Artikel top billede

Sådan flytter du dine medarbejdere til nye steder

Klumme: Fysiske forandringer er ikke ligetil, men kræver forandringsledelse.

Lovprisning af det papirløse samfund, af videokon-
ferencer og af mobile arbejdspladser dukker op en gang imellem.

Det kan der være gode grunde til.

I disse år, hvor COP15 satte spot på klima og CO2-udledning, og hvor finanskrisen i sig selv er en tilskyndelse til effektiviseringer og besparelser, er der god grund til at se på, om man i virksomhederne indretter sig rigtigt.

Men inden man som virksomhed kaster sig ud i disse nye muligheder, er der en række forhold, der bør vejes op mod hinanden.

For det første - hvad får man ud af det?

Brug af it kan være med til at sikre, at man forbruger mindre CO2 ved at man bliver bedre til at bruge it-konferencer som alternativ til at holde møder, der kræver transport.

Ved for alvor at indføre den papirløse arbejdsplads - der findes i dag virksomheder, hvor man simpelthen ikke har printere - spares ressourcer i form af papir.

Men det kan også samtidig have den fordel, at medarbejderne bliver bedre til samarbejde gennem videndeling ved brug af it-systemer, der mindsker skuffesystemer.

Spar kvadratmeter

At medarbejderne ikke har en fast plads på arbejdspladsen, men sætter sig, hvor der er ledigt, kan spare kontorkvadratmeter i virksomheder, hvor medarbejderne er meget ude af huset.

Det kan samtidig have den effekt, at medarbejderne arbejder sammen med flere forskellige kolleger, og at de er mere hos kunderne.

For det andet - hvad mister man?

Når man afskaffer papir, går man ned i tempo. Dygtige hurtiglæsere er stadig væsentligt hurtigere på papir frem for på skærm.

De negative effekter ved skiftende arbejdspladser

Skiftende arbejdspladser kan have den negative effekt, at mange mennesker føler sig utrygge, når deres omgivelser hele tiden skifter.

Et omskifteligt miljø kan således give stress og/eller nedsætte medarbejdernes produktivitet. Samtidig kan det få flere til at arbejde hjemme - ikke hos kunder eller sammen med kolleger.

Det har betydning for samarbejdet, fordi dialogen mellem medarbejderne, når den foregår på telefon eller mail vanskeliggøres.

Ordene i en samtale er faktisk en meget lille del af kommunikationen mellem mennesker.

Mere støj og flere forstyrrelser

Den besparelse man opnår ved at reducere antallet af kvadratmeter til arbejdspladser, fordi medarbejderne skal dele, vil typisk også give mere støj og flere forstyrrelser i arbejdet.

Det går ud over medarbejdernes stille koncentrerede tid, og dermed også hastigheden i opgaveløsningen.

For det tredje - hvad der skal til, for at resultaterne af forandringerne realiseres?

Medarbejdere har en tendens til at være imod forandringer.

Generne ved det at skulle omstille sig er typisk store, og de er der her og nu.

Til gengæld er de potentielle gevinster ved forandringer først noget, der vil komme på sigt, og som medarbejderne typisk ikke har øje for her og nu.

Ledelsen skal være energien

Der er store overgangsomkostninger ved de fysiske forandringer, og det er ledelsen, der skal bære dem igennem.

Derfor kræver det også en stor ledelsesindsats at realisere potentialerne. Ledelsen skal være energien i forandringen.

Det kræver, at ledelsen har forholdt sig strategisk og refleksivt til, om potentialerne er der og er store nok i forhold til både ulemperne og til de umiddelbare gener for medarbejderne.

Forandringsledelse er ikke "bare" ledelse gennem fusioner, kriser og des lige, men kræves også, når der ændres på den fysiske indretning.

Lars Goldschmidt er direktør i Dansk Industri og adjungeret professor ved Center for Virksomheds­udvikling og Ledelse, Copenhagen Business School.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere