Artikel top billede

Offentlig it-chef: Sådan banker vi it-udgifterne i bund

Der kan hentes mellem 200-300 millioner kroner på den offentlige it-drift, viser en ny analyse. Spareøvelserne er dog allerede i fuld gang, mener offentlig it-chef.

Læs Også: 

Sådan vil staten presse it-priserne i bund

Betaler alt for meget: Staten kan spare 300 mio på sin it-drift

Hos Kriminalforsorgen har man i lang tid været god til at presse priserne på it-drift i bund.

"Jeg tror ikke, at vi kan hente meget mere på dette område hos os. Vi har praktiseret øvelsen i mange år, for vi har selvfølgelig selv en interesse i at få så meget ud af vores budgetter som muligt," siger Lars Vinther, it-chef i Kriminalforsorgen.

Ifølge en ny analyse fra Digitaliseringsstyrelsen kan ministerierne ellers blive meget bedre på området. Der er nemlig mellem 200 og 300 millioner kroner at hente hjem ved at blive bedre til at styre it-driftskontrakterne.

"Vi skal have meget større fokus på at opnå de rette enhedspriser på de forskellige ydelser, mere transparens og gennemsigtighed af kontrakterne på tværs af ministerierne og en mere koordineret styring fra statens side," uddybede kontorchef Morten Ellegaard fra Digitaliseringsstyrelsen i forbindelse med analysens offentliggørelse.

I kølvandet på offentliggørelsen vil et nyt it-driftsrådgivningscenter blive oprettet.

Hvad skal vi mere gøre? 

Men hos Kriminalforsorgen, der ligger under Justitsministeriet, har man svært ved at se, hvor der skal hentes mere hjem.

"Der er altid mange penge at hente ved at trykprøve kontrakterne. Men vi har allerede et stort fokus på området og konkurrenceudsætter altid it-driften særskilt. Så jeg har svært ved at se, hvor meget mere vi kan gøre," siger Lars Vinther.

Han står i spidsen for al it indenfor Justitsministeriet foruden politiets. Det bliver til omkring 8000 brugere og en afdeling på cirka 100 mand.

Og det er særligt it-driften, der er i fokus for ham. Der er nemlig ikke nogen store projekter på bedding, og derfor handler det allerede konkret om at få mest for penge på it-driften.

"For os handler det først og fremmest om at få hele den store installation til driftsteknisk at køre hele vejen rundt. Omkring 10 procent af min afdeling laver faktisk ikke andet end at kigge vores kontrakter igennem," siger Lars Vinther og forstætter:

"Så jeg synes efterhånden, at vi er blevet ret skarpe til selv at få priserne optimeret."

Pas på med for meget bureaukrati 

Efter hans indtryk er Kriminalforsorgen ikke noget enkeltstående tilfælde.

"Det er mit klare indtryk, at det her område er i fokus. Alt er spareøvelser i øjeblikket, og så kommer sådan noget her automatisk i fokus. Det kan ikke undgås. Jeg tror, at alle gør, hvad de kan for at optimere," siger Lars Vinther.

Han medgiver, at det er positivt, at man får beskrevet nogle fælles størrelser og værktøjer og danner sig nogle erfaringer og uddannelse på tværs af ministerierne.

"Vi har haft meget gavn af it-projektrådet, så det kan helt sikkert være en brugbar implementering," siger Lars Vinther og tilføjer:

"Jeg synes dog, at man skal passe lidt på med at få opbygget for meget bureaukrati - men jeg skal ikke kloge mig på den nye analyse." 

Læs Også: 

Sådan vil staten presse it-priserne i bund

Betaler alt for meget: Staten kan spare 300 mio på sin it-drift




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere