Artikel top billede

(Foto: gratis /)

Her er årets vækstmuligheder for den dygtige it-chef

Fremtidens it-vækst skal ikke findes indenfor traditionel it-drift og -struktur. Se her, hvor du skal tjene pengene frem til 2020.

Læs også:
Dansk SAP-chef: Sådan skaber vi digital vækst

Verdens telebosser: Her er vores vilde vækst-planer

Disse it-områder vil opleve den største vækst i 2013

Den tredje platform vil stå for 90 procent af væksten frem til 2020.

Sådan lyder analysen fra IDC.

Konsulentbegrebet 'den tredje platform' dækker over den næste generation it-løsninger, der bygger på fire grundpiller: Cloud, mobil, big data og sociale tjenester.

Det er teknologier, som langt de fleste af Computerworlds læsere kan nikke genkendende til, men ifølge IDC har vi kun set toppen af isbjerget i forhold til, hvad der vil ske inden for disse felter. 

Og det er stadig de færreste virksomheder, der har formået at gøre det til et vækstområde, hvor der kan tjenes penge.

"For to år siden forudsagde IDC, at det var en bølge på vej indenfor disse områder. Nu er den her, så det handler ikke om at forberede sig til noget, der kommer, men om at finde væksten, der passer til dig," fortæller chefanalytiker i IDC, Frank Gens.

Han hiver desuden tal frem, der viser, at vækst ikke kan findes i den traditionelle it-opstilling, som han kalder den anden platform, som dækker over lan/internet og klient/server-baserede miljøer.

"Dette område vil kun opleve en marginal vækst frem til 2020. Her er udviklingen stagnerende."

Vækstanalyse frem til 2020. Kilde: IDC.

Personlig it
Frank Gens spår, at en stor del at væksten kommer indenfor personlige eller industrispecifikke løsninger ved eksempelvis sundhed, underholdning eller offentlige tjenester.

"I dag ser man allerede små lommer, der består af disse løsninger, men de kommer til at fylde rigtig meget i fremtiden," siger han.

Han peger blandt andet på mobilitet og datamængderne som drivende faktorer. 

"Virksomhedernes udgifter til mobile data er i dag større end til kablet data. Udgifterne til mobile enheder har overhalet pc'erne, og så er de ustrukturerede datamængder større end de strukturerede data i erhvervslivet. Og det er netop her den tredje platform rykker ind," argumenterer han.

En af bastionerne mod at få udbytte og vækst fra denne er de (foreløbig) manglende resultater.

"Det er svært at overbevise forretningen om at satse i dette felt, fordi indtjeningen mange steder er lav eller ikke eksisterende," siger han.

Her er it-vejrudsigten

Hvis man kunne foretage en tidsrejse frem til 2020 for at se tilbage på, hvor de succesrige firmaer slog til, hvad ville så være de vise vækst-sten?

Ifølge IDC kommer opskriften på succes til at se således ud:

"Et mantra for væksten bliver volumen. Der skal afsættes mange enheder til en lav pris. Virksomheder må sige farvel til små, dyre og statiske områder for i stedet at satse på mange kunder i butikken," siger Frank Gens.

Han peger på app-udviklingen og Google som eksempeler. 

"Google får 5.000 nye kunder i butikken hver eneste dag. De formår at udvikle og udvide antallet af deres produkter, og så er prisen for brugeren lav eller gratis."

I hælene på de mange brugere skal firmaerne skabe større partnernetværk til udvikling og distribution, hvilket eksempelvis kan ses indenfor mobilområdet, hvor Apple og Android er dominerende via store udviklernetværk og communities.

En lignende udvikling vil komme indenfor andre område som eksempelvis cloud computing.

"Cloud er et umodent område, hvor der stadig er nogenlunde lighed mellem de forskellige parter på markedet. Men vi vil opleve den samme krig, som har været på mobilmarkedet, hvor udviklerne vælger platform og derved sender konkurrenterne bagud."

Vertikale løsninger

De horisontale løsninger inden for cloud har vist sig populære til at løse fællesproblemer som eksempelvis håndteringen af e-mail. Men det er ikke, her den store vækst vil være frem til 2020.

"Vi vil se en eksplosion i Platform as a service-løsninger (PaaS) indenfor industrispecifikke områder som finansverdenen eller i bioteknologi. Vertikale cloud-løsninger," siger Frank Gens og fortsætter:

"Ligeledes vil det digitale univers stige med 50 procent frem til 2020, hvilket vil give vækstmulighed for firmaer, der formår at bruge disse data til analyser, applikationer eller kundeudvælgelse."

Norden bruger penge

Væksten indenfor cloud, social, mobil og cloud er også massiv i vores region af verden.

Den private cloud-forretning i Norden vurderes til at have en værdi på 600 millioner euro eller godt 4,5 milliarder kroner. 

"Og området vokser med 30 procent om året," lyder det fra Anders Elbak, der er analytiker i IDC.

"Vores beregninger viser desuden, at it-cheferne i Norden vil bruge 75 milliarder kroner på den tredje platform frem til 2020."

Læs også:
Dansk SAP-chef: Sådan skaber vi digital vækst

Verdens telebosser: Her er vores vilde vækst-planer

Disse it-områder vil opleve den største vækst i 2013
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere