Artikel top billede

Stor retssag mellem staten og dansk tele-rigmand i gang

Retssagen om flere hundrede millioner kroner mellem staten og dansk telemand skydes i gang ved Østre Landsret. Se her, hvad der er på spil i den store sag.

Læs også:
Dansk teleselskab raser over statens Tetra-udbud

Tele-rigmand vinder slag i milliard-opgør mod staten

I dag klokken 09:30 starter et retsligt slagsmål om 363 millioner kroner.

Virksomheden Tetrastar med Hans Damm i spidsen mødes nu mod staten i Østre Landsret.

Her skal det afklares, hvorvidt staten skal betale Tetrastar kompensation på godt 362 millioner kroner.

"Tetrastar har ret til kompensation. Vi mener, at der er tale om ekspropriation, som strider mod grundloven," mener Hans Damm.

Stridens omdrejningspunkt er et offentligt udbud fra 2007.

Vinderen af udbuddet fik rettigheden til det danske Sikkerhedsnet (SINE), der til daglig benyttes af blandt andet politiet, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet til at føre krypterede samtaler.

Hans Damm mener, at udbuddet var afgjort på forhånd. Og at konsekvensen for det tabte udbud er et kæmpe økonomisk tab samt en misset chance for at få en produktreference, der skulle bruges til udenlandske fremstød.

Konkurrenten fik hele kagen

I 2001 sikrede Hans Damm sig én ud af de to licenser til at drive Tetra-nettet i Danmark.

Han investerede i de efterfølgende år et tocifret millionbeløb at udbygge netværket.

Men i 2007 valgte Folketinget at samle alle beredskabstjenester til at anvende det samme net i SINE-nettet. Her tabte Tetrastar udbuddet til Dansk Beredskabskommunikation.

"Vi vil have erstatning, fordi vi har opbygget et net, som vi efterfølgende skulle lægge ned igen," siger Hans Damm.

Hans Damm mener, at udbuddet var afgjort på forhånd så konkurrenten Dansk Radiokommunikation med Motorola i ejerkredsen vandt udbuddet.

"Staten har konfiskeret vores kundegrundlag ved at indføre den tvangstilslutningslov, som de vedtog i forbindelse med SINE-nettet," siger han.

Hans Damm: Sagen er uoverskuelig

Selvom retssagen nu skydes i gang efter et langt tilløb, så ligger en endelig afgørelse langt ude i fremtiden.

"Jeg kan ikke se en ende på det her og nu. Det hedder Østre Landsret ved første instans, og vi ved jo ikke, hvad udfaldet bliver, og om staten vil appellere den til højesteret, hvis de taber sagen," vurderer Hans Damm.

Den sønderjyske tele-rigmand ærgrer sig samtidig over, at det tabte udbud ikke kan bruges som løftestang til, at etablere flere projekter i udlandet.

"Vi drømte om, at vi kunne bruge det danske udbud til at skabe et dansk referenceprojekt, der igen kunne skabe større projekter i udlandet," siger Hans Damm og afslutter:

"I stedet skal vi bruge vores tid og kræfter på at kæmpe mod den danske stat for at modtage erstatning, for alt det vi byggede op, og spildte vores penge på."

Læs også:
Dansk teleselskab raser over statens Tetra-udbud

Tele-rigmand vinder slag i milliard-opgør mod staten
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere