Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gode råd: Sådan skal du indregne kravspecifikationen i dit it-projekt

Hvis du ikke får bygget et solidt fundament til dit it-projekt, bliver det sjældent rigtig godt. Du bør derfor vide, hvorfor og hvordan du laver den næste kravspecifikation.

Læs også: 

Tjekliste: Sådan kommer du i gang med at skrive kravspecifikation

Sådan udarbejder du den perfekte krav-specifikation

Her er fem håbløse fejl i din kravspecifikation

Styrelse dropper kravspecikationer: Satser på agil udvikling

Det er svært at forestille sig et solidt hus uden et egentligt fundament.

Det samme gør sig gældende, når vi taler om it-projekter.

"Tanken om ikke at have en kravspecifikation og bare kaste sig ud i et it-projekt, virker slet ikke. Hvis ikke fundamentet er lavet, bliver det sjældent rigtig godt," siger Lars Ingemann, partner hos Deloitte.

Han har arbejdet med kravspecifikationer på begge sider af bordet igennem de sidste 25 år og har en helt klar holdning til, hvorfor de er så vigtige, hvordan man laver dem og hvad en god én indeholder. 

Derfor er kravspecifikationen fundamentet for dit it-projekt

Men først og fremmest er det altså hele fundamentet for et it-projekt.

Opnår man så det flotte og velproportionerede palæ blot ved at have en god kravspecifikation og omvendt, ender man op med et faldefærdigt skur med en tilsvarende ringe kravspecifikation?

Det korte svar er nej. 

"Jeg tror ikke, at der er en en-til-en-sammenhæng. En god kravspecifikation er en forudsætning for et godt projekt - sagt på en anden måde: Hvis der ikke er den fornødne kvalitet i kravspecifikation, bliver det næsten aldrig rigtig godt," siger Lars Ingemann.  

Et fundament er derfor en vigtig forudsætning at bygge ud fra.

Men selvom fundamentet er velstøbt og solidt, er der jo mange andre ting der kan gå galt.

"Der kan gå alt muligt galt efter kravspecifikationen er færdig. Starter du for eksempel med en meget presset tidsplan, går projektet næsten altid galt lige meget, hvor god kravspecifikationen er. Men man slipper altså ikke for at lave den," pointerer han.

Det tjener en kravspecifikation overordnet til

Det tjener en kravspecifikation overordnet til

Ifølge Lars Ingemann tjener it-projektets fundament to helt konkrete formål.

"Det ene er at få forventningsafstemt med forretning. Altså hvad har vi brug for. Vi kalder det elicitation i fagterm, og det handler om at få trukket et præcist billede ud af forretningen af, hvad for en løsning man vil have," siger han og følger op med den anden: 

"Dernæst skal behovene kommunikeres til leverandøren. Det hjælper kravspecifikationen ligeledes med, fordi du igennem den får formuleret og fortalt til leverandøren, hvad det er, løsningen skal kunne og hjælpe til med at understøtte."

Han har set mange eksempler på, hvordan man prøver at springe let hen over kravspecifikationsopgaven, fordi den ikke opfattes som en vigtig og værdifuld proces, men blot som en tidskrævende aktivitet.

"Bare at tage en løs dialog med leverandøren og lade dem komme med et tilbud på et løsningsforslag kan være en farlig fremgangsmåde. I sådanne situationer bliver det ofte leverandørens forståelse af forretningens behov, der danner grundlaget for projektet, og det kører næsten altid galt," siger Lars Ingemann.
 
Du bliver som kunde selv nødt til at forstå dit egen virksomhed og dets behov.

"Hvis man som kunde ikke selv har gjort sig arbejdet med at forstå, hvad forretningen har brug for og kan udtrykte det klart og præcist, skal man være meget heldig med at få succes," siger han.

Læs også: Sådan udarbejder du den perfekte krav-specifikation

Vælg det rigtige værktøj

Svær øvelse

Mens det er noget nemmere at lave fundamentet til et rækkehus, vedbliver det med at være en udfordring med it-projekter.

"Hver gang vi skal kravspecificere et it-system, er det jo nyt land. Ellers købte vi jo bare det eksisterende system, der opfyldte behovet. Noget er serieproduktion, eksempelvis i byggeriet, og noget er simpelthen specialproduktion, og det er it-systemer langt hen ad vejen, og derfor er det svært," siger han.

Det svære er ifølge Lars Ingemann at forstå, at kravspecifikationer ikke altid kan laves på samme måde. Man skal i langt højere grad se processen, som en opgave der skal løses med forskellige redskaber.

"Jeg tror, der er nogle derude, som melder sig ind i en bestemt metodisk skole, og siger uanset opgaven, 'bruger jeg en hammer, fordi jeg synes den ligger rigtig godt i hånden'," siger han og fortsætter: 

"Jeg mener dog, at man skal se kravspecifikation som et håndværk, man skal øve sig i. Der er ikke bare én rigtig vej, der er forskelige metoder i din værktøjskasse," siger Lars Ingemann.

Vælg det rigtige værktøj

Du bliver først nødt til at kigge på din opgave og så vælge det redskab, der giver bedst mening.

"Det handler dog ikke blot om, hvad man vælger i værktøjskassen. Det handler i høj grad også om at fokusere på det særlige i løsningen og vælge det rigtige niveau i kravspecifikationen. Når man har forstået projektet ordentligt og måske fundet ud af, hvilke dele der er særlig kritiske, kan man begynde at tage de rigtige redskaber frem, der passer til opgaven," siger han.

Således kan du ikke altid udarbejde en succesfuld kravspecifikation på samme måde - det kommer an på den specifikke opgave.

Dog vil Lars Ingemann godt stå på mål for, hvad en god kravspecifikation altid bør indeholde:

"Sagt meget firkantet fortæller en god kravspecifikation, hvad forretningen skal bruge, hvorfor den skal bruge det, men den fortæller ikke, hvordan løsningen konkret skal designes."

Læs også: 

Tjekliste: Sådan kommer du i gang med at skrive kravspecifikation

Sådan udarbejder du den perfekte krav-specifikation

Her er fem håbløse fejl i din kravspecifikation

Styrelse dropper kravspecikationer: Satser på agil udvikling




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere