Artikel top billede

Sådan implementerer du et nyt it-system med succes

En moderne virksomhed skal kunne håndtere forandringer - eksempelvis et nyt it-system. Læs her, hvordan du skaber grobund for forandring i din virksomhed.

Læs også:

En god fusion kræver kommunikation og inddragelse

Sådan flytter du dine medarbejdere til nye steder

Det bliver til stadighed en vigtigere evne for moderne virksomheder i Danmark at kunne forandre sig.  

"I en globaliseret og teknologisk verden, hvor tingene kan gøres meget billigere på den anden side af kloden, er hastigheden, hvormed forandring gennemføres, helt essentiel," pointerer Bjarne Kousholt.

Han er oprindelig uddannet civilingeniør i svagstrøm, men har gennem sit arbejde og faglitteratur især beskæftiget sig med projekt- og forandringsledelse.  

Forandringsledelse er helt centralt for virksomheder

En moderne virksomhed skal kunne gennemføre effektiv forandring, hvis den skal have succes i et globalt marked, hvor det ikke længere handler om at være danmarksmester men verdensmester.

"Der kan næppe være mange, der er uenige i, at vores tid er præget af store forandringer. Intet er godt nok. Vi er ikke effektive nok, vi er ikke konkurrencedygtige nok, det går for langsomt, og de varer, vi laver, kan produceres langt billigere i Kina, Indien eller Østeuropa," siger Bjarne Kousholt. 

I den forbindelse er forandringsledelse helt centralt, men det er ikke nogen nem øvelse. 

Forandring er ikke populært

De fleste mennesker er skeptiske over for ændringer - bare tænk på konen, der hårdnakket påstår, at du bør drikke mindre alkohol, spise sundere, arbejde mindre eller oppe dig i sengen.  

Anser du ikke det ene rødvinsglas fredag aften som et synderligt stort problem, er det nok begrænset, hvor stor energi du vil lægge i at forandre dine vaner. 

Det samme gør sig i princippet gældende, når det kommer til virksomhedens medarbejdere. 

"For år tilbage var jeg i en overgang direktør i en mindre virksomhed i Esbjerg. Her kunne jeg vende op og ned på organisationen gang på gang. Fra den ene dag til den anden lavede jeg ændringer, og medarbejderne fulgte bare med," siger Bjarne Kousholt og fortsætter:

"Efterfølgende var jeg centerchef hos en statsejet virksomhed. Flyttede jeg et bord fem meter, var der kaos og utilfredshed."

Forandringsvilligheden kan derfor være vidt forskelligt blandt organisationer og mennesker. 

Der er dog metoder, du kan benytte, hvis du vil undgå, at dine medarbejdere stiller sig på bagben hver gang, du bare så meget som nævner ordet ændring, forandring eller nyt it-system.

Hvorfor trænger budskabet ikke ind?

Det handler primært om at få forklaret, hvorfor man som virksomhed vil gennemføre en forandring. 

I forbindelse med tilblivelsen af bogen 'Forandringsledelse og forandringskommunikation' har Bjarne Kousholt studeret mange virksomheders og direktørers oplevelse med forandringer. 

"Flere direktører sagde, at de var forbavsede over, at selvom de havde brugt utallige timer, kurser og mails på at forklare og oplyse om en nærtstående forandring, så var det alligevel ikke tilstrækkeligt," fortæller Bjarne Kousholt.

Behovet for forandringer skal være klart for enhver.

"Det skal gøres krystalklart, hvorfor organisationen skal forandres. For eksempel at der faktisk er tale om en alvorlig krise: Hvis ikke vi ændrer kursen, går vi til grunde, og så kan vi ligeså godt pakke sammen."

"Det skal kommunikeres igen og igen igennem hele processen og på forskellige måder," siger han. 

Den brændende platform

I 1999 var it-verdenen på den anden ende. Man hørte tit om, at teknologien ikke var gearet til årtusindeskiftet, og alt ville gå neden om og hjem. 

Det var et guldår for forandringsledere. 

"Sjovt nok var lige præcis 1999 det år, hvor det var nemmest for projekt- eller forandringslederen at få ressourcer og opmærksomhed i forbindelse med it-systemer."

"Der var bred enighed om, at systemerne jo skulle udskiftes eller moderniseres. Ellers går de jo ned. Det var en såkaldt brændende platform," fortæller Bjarne Kousholt. 

Udtrykket 'den brændende platform' kommer fra en overlevende arbejder på en olieplatform. Han blev noget blåøjet spurgt, hvorfor han sprang i det kolde vand fra det, der svarer til en femten etagers bygning. 

Hvortil arbejderen svarede:

"It was either jump or fry."

Samme situation var mange virksomheder ved årtusindskiftet. Det var indlysende for alle i virksomheder, at der måtte gøres noget, ellers gik det hele jo ned. 

Forklar det så folk forstår det

"Hvis du giver mennesker en forklaring på, hvorfor status quo er dårligere end forandring, så skaber du den brændende platform, og dermed en grobund for forandring i din virksomhed," siger Bjarne Kousholt. 

Folk skal forstå dine bevæggrunde og ikke bare spises af med en eller anden fluffy undersøgelse, der viser, at produktivitet og operamusik går hånd i hånd.  

Du bliver nødt til at have medarbejderne med fra start.

Forretningssnak, som ikke giver mening for medarbejderne, er ikke nogen god fremgangsmåde. Det handler helt konkret om at få forklaret situationen, og hvorfor der er brug for forandringen.

Intelligent kommunikation er vejen frem

Det handler om at kommunikere konkret og strategisk med alle interessenter i projektet. 

Og kan du det, så folk forstår det, er du et langt stykke ad vejen. 

"Intelligent kommunikation er i bund og grund det, forandringsledelse går ud på," siger han, og afrunder med et citat af Jørgen Vig Knudstorp, administrerende direktør for Lego: 

"Få det til at ske! Det lyder banalt. Men tempo er altafgørende - en halvdårlig strategi vel gennemført er langt bedre end en god strategi halvdårligt gennemført. Gå forrest som chef. Ingen gør det, hvis ikke chefen gør det. Medarbejderne skal kende målene og prioriteterne. Mål og beløn. Afklar beslutningskompetencer: Hvem anbefaler, hvem beslutter, og hvem skal informeres?"

Læs også:

Derfor skal du vælge email til al kommunikation

En god fusion kræver kommunikation og inddragelse

Sådan flytter du dine medarbejdere til nye steder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Lars Seier headhuntede Mærsk-veteran til sit kryptoprojekt: “Jeg er sikker på, at Mærsk ville vælge en blockchain-løsning som Concordiums, hvis de i dag skulle bygge en blockchain-løsning fra bunden”
Interview: Mærsk-veteranen Lone Fønss Schrøder, der i dag står i spidsen for Lars Seiers blockhain-satsning Concordium, vurderer, at Mærsk ville have valgt en anden type løsning til selskabets blockchain-satsning, hvis shipping-giganten i dag skulle bygge en blockchain-løsning fra bunden.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.