Artikel top billede

Dansk it-topchef: Derfor kan det være svært at drive it-firma i Danmark

Interview: Det er svært at drive firma i Danmark, fordi markedets priser ikke modsvarer de tårnhøje omkostninger, mener Capgemini danske topchef, Pia Rybenfeldt. Se her, hvad vi så skal leve af.

Pia Rybenfeldt, CEO hos Capgemini Danmark .Hvad er din største udfordring som CEO lige nu ?

"Jeg tror grundlæggende, at hele verden er påvirket af den økonomiske recession, som vi er en del af. Men samtidig så handler det for en videns-virksomhed som vores om, nærmest at være i en konstant tilstand af forandring, hvor vi hele tiden optimerer vores kompetencer og viden, så vi i en hvilken som helst situation er i stand til at skabe øget værdi hos vores kunder."

Har du nogen udfordringer i forhold til finanskrisen - i forhold til at sige farvel til nogen eller tænke over akutjobs?

"Nej, men det er klart, at rammevilkårene i Danmark har gjort, at omkostnings-niveauet i Danmark er meget højt. Derfor er det jo nogle gange svært at drive virksomhed her i landet, fordi de priser, vi får i markedet, ikke modsvarer de omkostninger vi har. Det er en udfordring, som jeg mener, er et generelt rammevilkår, som vi også lever med i it-branchen.

For dyrt at drifte i Danmark

Arbejder I ligesom mange af konkurrenterne i it-branchen også med at optimere outsourcing og offshoring?

"Vi er en del af en virksomhed med 120.000 ansatte i 40 lande. For os har det højeste prioritet at bringe de rigtige kompetencer og de rigtige services til vores kunder til den rigtige pris. Det betyder, at det ikke bare handler om at offshore, men at vi bringer folk fra UK, US eller andre lande ind, hvis det er dem der har de rigtige kompetencer og services.

Pia Rybenfeldt fortæller, at Capgemini har næsten 40.000 konsulenter i offshore centre rundt om i verden, som er en del af firmaet internationale kompetence-pool.

"Der er selvfølgelig et cost-element i det, som spiller ind i forhold til bestemte typer af services og ydelser, som vores kunder efterspørger. Den type af services er ofte så generiske, at man simpelthen ikke kan levere fra Danmark," siger hun.

Offshoring sker også til Danmark

Hun peger på løn og HR som eksempler på generiske ydelser, der eksempelvis håndteres fra Capgeminis Business Process Outsourcing-centre (BPO) i Polen.
 
Men hvad bliver offshoret til Danmark fra andre steder i verden?

"Eksempelvis har vi i Danmark et kompetencecenter på Business Intelligence, Salesforce og Sociale medier. Her løser vi med danske og internationale konsulenter opgaver for såvel danske som internationale kunder. Vi er rigtig gode på specialiserede serviceydelser, eksempelvis indenfor big data og social media, hvor vi har spidskompetencer i Danmark."

Hun fortæller, at Capgemini Danmark eksempelvis lige nu har danske konsulenter som arbejder i England, fordi de er nogle af de få i verden, som ved hvordan man gennemfører en konvertering fra et forsikringsselskab over i en bank.

Dette skal vi leve af om fem år

Du fortæller, at det er dyrt at drive forretning i Danmark. Har du et håb om, at du stadig har job til folk Danmark om fem år?

"De tror jeg bestemt at vi har. Jeg tror, at vi bliver endnu mere globale i vores tilgang til markedet. Vores kunder efterspørger i højere grad den rigtige ydelse fra de rigtige mennesker, frem for, hvem der leverer den. Og nogle gange skal ydelsen leveres her fra landet og nogle gange uden for landets grænser. Evnen til både at kunne levere her i landet og andre lande, tror jeg vil være et centralt omdrejningspunkt for Capgemini og den måde vi tilgår markedet på," siger Pia Rybenfeldt. 

"I den kontekst vil der være masser af job til danske konsulenter, og derfor rekrutterer vi jo også. Men vi skal også forny os og vidensudvikle os hele tiden. Ikke kun i Danmark, men i hele Capgemini-gruppen."

Hun ser Capgemini som en 'global/lokal' virksomhed om fem år.

"Vi er i høj grad en del af en gruppe, hvor det handler om at levere de rigtige ydelser på det rigtige sted med de rigtige folk," siger hun.

Derfor kan Pia Rybenfeldt ikke forestille sig, at Capgemini dropper det lokale islæt i firmaet selvom, selvom firmaet er en international spiller på et globaliset marked. Og det er der en årsag til, mener hun:

"Det er fordi vi er en europæisk virksomhed, til forskel fra en række af de andre store, internationale spilllere. At være europæisk betyder, at vi er bevidste om, hvilken samfundsmæssig kontekst vi kommer fra, og derfor vil vi ikke alene være i alle europæiske lande om fem år, men også på alle kontinenter," siger hun.

Total outsourcing truer hel industri i Danmark

De amerikanske it-service virksomheder har talt meget om hård konkurrence på markedet fra inderne, som eksempelvis Tata TCS. Hvordan ser du på Tata og de andre indiske it-virksomheder?

"Man skal aldrig klage over konkurrencen i markedet. Den betyder bare, at vi skal være bedre," siger hun.

Pia Rybenfeldt fortæller, at firmaet respekterer konkurrenterne, uanset om det er CSC, IBM eller indiske Wipro eller Tata TCS.

"Men de har nogle andre forretningsmodeller og en anden måde at tilgå markedet på. Det eneste jeg spekulerer over i den sammenhæng, og det er mere i et samfundsperspektiv, det er, at det er vigtigt for et samfund, at man også bevarer viden og kompetencecentre i landene. Og det skal man passe på her," siger Pia Rybenfeldt.

Hun mener, at den lokale viden og kompetence er vigtig for at have et fundament at stå på, så der er plads til at optage folk fra universiteterne og til at skabe nogle faglige miljøer som gør, at danske unge også har nogle virksomheder at søge ind i og udvikle sig i, når de er færdige med deres uddannelse.

"Hvis man outsourcer alt hundrede procent, så forsvinder der en industri ud af landet. Og det skal man tænke over," siger Pia Rybenfeldt.

Inderes model bliver ikke vores

Hun understeger, at det ikke handler om Wipro eller Tata TCS, som blot har deres egen forretningsmodel, men om hvordan Danmark ud fra et samfunds- og virksomhedsmæssigt perspektiv vælger at købe vores it-ydelser.

"Capgemini kommer aldrig til at ligne dem. Vi har respekt for deres forretningsmodel, og de er bestemt dygtige. Men det er vi også," siger Pia Rybenfeldt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.