Artikel top billede

Steve Ballmer skal nu forsøge at realisere den tablet-vision, Bill Gates havde helt tilbage i 2001.

Den bedste tablet-pc: Kan Surface slå iPad?

ComputerViews: Microsoft er snart klar til at sælge Surface i Danmark. Men er det nok til at slå iPad af pinden?

Læs også:

Apples iPad under pres: Nye tablets kommer buldrende

Solid arbejdshest: Surface kan vende op og ned på markedet for dig

ComputerViews: I de tre år, der er gået, siden den første iPad blev lanceret i starten af 2010, har Apple formået at finde vej ind i virksomhederne i en grad, mange ikke forudset.

iPad bliver i dag brugt i stor udstrækning i erhvervslivet. Apple og iPad er er ikke længere fy fy - det er tværtimod mange steder udgangspunktet, når det kommer til tablet-pc'er.

Sådan har det i hvert fald været. Billedet kan snart ændre sig.  

Bill Gates' store tablet-vision

iPad var på ingen måder den første tablet-pc, men den var det produkt, der skulle til, før virksomhederne for alvor fik øjnene op for mulighederne med denne type hardware.

Microsofts Bill Gates talte varmt for tablet-pc'erne helt tilbage i 2001, hvor han blandt andet udtalte:

"Det er en pc stort set uden begrænsninger, og inden for fem år forudser jeg, at det vil være den mest populære form for pc, der bliver solgt i Amerika."

Det er dog først nu, at Microsoft for alvor er klar til at indtage tablet-markedet. Spørgsmålet er, om det er for sent?

Sådan ser tablet-markedet ud

Tablets er på mange måder kernen i den mobilitets-bølge, der skylder ind over virksomhederne i disse år. Det er i høj grad iPad'ens fortjeneste. 

"I de fleste virksomheder vil smartphones og tablets ikke fuldstændig erstatte pc'er, men allestedsnærværelsen af smartphones og den øgede tablet-popularitet ændrer måden, virksomheder anskuer deres enheds-stratgier på og måden, forbrugere tager teknologien til sig på," lyder vurderingen blandt andet fra Gartner.

Gartner vurderede i november, at antallet af tablets, virksomhederne køber på globalt plan, vil være tre gange så højt i 2016 (53 millioner), som det var i 2012 (13 millioner). 

Hvor iOS havde omkring 60 procent af det generelle tablet-marked i 2012, er markedsandelen i erhvervslivet formentlig endnu højere.

En undersøgelse fra starten af 2012, som vores kolleger på det amerikanske Computerworld skrev om, anslog, at iPad-markedsandelen i viorksomhederne var helt oppe på 97 procent.

Tablet-boomet har allerede sendt den traditionelle pc-industri ud i en historisk nedtur, hvor analysefirmaernes i forvejen dystre forudsigelser har vist sig at holde mere end stik. 

Men nu kommer Microsoft på banen

På tablet-markedet venter Gartner, at Windows 8 i 2016 vil ligge på en tredjeplads, overgået af Apple og Android.

Det er ikke mindst erhvervsbrugerne, der vil fokusere på tablet-mulighederne med Windows 8, og ifølge Gartner kan Windows 8 have en tablet-markedsandel i erhvervslivet på 39 procent i 2016.

Nu kommer de længe ventede Surface-tablets fra Microsoft til Danmark den 14. februar.

Det bliver dog i første omgang kun RT-versionen, der anvender ARM-processorer, danskerne får adgang til.

Det er ellers Surface Pro med det fulde Windows 8 og Intel Core i5-processor, der er mest interessant for virksomhederne, da man kan køre de almindelige Windows-applikationer på den tablet, mens RT-versionen kræver helt ny software.

Surface Pro kan købes fra den 9. februar i USA og Canada, mens en dansk dato endnu ikke kendes.

Flere af de danske it-chefer, vi har talt med her på Computerworld, har allerede givet udtryk for, at de ser gode muligheder i at anvende Surface eller andre af de nye Windows 8-tablets i virksomheden.

Samtidig buldrer Android dog også frem som erhvervs-platform. Ser man på smartphone-markedet, så har Gartner vurderet, at 56 procent af de smartphones, virksomhederne køber i 2016, vil køre Android - i 2012 var det kun 34 procent.

Det er oplagt, at den tendens også vil smitte af på tablet-markedet.

Hvilke tablet-platforme tror du, at din arbejdsplads vil satse på fremover?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere