Artikel top billede

Derfor er Java (måske) færdig historie for NemID

Et forprojekt skal afklare, hvorvidt Java skal skiftes ud med Javascript. De indledende resultater viser, at der er alt mulige grund til at tro, at et paradigmeskifte for NemID er på vej.

Det kan være en god ide at droppe Java, når det kommer til Nemid.

Det slår Digitaliseringsstyrelsen fast i en meddelelse på sin hjemmeside

"Både borgere og myndigheder har efterspurgt, at NemID kan bruges fra de mobile platforme, og nu er der udsigt til en god og sikker løsning på udfordringerne. Java bliver til JavaScript, og så kan pc'en skiftes ud med smartphone eller tablet," skriver Digitaliseringsstyrelsen på sitet. 

Foretrækker Javascript

Og det er klart at foretrække, hvis NemID kan anvendes på Javascript.

Det mener Charlotte Jacoby, souschef i Digitaliseringsstyrelsen.

"Hvis det lykkes at udvikle en NemID til Javascript, som kan alt det samme som Java, men har en større platformsuafhængighed, er det jo at foretrække," siger hun og forklarer:

"Jeg kunne godt forstille mig, at man vil droppe Java, hvis det andet bliver lige så godt, lige så sikkert og med samme funktionalitet."

Afgørende forprojekt

Hvorvidt virkeligheden bliver, at Java skal udskiftes med Javascript, er dog slet ikke afgjort endnu.

Det skal et forprojekt nemlig først afgøre. 

"Hele planen for, hvordan et skifte i givet fald skal ske, er slet ikke startet endnu. Det skal tilrettelægges i forbindelse med forprojektet. Her skal det afklares, hvordan det skal fungere i forhold til økonomi, sikkerhed og hvordan et eventuelt udviklingsprojektet i så fald kan skrues sammen," siger Charlotte Jacoby.

Farvel til Java på mobilen

Men Java må alligevel siges at være historie.

En indledende analyse fra Nets viser nemlig, at det ikke er muligt at overføre NemID som en separat log-in-løsning til mobile platforme grundet sikkerhed.

Og da Digitaliseringsstyrelsen klart melder ud, at man vil have NemID til mobile platforme, så synes den sag afgjort. 

"Det har hele tiden været en del af digitaliseringsstrategien, at vi vil have NemID over på mobil platform. Det er også det, vi arbejder imod," siger Charlotte Jacoby.  

Har i også fået nok af sårbarhederne i Java?

"Vi er rigtig trætte af sårbarhederne, men jeg er også træt af alle mulige andre sårbarheder, der er i systemer og computere. Når man arbejder med noget, der skal have et højt sikkerhedsniveau, er det hele tiden en løbende proces, hvor man skal vurdere risiko og agere på den," siger hun.  

Én platform til hele NemID

Computerworld har også kontaktet NemID-leverandøren Nets for at spørge, hvordan selskabet vil levere NemID i fremtiden. 

Her lyder svaret, at der ikke bliver tale om blandede miljøer til forskellige platforme. 

"Hvis vi og det offentlige og bankerne vælger at gå fra Java til Javascript, så vil blive tale om et generelt skifte fra Java til Javascript, og altså ikke Java på desktop og Javascript på mobile enheder," lyder det i en mail fra Nets' pressemanager, Søren Winge. 

Ambitionen for det offentlige er at kunne tage en eventuel ny NemID i brug i slutningen af 2013 eller i starten af 2014, hvor alle borgere altså skal kunne logge på med NemID, uanset om de sidder med en pc, en tablet eller en smartphone.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.