Artikel top billede

Teleselskaber vil stoppe kommuners bredbånds-magt

Der skal nye tiltag til, hvis udbredelsen af bredbånd skal nå helt ud til yderområderne, mener fire danske teleselskaber.

Læs også:

Nyt bredbånds-forslag efterlader TDC på sidelinjen

TDC: Sådan kan vi få bredbånd til Danmarks yderområder

Det mener ministeren om TDC's bredbånds-bøn

Telenor, Telia, GlobalConnect og 3 mener, at det er nødvendigt at se på omkostningerne ved masteleje.

Et konkret forslag går på, at bredbånd skal gøres til kritisk infrastruktur.

På den måde ønsker selskaberne at gøre op med mastelovgivningen og de individuelle kommunale aftaler, der i øjeblikket hersker på området.

Det er selskabernes holdning, at ændringen af markedet, vil gøre det mere attraktivt at udbrede acceptable bredbåndshastigheder i Danmarks yderområder.

Forslaget fremlægges efter annonceringen af et nyt samarbejde, hvor de fire selskaber er gået sammen, mens TDC ikke er en del af alliancen.

Infrastrukturen skal gøres kritisk

Ifølge Telenor vil man ved at ændre retning og gøre teleinfrastrukturen til kritisk infrastruktur gøre det mere fordelagtigt for selskaberne at udbygge deres net.

"Det er klart, at det vil fremme udbygningen for bredere udbygning end i dag, hvor stat og kommune måske kigger mere på en form for markedsleje," vurderer Nicholai Kramer Pfeiffer.

Selskaberne mener, at ændringen vil komme særligt yderområderne til gode, men er samtidig klar over, at ændringen umiddelbart vil betyde økonomisk tab for kommunerne.

"På den måde vil man forlade tanken om, at det skal være en direkte indtægtskilde for kommunen."

Kommunerne må komme os i møde

Nicholai Kramer Pfeiffer efterlyser ensartethed i forhold til prissætningen.

"Der er ikke nogen retningslinjer for, hvordan prissætning for master eller pladser på kommunale bygninger foregår," siger Nicholai Kramer Pfeiffer.

Han fremhæver samtidig, at nogle kommuner allerede i dag er villige til at give selskaberne attraktive forhold.

"Der er nogle kommuner, som prøver at fremme udbygningen af mobilinfrastruktur ved at give adgang til nogle attraktive vilkår, og så er der nogle kommuner, der i større grad ser det som en direkte kommunal indtjeningskilde," hævder Nicholai Kramer Pfeiffer, der ikke ønsker, at nævne konkrete eksempler.

Læs også:

Nyt bredbånds-forslag efterlader TDC på sidelinjen

TDC: Sådan kan vi få bredbånd til Danmarks yderområder

Det mener ministeren om TDC's bredbånds-bøn
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Efter kæmpeinvestering: Danske Dixa skal firdoble antallet af udviklere
På halvandet år skal det unge it-selskab Dixa firdoble holdet af produktudviklere fra 75 til 300. Sådan lyder ambitionen hos det danske selskab, der netop har modtaget en kapitalindsprøjtning på 660 millioner kroner.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.