Artikel top billede

Steve Ballmer skal nu forsøge at realisere den tablet-vision, Bill Gates havde helt tilbage i 2001.

Den bedste tablet-pc: Kan Surface slå iPad?

ComputerViews: Microsoft er snart klar til at sælge Surface i Danmark. Men er det nok til at slå iPad af pinden?

Læs også:

Apples iPad under pres: Nye tablets kommer buldrende

Solid arbejdshest: Surface kan vende op og ned på markedet for dig

ComputerViews: I de tre år, der er gået, siden den første iPad blev lanceret i starten af 2010, har Apple formået at finde vej ind i virksomhederne i en grad, mange ikke forudset.

iPad bliver i dag brugt i stor udstrækning i erhvervslivet. Apple og iPad er er ikke længere fy fy - det er tværtimod mange steder udgangspunktet, når det kommer til tablet-pc'er.

Sådan har det i hvert fald været. Billedet kan snart ændre sig.  

Bill Gates' store tablet-vision

iPad var på ingen måder den første tablet-pc, men den var det produkt, der skulle til, før virksomhederne for alvor fik øjnene op for mulighederne med denne type hardware.

Microsofts Bill Gates talte varmt for tablet-pc'erne helt tilbage i 2001, hvor han blandt andet udtalte:

"Det er en pc stort set uden begrænsninger, og inden for fem år forudser jeg, at det vil være den mest populære form for pc, der bliver solgt i Amerika."

Det er dog først nu, at Microsoft for alvor er klar til at indtage tablet-markedet. Spørgsmålet er, om det er for sent?

Sådan ser tablet-markedet ud

Tablets er på mange måder kernen i den mobilitets-bølge, der skylder ind over virksomhederne i disse år. Det er i høj grad iPad'ens fortjeneste. 

"I de fleste virksomheder vil smartphones og tablets ikke fuldstændig erstatte pc'er, men allestedsnærværelsen af smartphones og den øgede tablet-popularitet ændrer måden, virksomheder anskuer deres enheds-stratgier på og måden, forbrugere tager teknologien til sig på," lyder vurderingen blandt andet fra Gartner.

Gartner vurderede i november, at antallet af tablets, virksomhederne køber på globalt plan, vil være tre gange så højt i 2016 (53 millioner), som det var i 2012 (13 millioner). 

Hvor iOS havde omkring 60 procent af det generelle tablet-marked i 2012, er markedsandelen i erhvervslivet formentlig endnu højere.

En undersøgelse fra starten af 2012, som vores kolleger på det amerikanske Computerworld skrev om, anslog, at iPad-markedsandelen i viorksomhederne var helt oppe på 97 procent.

Tablet-boomet har allerede sendt den traditionelle pc-industri ud i en historisk nedtur, hvor analysefirmaernes i forvejen dystre forudsigelser har vist sig at holde mere end stik. 

Men nu kommer Microsoft på banen

På tablet-markedet venter Gartner, at Windows 8 i 2016 vil ligge på en tredjeplads, overgået af Apple og Android.

Det er ikke mindst erhvervsbrugerne, der vil fokusere på tablet-mulighederne med Windows 8, og ifølge Gartner kan Windows 8 have en tablet-markedsandel i erhvervslivet på 39 procent i 2016.

Nu kommer de længe ventede Surface-tablets fra Microsoft til Danmark den 14. februar.

Det bliver dog i første omgang kun RT-versionen, der anvender ARM-processorer, danskerne får adgang til.

Det er ellers Surface Pro med det fulde Windows 8 og Intel Core i5-processor, der er mest interessant for virksomhederne, da man kan køre de almindelige Windows-applikationer på den tablet, mens RT-versionen kræver helt ny software.

Surface Pro kan købes fra den 9. februar i USA og Canada, mens en dansk dato endnu ikke kendes.

Flere af de danske it-chefer, vi har talt med her på Computerworld, har allerede givet udtryk for, at de ser gode muligheder i at anvende Surface eller andre af de nye Windows 8-tablets i virksomheden.

Samtidig buldrer Android dog også frem som erhvervs-platform. Ser man på smartphone-markedet, så har Gartner vurderet, at 56 procent af de smartphones, virksomhederne køber i 2016, vil køre Android - i 2012 var det kun 34 procent.

Det er oplagt, at den tendens også vil smitte af på tablet-markedet.

Hvilke tablet-platforme tror du, at din arbejdsplads vil satse på fremover?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.