Artikel top billede

Åben krig om app-markedet: It-giganter driller hinanden

ComputerViews: Google, Apple og Microsoft er i en benhård kamp på markedet for tablets og smartphones og har ikke altid lige travlt med at hjælpe hinandens platforme.

Læs også:

Smartphone-krigen spidser til: Kan koste producenter livet

Guide: Skal du vælge Android, iOS eller Windows Phone?

ComputerViews: Hvis man kan tale om guldfeber i it-industrien i disse tider, er markedet for smartphones og tablets formentlig det bedste bud.

De vilde vækstrater, vi har set i de senere år, fortsætter med uformindsket styrke. Forbrugerne er vilde med smartphones og tablets og elsker at spendere på dette område.

Det er forklaringen på, at alle software og hardware-producenter har så markant et fokus på mobile løsninger.

I centrum for den kamp står Google, Apple og Microsoft, der alle kæmper det bedste, de har lært, for at netop deres platforme og økosystemer skal være forbrugerens foretrukne.

I øjeblikket resulterer den kamp i en masse spin og taktik i forhold til, hvilke apps der er tilgængelige på hvilke platforme og i hvilken udstrækning.

Google gider ikke apps til Windows

Eksempelvis kan man på it-mediet V3 læse, at Google ikke har planer om at komme med app-versioner af Gmail og Drive til Windows 8 eller Windows Phone 8 på grund af "manglende interesse" blandt kunderne.

"Vi har ingen planer om at bygge Windows-apps. Vi er meget opmærksomme på, hvor vi investerer, og vil gå derhen, hvor brugerne er, men de er ikke på Windows Phone eller Windows 8. Hvis det ændrer sig, vil vi selvfølgelig også investere der," udtaler Googles Clay Bavor.

To ting er interessante ved den udmelding:

1) App-udvikling er ikke en enorm investering. Det behøver hverken at tage måneder eller år og koster ikke en bondegård - og slet ikke for et selskab som Google, der vælter sig i penge og dygtige it-folk.

2) Både Windows Phone og Windows 8 har endnu til gode at slå igennem for alvor, men Microsoft har trods alt solgt 40 millioner Windows 8-licenser og med de mange devices, der spyttes ud på markedet, er der naturligvis også vækst i sigte.

Forklaringen kan derfor også være en anden: Google har ingen grund til at hjælpe Microsoft mere end højst nødvendigt med at gøre Windows 8 og Windows Phone til mere attraktive platforme.

Apps spiller en ret central rolle i den udvikling.

De to andre er ikke bedre

Men det er ikke kun Google, der holder igen med apps til Microsofts platforme. 

Microsofts Office-pakke findes endnu ikke til hverken iOS eller Android i samme udstrækning som til Microsofts egne platforme.

Man kan godt få tanken, at Microsoft ikke har haft mere travlt end højst nødvendigt med at udvikle kerne-apps som Word, Excel og PowerPoint til konkurrenternes platforme, når man samtidig skal forsøge at gøre Windows Phone så attraktiv som muligt.

En del medier mener, at Office til iOS vil komme inden længe. Det er slet ikke utænkeligt, men det er bemærkelsesværdigt, at det (måske) først sker nu, når apps til iOS og Android efterhånden er ved at være en gammel nyhed på it-markedet.

Da Apple tidligere i år lancerede iOS 6, betød det samtidig et farvel til to af Googles præinstallerede apps: Maps og YouTube.

Nu er begge dele vendt tilbage til iOS som apps, så for slutbrugerne er bøvlet forbi - det ændrer imidlertid ikke ved, at der ligger taktiske beslutninger bag, at de pågældende apps i første omgang skulle fjernes.

Senest er det så kommet frem, at Apple blokerer for en ny version af Microsofts Skydrive-app til iOS på grund af uenighed om, hvorvidt Microsoft skal betale 30 procent af indtægterne til Apple.

Som udenforstående er det svært at vurdere, hvad der er op og ned i den slags sager.

Én ting er dog helt sikkert: Hvis alle parter havde interessen for at få alle apps ud på alle platforme, så ville vi slet ikke se den slags sager.

Derfor er det et problem

Man kan naturligvis mene, at det er ligegyldigt, at man ikke kan finde Microsofts eget Word til iOS eller Android. Der findes som bekendt alternativer.

Man kan også mene, at det er helt fint, at Google ikke er med som first mover med apps i forhold til Windows 8/RT og Windows Phone.

Som forbruger er det dog en uheldig tendens, at så store producenter af så populære og anvendte software-produkter i stigende grad tænker taktisk.

For forbrugeren er det at foretrække, at man kan vælge en given platform og dernæst installere den software, man ønsker.

I en tid, hvor smartphones og tablets moderniserer og effektuerer vores brug af it, virker det som et skridt tilbage, når der er bestemte apps, der ikke findes til alle platforme.

ComputerViews er en kort og knivskarp analyse, der på få hundrede ord leverer både argumentation og konklusion på et emne, der er dagsaktuelt eller repræsenterer en aktuel digital tendens.

Læs også:

Smartphone-krigen spidser til: Kan koste producenter livet

Guide: Skal du vælge Android, iOS eller Windows Phone?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Anja Monrad lander ny international toppost: Bliver direktør for Dells største europæiske region
Interview. Efter otte år som ansvarlig for Øst- og Centraleuropa overtager Anja Monrad nu rollen som chef for Dells største europæiske region. "Jeg får ansvaret for syv lande nu, hvor det tidligere var 32. Landemæssigt er det færre, men markederne er meget større," fortæller hun til Computerworld.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.