galt, fortæller teamlederen.

Modernisering er ingen undskyldning

Erhvervsstyrelsen er desuden midt i en massiv omlægning af mange it-systemer, en moderniseringsproces, som vil stå på et stykke tid endnu. Men det vil han ikke bruge som undskyldning, siger han.

"Vi skal jo stadig være driftsstabile indtil der kommer noget andet. Lige i det her tilfælde har det ikke noget med hinanden at gøre," siger Morten Kildevang.

"Jeg ved godt, at det ser dumt ud. Men man har både det her med data, og de ulykker der ligger der. Og så har man den her afregningsdel, som desværre er udsat for et teknisk nedbrud i øjeblikket."

Hvornår problemet er løst, tør han ikke sige. Men han håber, at det bliver snart.

"Jeg går da ud fra, at det snart kommer op. Det håber jeg da i al fald."

Hvor længe må et nedbrud vare hos Jer?

"Det kommer an på, hvilken aftale man har. I bund og grund må de ikke vare særlige længe. Vi har nogle SLA-aftaler (Service Level Agreement), og så må man ind og vurdere, om de er overskredet."

Og der står så tilbage at finde ud af, om de 16 dage der gik, er for meget?

"Det tror jeg nok er for meget, men det skal vi have en dialog med vores leverandør om," siger han.

Læs også:

Centralt dansk register ramt af database-nedbrud

Derfor har det taget styrelse 10 dage at rette nedbrud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere