Artikel top billede

Udbuddet om det fremtidige radiosystem til politi, brand- og redningsfolk er endt i en bitter strid mellem staten og en sønderjysk rigmand. Foto: Torben Klint

Tele-rigmand vinder slag i milliard-opgør mod staten

Den sønderjyske tele-iværksætter Hans Damm, der blev sorteper i Tetra-udbuddet, har vundet endnu en juridisk kamp mod staten.

Den sønderjyske tele-iværksætter Hans Damm har vundet et slag i sin lange krig mod den danske stat.

Det er Klagenævnet for Udbud, der nu giver Hans Damm medhold i, at Økonomistyrelsen har anvendt en forkert udbudsform i sagen om det omstridte Tetra-udbud.

Den foreløbige konsekvens af afgørelsen er, at Økonomistyrelsen skal dække sagsomkostninger for 75.000 kroner.

Men den sønderjyske rigmand ser det som en del-sejr i en lang og speget sag om udbuddet af det danske beredskabs fremtidige radiosystem, der anslås at have en samlet værdi på to milliarder kroner.

"Det er et lille, men vigtigt hjørne af en meget stor sag," siger Hans Damm.

Anklage: Snydt af staten
Udbuddet af radiosystemet, der er baseret på den såkaldte Tetra-standard, blev vundet af den amerikanske elektronik-gigant Motorola, der løb af med sejren foran et konsortium af virksomheder, der afgav et fælles bud.

En af virksomhederne var det nu lukkede Tetrastar, der var ejet af Hans Damm.

"Vi mener, at staten har snydt, og at det er årsagen til, at vi ikke vandt udbuddet om Tetra-nettet. Derfor glæder jeg mig over, at det nu er blevet fastslået at statens udbud ikke var lovligt," siger Hans Damm.

Allerede i 2001 sikrede Hans Damm sig ellers en af de to udbudte licenser til at drive Tetra-nettet i Danmark.

Investerede millioner

I de kommende år investerede han millioner af kroner i at udrulle netværket. Men i 2007 besluttede Folketinget, at alle beredskabstjenester i staten samt de danske kommuner og regioner skulle tvinges til at anvende det samme Tetra-net.

Og det blev som nævnt Motorola, der vandt det afgørende udbud.

Staten valgte ikke et traditionelt udbud, men en særlig udbudsform, der kaldes "en konkurrencepræget dialog".

Det er ifølge EU-regler tilladt at føre en konkurrencepræget dialog, hvis det ikke er muligt at gennemføre et traditionelt udbud.

Anklager om aftalt spil

Men Klagenævnet for Udbud har nu slået fast, at det var en fejl, at staten valgte at føre udbuddet som en konkurrencepræget dialog.

Hans Damm er imidlertid ikke i tvivl om, hvorfor den udbudsform blev valgt.

Han mener, at den særlige udbudsform gjorde det lettere for staten at udvælge netop den udbyder, som den foretrak.

"Staten har misbrugt sin stilling på det braveste og har gjort alt for at sikre sig, at udbuddet blev vundet af den udbydere, som den foretrækker. Vi mener ikke, at der i dialogen blev stillet de samme krav til alle parter," lyder de hårde anklager fra Hans Damm.

370 millioner på spil

Udover den aktuelle sag i Klagenævnet for Udbud har Hans Damm en større retssag kørende mod staten, hvor der bliver krævet 370 millioner kroner i erstatning.

Han tør ikke gætte på, hvilken betydning afgørelsen hos Klagenævnet for Udbud får for den store retssag.

"Det er ikke til at spå om. Men jeg håber jo, at det styrker vores sag. Det bør få konsekvenser, når staten snyder, som vi mener, at den har gjort. Det hører ikke hjemme i et retssamfund som det danske. Som erhvervsdrivende vil jeg jo allerhelst bruge mine kræfter på at lave elektronik og ikke på at føre retssager," siger Hans Damm.

Det er ikke første gang, at Hans Damm får medhold i sine klager over udbudsformen. Men de tidligere afgørelser har staten appelleret.

Læs mere:
Heftigt Tetra-slagsmål tager en ny drejning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere