Artikel top billede

Her er årets vækstmuligheder for den dygtige it-chef

Fremtidens it-vækst skal ikke findes indenfor traditionel it-drift og -struktur. Se her, hvor du skal tjene pengene frem til 2020.

Læs også:
Dansk SAP-chef: Sådan skaber vi digital vækst

Verdens telebosser: Her er vores vilde vækst-planer

Disse it-områder vil opleve den største vækst i 2013

Den tredje platform vil stå for 90 procent af væksten frem til 2020.

Sådan lyder analysen fra IDC.

Konsulentbegrebet 'den tredje platform' dækker over den næste generation it-løsninger, der bygger på fire grundpiller: Cloud, mobil, big data og sociale tjenester.

Det er teknologier, som langt de fleste af Computerworlds læsere kan nikke genkendende til, men ifølge IDC har vi kun set toppen af isbjerget i forhold til, hvad der vil ske inden for disse felter. 

Og det er stadig de færreste virksomheder, der har formået at gøre det til et vækstområde, hvor der kan tjenes penge.

"For to år siden forudsagde IDC, at det var en bølge på vej indenfor disse områder. Nu er den her, så det handler ikke om at forberede sig til noget, der kommer, men om at finde væksten, der passer til dig," fortæller chefanalytiker i IDC, Frank Gens.

Han hiver desuden tal frem, der viser, at vækst ikke kan findes i den traditionelle it-opstilling, som han kalder den anden platform, som dækker over lan/internet og klient/server-baserede miljøer.

"Dette område vil kun opleve en marginal vækst frem til 2020. Her er udviklingen stagnerende."

Vækstanalyse frem til 2020. Kilde: IDC.

Personlig it
Frank Gens spår, at en stor del at væksten kommer indenfor personlige eller industrispecifikke løsninger ved eksempelvis sundhed, underholdning eller offentlige tjenester.

"I dag ser man allerede små lommer, der består af disse løsninger, men de kommer til at fylde rigtig meget i fremtiden," siger han.

Han peger blandt andet på mobilitet og datamængderne som drivende faktorer. 

"Virksomhedernes udgifter til mobile data er i dag større end til kablet data. Udgifterne til mobile enheder har overhalet pc'erne, og så er de ustrukturerede datamængder større end de strukturerede data i erhvervslivet. Og det er netop her den tredje platform rykker ind," argumenterer han.

En af bastionerne mod at få udbytte og vækst fra denne er de (foreløbig) manglende resultater.

"Det er svært at overbevise forretningen om at satse i dette felt, fordi indtjeningen mange steder er lav eller ikke eksisterende," siger han.

Her er it-vejrudsigten

Hvis man kunne foretage en tidsrejse frem til 2020 for at se tilbage på, hvor de succesrige firmaer slog til, hvad ville så være de vise vækst-sten?

Ifølge IDC kommer opskriften på succes til at se således ud:

"Et mantra for væksten bliver volumen. Der skal afsættes mange enheder til en lav pris. Virksomheder må sige farvel til små, dyre og statiske områder for i stedet at satse på mange kunder i butikken," siger Frank Gens.

Han peger på app-udviklingen og Google som eksempeler. 

"Google får 5.000 nye kunder i butikken hver eneste dag. De formår at udvikle og udvide antallet af deres produkter, og så er prisen for brugeren lav eller gratis."

I hælene på de mange brugere skal firmaerne skabe større partnernetværk til udvikling og distribution, hvilket eksempelvis kan ses indenfor mobilområdet, hvor Apple og Android er dominerende via store udviklernetværk og communities.

En lignende udvikling vil komme indenfor andre område som eksempelvis cloud computing.

"Cloud er et umodent område, hvor der stadig er nogenlunde lighed mellem de forskellige parter på markedet. Men vi vil opleve den samme krig, som har været på mobilmarkedet, hvor udviklerne vælger platform og derved sender konkurrenterne bagud."

Vertikale løsninger

De horisontale løsninger inden for cloud har vist sig populære til at løse fællesproblemer som eksempelvis håndteringen af e-mail. Men det er ikke, her den store vækst vil være frem til 2020.

"Vi vil se en eksplosion i Platform as a service-løsninger (PaaS) indenfor industrispecifikke områder som finansverdenen eller i bioteknologi. Vertikale cloud-løsninger," siger Frank Gens og fortsætter:

"Ligeledes vil det digitale univers stige med 50 procent frem til 2020, hvilket vil give vækstmulighed for firmaer, der formår at bruge disse data til analyser, applikationer eller kundeudvælgelse."

Norden bruger penge

Væksten indenfor cloud, social, mobil og cloud er også massiv i vores region af verden.

Den private cloud-forretning i Norden vurderes til at have en værdi på 600 millioner euro eller godt 4,5 milliarder kroner. 

"Og området vokser med 30 procent om året," lyder det fra Anders Elbak, der er analytiker i IDC.

"Vores beregninger viser desuden, at it-cheferne i Norden vil bruge 75 milliarder kroner på den tredje platform frem til 2020."

Læs også:
Dansk SAP-chef: Sådan skaber vi digital vækst

Verdens telebosser: Her er vores vilde vækst-planer

Disse it-områder vil opleve den største vækst i 2013
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.