Artikel top billede

Offentlig it-chef: Sådan banker vi it-udgifterne i bund

Der kan hentes mellem 200-300 millioner kroner på den offentlige it-drift, viser en ny analyse. Spareøvelserne er dog allerede i fuld gang, mener offentlig it-chef.

Læs Også: 

Sådan vil staten presse it-priserne i bund

Betaler alt for meget: Staten kan spare 300 mio på sin it-drift

Hos Kriminalforsorgen har man i lang tid været god til at presse priserne på it-drift i bund.

"Jeg tror ikke, at vi kan hente meget mere på dette område hos os. Vi har praktiseret øvelsen i mange år, for vi har selvfølgelig selv en interesse i at få så meget ud af vores budgetter som muligt," siger Lars Vinther, it-chef i Kriminalforsorgen.

Ifølge en ny analyse fra Digitaliseringsstyrelsen kan ministerierne ellers blive meget bedre på området. Der er nemlig mellem 200 og 300 millioner kroner at hente hjem ved at blive bedre til at styre it-driftskontrakterne.

"Vi skal have meget større fokus på at opnå de rette enhedspriser på de forskellige ydelser, mere transparens og gennemsigtighed af kontrakterne på tværs af ministerierne og en mere koordineret styring fra statens side," uddybede kontorchef Morten Ellegaard fra Digitaliseringsstyrelsen i forbindelse med analysens offentliggørelse.

I kølvandet på offentliggørelsen vil et nyt it-driftsrådgivningscenter blive oprettet.

Hvad skal vi mere gøre? 

Men hos Kriminalforsorgen, der ligger under Justitsministeriet, har man svært ved at se, hvor der skal hentes mere hjem.

"Der er altid mange penge at hente ved at trykprøve kontrakterne. Men vi har allerede et stort fokus på området og konkurrenceudsætter altid it-driften særskilt. Så jeg har svært ved at se, hvor meget mere vi kan gøre," siger Lars Vinther.

Han står i spidsen for al it indenfor Justitsministeriet foruden politiets. Det bliver til omkring 8000 brugere og en afdeling på cirka 100 mand.

Og det er særligt it-driften, der er i fokus for ham. Der er nemlig ikke nogen store projekter på bedding, og derfor handler det allerede konkret om at få mest for penge på it-driften.

"For os handler det først og fremmest om at få hele den store installation til driftsteknisk at køre hele vejen rundt. Omkring 10 procent af min afdeling laver faktisk ikke andet end at kigge vores kontrakter igennem," siger Lars Vinther og forstætter:

"Så jeg synes efterhånden, at vi er blevet ret skarpe til selv at få priserne optimeret."

Pas på med for meget bureaukrati 

Efter hans indtryk er Kriminalforsorgen ikke noget enkeltstående tilfælde.

"Det er mit klare indtryk, at det her område er i fokus. Alt er spareøvelser i øjeblikket, og så kommer sådan noget her automatisk i fokus. Det kan ikke undgås. Jeg tror, at alle gør, hvad de kan for at optimere," siger Lars Vinther.

Han medgiver, at det er positivt, at man får beskrevet nogle fælles størrelser og værktøjer og danner sig nogle erfaringer og uddannelse på tværs af ministerierne.

"Vi har haft meget gavn af it-projektrådet, så det kan helt sikkert være en brugbar implementering," siger Lars Vinther og tilføjer:

"Jeg synes dog, at man skal passe lidt på med at få opbygget for meget bureaukrati - men jeg skal ikke kloge mig på den nye analyse." 

Læs Også: 

Sådan vil staten presse it-priserne i bund

Betaler alt for meget: Staten kan spare 300 mio på sin it-drift
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Tidligere CIO i Mærsk Tom Christensen ny it-chef hos Conscia
Conscia har hyret tidligere CIO hos Mærsk Tom Christensen som chef for IT Operations og CISO. Tom Christensen stod blandt andet i spidsen for it-afdelingen hos Mærsk Oil & Gas under det berygtede ransomware-angreb på koncernen i 2017.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.