Artikel top billede

Sådan implementerer du et nyt it-system med succes

En moderne virksomhed skal kunne håndtere forandringer - eksempelvis et nyt it-system. Læs her, hvordan du skaber grobund for forandring i din virksomhed.

Læs også:

En god fusion kræver kommunikation og inddragelse

Sådan flytter du dine medarbejdere til nye steder

Det bliver til stadighed en vigtigere evne for moderne virksomheder i Danmark at kunne forandre sig.  

"I en globaliseret og teknologisk verden, hvor tingene kan gøres meget billigere på den anden side af kloden, er hastigheden, hvormed forandring gennemføres, helt essentiel," pointerer Bjarne Kousholt.

Han er oprindelig uddannet civilingeniør i svagstrøm, men har gennem sit arbejde og faglitteratur især beskæftiget sig med projekt- og forandringsledelse.  

Forandringsledelse er helt centralt for virksomheder

En moderne virksomhed skal kunne gennemføre effektiv forandring, hvis den skal have succes i et globalt marked, hvor det ikke længere handler om at være danmarksmester men verdensmester.

"Der kan næppe være mange, der er uenige i, at vores tid er præget af store forandringer. Intet er godt nok. Vi er ikke effektive nok, vi er ikke konkurrencedygtige nok, det går for langsomt, og de varer, vi laver, kan produceres langt billigere i Kina, Indien eller Østeuropa," siger Bjarne Kousholt. 

I den forbindelse er forandringsledelse helt centralt, men det er ikke nogen nem øvelse. 

Forandring er ikke populært

De fleste mennesker er skeptiske over for ændringer - bare tænk på konen, der hårdnakket påstår, at du bør drikke mindre alkohol, spise sundere, arbejde mindre eller oppe dig i sengen.  

Anser du ikke det ene rødvinsglas fredag aften som et synderligt stort problem, er det nok begrænset, hvor stor energi du vil lægge i at forandre dine vaner. 

Det samme gør sig i princippet gældende, når det kommer til virksomhedens medarbejdere. 

"For år tilbage var jeg i en overgang direktør i en mindre virksomhed i Esbjerg. Her kunne jeg vende op og ned på organisationen gang på gang. Fra den ene dag til den anden lavede jeg ændringer, og medarbejderne fulgte bare med," siger Bjarne Kousholt og fortsætter:

"Efterfølgende var jeg centerchef hos en statsejet virksomhed. Flyttede jeg et bord fem meter, var der kaos og utilfredshed."

Forandringsvilligheden kan derfor være vidt forskelligt blandt organisationer og mennesker. 

Der er dog metoder, du kan benytte, hvis du vil undgå, at dine medarbejdere stiller sig på bagben hver gang, du bare så meget som nævner ordet ændring, forandring eller nyt it-system.

Hvorfor trænger budskabet ikke ind?

Det handler primært om at få forklaret, hvorfor man som virksomhed vil gennemføre en forandring. 

I forbindelse med tilblivelsen af bogen 'Forandringsledelse og forandringskommunikation' har Bjarne Kousholt studeret mange virksomheders og direktørers oplevelse med forandringer. 

"Flere direktører sagde, at de var forbavsede over, at selvom de havde brugt utallige timer, kurser og mails på at forklare og oplyse om en nærtstående forandring, så var det alligevel ikke tilstrækkeligt," fortæller Bjarne Kousholt.

Behovet for forandringer skal være klart for enhver.

"Det skal gøres krystalklart, hvorfor organisationen skal forandres. For eksempel at der faktisk er tale om en alvorlig krise: Hvis ikke vi ændrer kursen, går vi til grunde, og så kan vi ligeså godt pakke sammen."

"Det skal kommunikeres igen og igen igennem hele processen og på forskellige måder," siger han. 

Den brændende platform

I 1999 var it-verdenen på den anden ende. Man hørte tit om, at teknologien ikke var gearet til årtusindeskiftet, og alt ville gå neden om og hjem. 

Det var et guldår for forandringsledere. 

"Sjovt nok var lige præcis 1999 det år, hvor det var nemmest for projekt- eller forandringslederen at få ressourcer og opmærksomhed i forbindelse med it-systemer."

"Der var bred enighed om, at systemerne jo skulle udskiftes eller moderniseres. Ellers går de jo ned. Det var en såkaldt brændende platform," fortæller Bjarne Kousholt. 

Udtrykket 'den brændende platform' kommer fra en overlevende arbejder på en olieplatform. Han blev noget blåøjet spurgt, hvorfor han sprang i det kolde vand fra det, der svarer til en femten etagers bygning. 

Hvortil arbejderen svarede:

"It was either jump or fry."

Samme situation var mange virksomheder ved årtusindskiftet. Det var indlysende for alle i virksomheder, at der måtte gøres noget, ellers gik det hele jo ned. 

Forklar det så folk forstår det

"Hvis du giver mennesker en forklaring på, hvorfor status quo er dårligere end forandring, så skaber du den brændende platform, og dermed en grobund for forandring i din virksomhed," siger Bjarne Kousholt. 

Folk skal forstå dine bevæggrunde og ikke bare spises af med en eller anden fluffy undersøgelse, der viser, at produktivitet og operamusik går hånd i hånd.  

Du bliver nødt til at have medarbejderne med fra start.

Forretningssnak, som ikke giver mening for medarbejderne, er ikke nogen god fremgangsmåde. Det handler helt konkret om at få forklaret situationen, og hvorfor der er brug for forandringen.

Intelligent kommunikation er vejen frem

Det handler om at kommunikere konkret og strategisk med alle interessenter i projektet. 

Og kan du det, så folk forstår det, er du et langt stykke ad vejen. 

"Intelligent kommunikation er i bund og grund det, forandringsledelse går ud på," siger han, og afrunder med et citat af Jørgen Vig Knudstorp, administrerende direktør for Lego: 

"Få det til at ske! Det lyder banalt. Men tempo er altafgørende - en halvdårlig strategi vel gennemført er langt bedre end en god strategi halvdårligt gennemført. Gå forrest som chef. Ingen gør det, hvis ikke chefen gør det. Medarbejderne skal kende målene og prioriteterne. Mål og beløn. Afklar beslutningskompetencer: Hvem anbefaler, hvem beslutter, og hvem skal informeres?"

Læs også:

Derfor skal du vælge email til al kommunikation

En god fusion kræver kommunikation og inddragelse

Sådan flytter du dine medarbejdere til nye steder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere