Artikel top billede

Efter mange timers nedbrud: Ramt Skat-it på benene igen

Skats sikkerhedsløsning virker igen, så erhvervsbrugere kan logge på TastSelv. Tidsfristen for moms-betalerne er dog ændret.

Læs også: Vigtig Skat-løsning i sort efter fejl hos leverandør

Det lykkedes omkring klokken 19 mandag aften Skats leverandør, it-giganten CSC, at få styr på den fejlramte sikkerhedsløsning som hele dagen forhindrede erhvervslivet i at benytte myndighedens digitale selvbetjeningsløsninger.

Dermed kunne større danske virksomheder resten af aftenen og indtil midnat indberette moms indenfor den normale tidsfrist.

Og de der ikke nåede det, har fået frit lejde til at gøre det i dag, uden at det koster gebyrer, har Skat oplyst.

Hos myndigheden fortæller it-direktør Preben Bialas, at det fortsat er usikkert hvad der var årsag til, at udrulningen af Skats nye sikkerhedsløsning fejlede.

"Jeg kan ikke den tekniske forklaring. Det kommer senere," siger Preben Bialas.

Testet i et halvt år

"Vi har koncentreret os om at få tingene i luften. Så får vi senere en mere udførlig teknisk redegørelse for, hvad der kan have hindret det her. Sådan at man kan lære af det. Hvis der er noget at lære," siger han,

Blandt andet vil redegørelsen forhåbentlig fortælle, hvordan en udrulning som var blevet testet igennem seks måneder gik galt, fortæller it-chefen.

"Hvad var årsagen til, at en deployment af noget som har været testet i et halvt år, ikke skete som forventet når den skulle rulles ud," spørger han.

Mandag eftermiddag var det stadig usikkert, om det muligvis blev nødvendigt at rulle tilbage til den tidligere version af sikkerhedsløsningen hos Skat.

Samtidig undersøgte leverandøren sent mandag eftermiddag om det eventuelt kunne være en række netværkskomponenter som var medvirkende til problemerne.

Men det blev ikke nødvendigt at rulle tilbage, fortæller Preben Bialas. Først på aftenen lykkedes det nemlig at få den nye løsning til virke.

"Det er produktionssat som planlagt, men med et døgns forsinkelse. Det fungerer som det skal."

Han fortalte mandag, at udrulningen er en opdatering af Skats centrale sikkerhedsløsning. Og når erhvervsbrugerne mandag ikke kunne logge på, var det fordi valideringen fejlede, fordi sikkerhedsløsningen ikke kørte ordentligt.

Ifølge Preben Bialas har Skat tirsdag formiddag 3.000 samtidige brugere på systemet uden problemer. Det betyder, at systemet kører som forventet.

Han gentager overfor brugerne, at virksomhederne som følge af problemerne har i dag med til at indberette den moms, der ellers havde frist i går.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsofts løfte om at holde data i EU sætter AWS og Google under pres - også selv om Microsoft nok ikke kan holde det
Kommentar: Med løftet om at passe bedre på europæiske data sætter Microsoft konkurrenterne under pres. Det spændende er nu, hvor meget bund, der er i løftet - og hvad Googles og AWS' svar bliver.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.