Artikel top billede

Dansk kommune satser på CSC som leverandør af it

Dansk kommune har valgt CSC som leverandør af kommunal it de næste fire år. Læs hvorfor it-giganten fik aftalen i hus i KMD-land.

Det eksisterende leverancemarked på driftsmiljøer minder for meget om vilkårene for at lease en bil.

Det mener Michel van der Linden, der er direktør hos Gribskov Kommune. Og det har fået ham til at vælge CSC som it-leverandør på en 10 millioner kroners kontrakt, der løber i fire år med mulighed for forlængelse og mersalg.

"Du skal fortælle, hvor mange kilometer du forventer at køre i en periode på fire år. Du får få penge tilbage, hvis du kører mindre, og du betaler rigtigt meget, hvis du kører en kilometer for meget," siger han.

Han peger på, at Gribskov Kommune står i en situation med mere og mere samarbejde mellem kommunerne og med store udbud i sigte fra leverandører, som Kombit kører, og hvor det ikke er givet, at systemerne fortsat skal driftes af kommunerne selv.

"Man kan ikke som tidligere sige, at det kun går opad i forhold til serverkraft og databeholdning. Der kan opstå en situation, hvor vi skal aflevere noget."

Derfor har Gribskov Kommune søgt en leverandør som vil indgå i en slags samarbejde eller partnerskab, sådan at der i hele kontraktperioden er incitament til at gøre tingene bedre og billigere.

Det er også derfor at kommunen har fundet leverandøren gennem udbud frem for SKI-aftaler, hvilket er anderledes end man ellers ser, forklarer Michel van der Linden.

Samarbejdet skal fylde

Direktøren fortæller, at Gribskov har valgt CSC fremfor blandt andet Fujitsu, Atea, TDC Hosting og Cabo, på grund af de mest fleksible vilkår.

"CSC har givet det bedste grundlag, både på baggrund af den leverede drift, men også i forhold til den samarbejdskonstellation der skal oparbejdes," siger han.

Prisen på udbuddet har vægtet fyrre procent i modsætning til de gængse 60 procent, fortæller han, mens 25 procent blev vægtet på ydelseslevering og andre 25 på samarbejde. De sidste 10 procent handlede om sikkerhed for levering.

"Vi antager, at vi er bedre stillet i år to, tre og fire end med en traditionel SKI-aftale eller udbud kun på driften," siger Michel van der Linden.

Basiskontrakt med andelsbetaling

Han omtaler forholdet til CSC som et samarbejde, hvor ideen er at gøre tingene i fælleskab, hvor det er muligt at lave nye tiltag og lægge nye platforme ovenpå de eksisterende, afhængigt af hvordan samarbejdet kommer til udtryk. Sker det, er der mulighed for mersalg for CSC.

"Men basiskontrakten for den fire-årige periode er oppe på cirka 10 millioner kroner," siger han. 

Han peger på, at kommunen i udbuddet har sat en ramme, der betyder, at CSC kan få en andel betalt, hvis de finder besparelsespotentialer på kommunens it. I al fald op til et vist beløb.

Forventer ikke CSC-konkurs

Når han tør vælge CSC som leverandør, på trods af at firmaet har haft en del udfordringer de seneste år, er det fordi det er svært at se fire år ud i fremtiden.

"Det er jo svært at se fire år ud i fremtiden i forhold til hvad de her virksomheder kan og ikke kan. Og mange virksomheder, som man tidligere har arbejdet med, er købt op. Vi har sikret os så godt som vi kan i udbuddet, i forhold til hvad virksomheden skal gøre, hvis de ikke er der mere. Men det er ikke anderledes end vi gør med andre virksomheder," siger han.

"Jeg har ikke nogen forventning om, at CSC lige pludselig går konkurs. Og hvis CSC ikke skal være der, så vil de jo sørge for at af talerne bliver overført, ligesom det ville være for TDC eller med Atea hvem det nu er."

Dermed har Gribskov-direktøren altså været opmærksom på, at CSC har haft udfordringer i løbet af det sidste lange stykke tid.
Men set i forhold til, hvad der ellers er af udfordringer i markedet, og hvad andre oplever, har han ikke vurderet CSC anderledes end andre virksomheder.

"Vi har en lang række krav om de kompetencer og medarbejder de stiller til rådighed. Og der lever de fuldt ud op til andre leverandører," siger Michel van der Linden.

Sparer stillinger uden at fyre

Han fortæller, at CSC ikke i forbindelse med driftskontrakten er medarbejdere som bliver virksomhedsoverdraget fra Gribskov Kommune til CSC.

Det skyldes ifølge direktøren, at kommunen har planlagt strategien længe og dermed har kunnet nedbringe antallet af ansatte ved eksempelvis at undlade at genbesætte stillinger blandt de berørte medarbejderfunktioner. 

"Det vi har haft i vores eget serverrum, det står nu hos CSC med nogle få produkter oveni, som de skal varetage i stedet for os selv. Resten (eksempelvis Mail, Citrix) styrer vi selv, i samarbejde med CSC, indtil der viser sig en god ide," siger han.

Michel van der Linden fortæller, at valget af CSC også er interessant, fordi Kombit, KL og KMD slås lidt på det kommunale område for tiden på et marked, hvor der eksperimenteres med formerne.

Samtidig er CSC tilsyneladende villige til at prøve kræfter med det kommunale marked, selvom de traditionelt har langt større erfaring med det statslige område. 

"Jeg er meget optaget af, at det kommunale skal både være sikkert og gå lidt foran. Så jeg prøver at prikke lidt til markedet og se hvad der kan lade sig gøre," siger Michel van der Linden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere