Artikel top billede

Advarsel: Stort angreb mod Java er under opsejling

Det forventes, at tusindvis af websites inden for de kommende dage vil angribe besøgende via de nyligt opdagede 0-dagssårbarheder i Java.

Computerworld News Service: Angribere, der udnytter to nyligt opdagede sikkerhedshuller i Java, der endnu ikke findes nogen rettelser af, også kaldet 0-dagssårbarheder, er i fuld gang med at udvide deres rækkevidde ved at sprede deres malware vidt og bredt, advarer sikkerhedseksperter.

Nu lyder det også fra Mozilla, der udvikler open source-browseren Firefox, at brugerne bør deaktivere den nyeste version af Oracles Java.

Organisationen er faktisk klar til automatisk at blokere plugin'et fra at køre i browseren, men har endnu ikke trykket på aftrækkeren.

Blackhole

Dette udbrud af angreb sker efter tilføjelse af ny angrebskode til det notoriske sæt af exploit-værktøjer Blackhole.

Adskillige it-sikkerhedsfirmaer - heriblandt FireEye og Websense - har også offentliggjort. at udnyttelsen af disse sårbarheder i Java er blevet tilføjet Blackhole, der er et populært hackerværktøj, som indeholder mange forskellige angrebskoder, som hver afprøves, indtil værktøjet finder én, der virker mod et givet mål.

"Angrebskode mod Java-sårbarhederne er nu blevet tilføjet det mest udbredte exploit-værktøj, navnlig Blackhole, skriver Websense i et kort indlæg på virksomhedens blog.

Tilføjelsen af denne angrebskode til Blackhole blev også beskrevet af analytiker Atif Mushtaq fra FireEye i et lignende blogindlæg tirsdag som grunden til en pludselig stigning i antallet af angreb.

Venter tusindvis af ofre

"Efter at have observeret at dette angreb er pålideligt, nærer jeg ingen tvivl om, at der vil være tusindvis af ofre om blot få timer," lyder det ildevarslende fra Mushtaq.

Onsdag oplyste Patrik Runald, der er leder af sikkerhedsanalyse hos Websense, at hans team havde fundet mere end 100 unikke domæner, der leverer denne Java-exploit.

"Antallet er afgjort stigende ... og da Blackhole bygger på et framework, der kan opdateres og allerede har fodfæste på tusindvis af sites, så regner vi med, at antallet af sites, der kompromitteres med denne nye 0-dagssårbarhed, vil eskalere hastigt de kommende dage," fortæller Runald i en e-mail som svar på en henvendelse onsdag.

Læs også:

Sådan beskytter du dig imod den nye Java-sårbarhed.

Ekstremt farlig sårbarhed i Java udnyttes af hackere.

Ny hacker-teknik: Spreder sig med lynets hast.

I første omgang var angrebskoden rettet mod et lille antal individer og organisationer.

Det ser ikke ud til, at tilføjelsen af angrebskoden til Metasploit, der er et open source-værktøj til penetrations-test, der bruges både af professionelle sikkerhedseksperter og af datakriminelle, har spillet nogen rolle i dens hastige udbredelse.

Koden, der er tilføjet Blackhole, er ifølge Runald baseret på tidligere proof of concept-kode.

Michael Coates, der er director of security assurance hos Mozilla, opfordrede i går brugerne af Firefox til at slå browserens Java-plugin fra, indtil Oracle udgiver en rettelse.

Andre organisationer heriblandt United States Computer Emergency Readiness Team (US-CERT) har givet samme råd eller ligefrem anbefalet, at man helt afinstallerer Java.

Klar til at udsende rettelse

Mozilla er ifølge en diskussion i kodeændrings- og fejlfindings-databasen Bugzilla klar til at udsende en rettelse til Firefox, der automatisk deaktiverer Java-plugin'et i browseren.

Mozilla kan føje udvidelser og plugins til en særlig liste over tilføjelser, der hermed blokeres, hvis de er årsag til væsentlige problemer for sikkerheden eller ydelsen.

Firefox forespørger automatisk denne liste og meddeler brugeren om det, før en tilføjelse deaktiveres.

"Det er ikke sandsynligt, at Oracle vil rette dette sikkerhedshul før den planlagte opdatering til oktober, og det giver ondsindede personer rigelig tid til at profitere på det, hvis vi ikke blokerer Java indtil da," skriver sikkerhedsudvikler på Firefox Daniel Veditz på Bugzilla.

Oracle vil efter den normale tidsplan udgive sin næste sikkerhedsopdatering til Java 12. oktober.

Selvom de aktuelle angrebskoder - og Blackhole - kun går efter Windows-pc'er, så er visse installationer af Apples Mac OS X også sårbare over for disse angreb, hvis hackere udnytter Java-sårbarhederne i Mac-specifik malware.

Apple leverer ikke Java

Apple holdt op med at levere Java sammen med OS X fra og med Lion-versionen fra 2011.

Det betyder selvsagt, at heller ikke Mountain Lion fra i år inkluderer Java som standard.

Det er dog stadig muligt, at man som bruger selv har installeret Java 7.

Når en browser møder en Java-applet, beder OS X brugeren om tilladelse til at downloade softwaren fra Oracle.

Kører man Snow Leopard fra 2009 eller Leopard fra 2007 har man som tilsyneladende ikke noget at frygte, da Java 7 kun kan installeres på de to nyeste versioner af OS X, Lion og Mountain Lion.

De pivåbne sårbarheder i Java er kun til stede i version 7.

Over halvdelen af alle Macs kørte Lion eller Mountain Lion per 31. juli. Der er dog ingen tilgængelig statistik for antallet af installationer af Java 7 på OS X.

Læs også:

Sådan beskytter du dig imod den nye Java-sårbarhed.

Ekstremt farlig sårbarhed i Java udnyttes af hackere.

Ny hacker-teknik: Spreder sig med lynets hast.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?