Artikel top billede

Staten overvejer brug af Java i NemID

Inden for få uger vil Digitaliseringsstyrelsen tage beslutning om, hvorvidt NemID-login til fire millioner danskere skal køre videre på Java-platformen.

Inden for få uger vil Digitaliseringsstyrelsen melde ud, hvorvidt styrelsen agter at frigøre danskernes NemID-login fra Java-platformen.

Det fortæller Souschef i Digitaliseringsstyrelsen og ansvarlig for NemID, Charlotte Jacoby.

"Ligesom vi løbende kigger på sikkerhed, kigger vi også på den teknologiske udvikling for at se, om det er muligt at løsrive NemID fra Java-platformen, og jeg regner med, at vi tager beslutningen i denne måned," forklarer Charlotte Jacoby til Computerworld.   

Problemet med mobil NemID

Hun understreget samtidigt, at denne udmelding intet har at gøre med sidste uges kritiske sårbarheder i Java-platformen. Eller de store sårbarheder, der blev fundet i Java for et halvt års tid siden.

"Der konstateres jævnligt sårbarheder på alle platforme - også i Java - og vi træffer altså ikke beslutningen på dag-til-dag-hændelser, som vi så med Java i sidste uge," siger Charlotte Jacoby.

Souschefen fra Digitaliseringsstyrelsen fremhæver derimod det mobile NemID som en af hovedårsagerne til, at Digitaliseringsstyrelsen siden foråret 2012 har arbejdet på et proof-of-concept til en eventuel frigørelse af NemID fra Java.

Problemet med det mobile NemID er nemlig, at det er afhængigt af Java-appletter for at kunne blive afviklet korrekt, hvilket indtil videre ikke har været muligt at få integreret på danskernes smartphones.

Falder på plads om lidt

Hvor langt Digitaliseringsstyrelsen er kommet med sit proof-of-concept og hvilke andre platforme, der er i spil, som eventuelle afløsere for Java-platformen, ønsker hun ikke at udtale sig om på nuværende tidspunkt.

"Vi melder formentlig noget ud sidst på måneden," lyder det fra Charlotte Jacoby.

Hun siger dog i forbindelse med sidste uges 0-dagssårbarhed i Java 7, at hun er glad over, at Java-leverandøren Oracle var så relativ hurtigt på banen med en rettelse til Java 7.

"Vi kan ikke bare skifte platformen ud, og vi har indtil videre haft tillid til, at NemID kan køre sikkert på Java," siger Charlotte Jacoby.

Ukendt beløb

Hvad skal der egentlig til, før Digitaliseringsstyrelsen beslutter sig for at skifte Java ud med en anden platform?

"Der er mange hensyn, der skal overvejes. Sikkerhed er ikke det eneste. Der er jo også sårbarheder i eksempelvis Windows-platformen, og vi kan ikke bare skifte til en platform, der altid vil være sikker," lyder det fra Charlotte Jacoby.

Hun har i skrivende stund noget svar på, hvor meget et eventuelt platformsskifte vil koste for staten.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere