Artikel top billede

Så få akut-job kan 1.000 truede it-folk søge

Massevis af danske it-folk risikerer at falde ud af systemet på grund af manglende akut-job, mener fagforbund.

Læs også: Det vil akut-pakken betyde for it-folk

"Det er møg-kritisk."

Sådan siger forbundssekretær hos Prosa, Mikkel Nonboe om akutjob situationen for it-branchens dagpengemodtagere.

Der er nemlig slet, slet ikke nok akut-job til de it-folk, som risikerer at miste deres dagpenge i løbet af det næste halve år, siger Mikkel Nonboe.

Hos fagforbundet fortæller forbundssekretæren, at hundreder risikerer at falde ud af systemet, fordi der ikke er nok akutjob.

"Vi har fremregnet, at omkring 1.000 it-folk står til at ryge ud af dagpengesystemet i løbet af første halvår 2013," siger han.

Han fortæller, at det på landsplan drejer sig om 36.000 mennesker, som risikerer at miste dagpenge på tværs af alle faggrupper.

86 akutjobs indenfor it

Ifølge Mikkel Nonboe har Prosa fastsat antallet af job i it-branchen til omkring 70.000 stillinger i alt.

Prosa selv har 190 medlemmer, som står til at miste dagpengeretten, fordi de snart har været ledige i mere end to år og endnu ikke har fået et job.

Derfor iværksatte en række partier i Folketinget den såkaldte akutpakke, som blandt andet skal give tusinder af akutjobs, hvor dagpengemodtagere med risiko for at ryge ud af systemet kommer forrest i køen.

Imidlertid er antallet af akutjob slået op inden for it-branchen slet ikke stort nok, fortæller Mikkel  Nonboe.

"Vi har siden 27. november registreret 86 opslåede akut-job til de 1.000 it-folk," siger han.

Burde være hundreder af akutjob

Dermed er tallet ifølge forbundssekretæren samtidig lavere end det antal job som burde være slået op.

I stedet for 86 it-relaterede akut-job burde der på nuværende tidspunkt være 350 job for at opfylde regeringens løfte om at oprette 12.500 stillinger til dagpengemodtagere på kanten og dermed stå uden indkomst.

"Det betyder, at akut-job indtil videre ikke viser sig som et brugbart værktøj, fordi der er over 900 it-folk som står til at ryge ud af dagpengesystemet," siger Mikkel Nonboe.

Han fortæller, at de opslåede akut-jobs spænder meget vidt i forhold til kompetencer og områder.

"Det handler om alt fra webredaktør til dataundervisning og systemudviklere," siger Mikkel Nonboe.

Så ultra-korte er flere af akut-jobbene

Specielle akutjob

Han fortæller, at nogle af de opslåede akutjobs er på blot tre måneder, hvilket sådan set gør dem til akutjob, men ikke udløser tilskud til arbejdsgiveren.

Derimod får arbejdsgiveren flueben i forhold til at opfylde den kvote af job, som firmaet eller den offentlige arbejdsgiver har forpligtet sig til at stille til rådighed.

"Alle offentlige virksomheder er åbenbart blevet pålagt at oprette en række akutjob. Og der er jo så nogle, der prøver at komme ud om det ved at gøre dem meget korte," siger han.

Han peger på, at problemet ved dette for de dagpengetruede er, at de på denne måde ikke får optjent en ny dagpengeperiode, fordi perioden i arbejde er for kort.

Tre har fået akutjob

Samtidig betyder manglen på it-specifikke akutjobs, at de ramte er henvist til at forsøge at søge akutjob i andre brancher, og dermed kommer i konkurrence med mange andre dagpengemodtagere, som risikerer at miste deres indtægtsgrundlag.

Mikkel Nonboe fortæller, at tre af Prosas 190 udfaldstruede medlemmer ind til videre har søgt og fået et akutjob inden for it-branchen.

Derfor mener han, at vejen frem er jobskabelse eller forkortelse af genoptjeningsperioden, hvid hundreder af it-folk skal undgå at falde ud over kanten.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Topdanmark forventer eksplosion i antal kundehenvendelser: Investerer massivt i teknologi til at løse udfordringen
Topdanmark står med et eksplosivt stigende antal kundehenvendelser i de kommende år, som en række nye teknologier skal afhjælpe. Der er dog ikke en konkret forretningscase for uprøvede teknologier, forklarer CTO Thomas Erichsen, som alligevel kaster massive investeringer efter nye værktøjer.
Computerworld
Ny rekord: Her er elbilen med den længste rækkevidde / Få timer til at Apple er klar med ny iOS 15 / Teslas vilde model S Plaid sætter fantomtid på hæderkronet bane
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Høst hurtigt AI-fordele med skarp fokus på specifikke udfordringer – og uden behov for at kode
Markant reduceret svartid, styrket effektivitet og færre fejl. Det er blandt fordelene ved at lade AI sortere og prioritering beskeder fra en stor mængde brugere og kunder.