Artikel top billede

Efter mange timers nedbrud: Ramt Skat-it på benene igen

Skats sikkerhedsløsning virker igen, så erhvervsbrugere kan logge på TastSelv. Tidsfristen for moms-betalerne er dog ændret.

Læs også: Vigtig Skat-løsning i sort efter fejl hos leverandør

Det lykkedes omkring klokken 19 mandag aften Skats leverandør, it-giganten CSC, at få styr på den fejlramte sikkerhedsløsning som hele dagen forhindrede erhvervslivet i at benytte myndighedens digitale selvbetjeningsløsninger.

Dermed kunne større danske virksomheder resten af aftenen og indtil midnat indberette moms indenfor den normale tidsfrist.

Og de der ikke nåede det, har fået frit lejde til at gøre det i dag, uden at det koster gebyrer, har Skat oplyst.

Hos myndigheden fortæller it-direktør Preben Bialas, at det fortsat er usikkert hvad der var årsag til, at udrulningen af Skats nye sikkerhedsløsning fejlede.

"Jeg kan ikke den tekniske forklaring. Det kommer senere," siger Preben Bialas.

Testet i et halvt år

"Vi har koncentreret os om at få tingene i luften. Så får vi senere en mere udførlig teknisk redegørelse for, hvad der kan have hindret det her. Sådan at man kan lære af det. Hvis der er noget at lære," siger han,

Blandt andet vil redegørelsen forhåbentlig fortælle, hvordan en udrulning som var blevet testet igennem seks måneder gik galt, fortæller it-chefen.

"Hvad var årsagen til, at en deployment af noget som har været testet i et halvt år, ikke skete som forventet når den skulle rulles ud," spørger han.

Mandag eftermiddag var det stadig usikkert, om det muligvis blev nødvendigt at rulle tilbage til den tidligere version af sikkerhedsløsningen hos Skat.

Samtidig undersøgte leverandøren sent mandag eftermiddag om det eventuelt kunne være en række netværkskomponenter som var medvirkende til problemerne.

Men det blev ikke nødvendigt at rulle tilbage, fortæller Preben Bialas. Først på aftenen lykkedes det nemlig at få den nye løsning til virke.

"Det er produktionssat som planlagt, men med et døgns forsinkelse. Det fungerer som det skal."

Han fortalte mandag, at udrulningen er en opdatering af Skats centrale sikkerhedsløsning. Og når erhvervsbrugerne mandag ikke kunne logge på, var det fordi valideringen fejlede, fordi sikkerhedsløsningen ikke kørte ordentligt.

Ifølge Preben Bialas har Skat tirsdag formiddag 3.000 samtidige brugere på systemet uden problemer. Det betyder, at systemet kører som forventet.

Han gentager overfor brugerne, at virksomhederne som følge af problemerne har i dag med til at indberette den moms, der ellers havde frist i går.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere