Artikel top billede

Ukendt it-fejl sender stort dansk EPJ-system til tælling

En systemopdatering og serverflytning hos en jysk region har sendt et omfattende EPJ-system i gulvet i flere dage. Læs her, hvordan nedbruddene har ramt regionens hospitaler og patienter.

Læs også: Ramt igen og igen: Så slemt var det store EPJ-nedbrud.

En opgradering og serverflytning i Region Midtjylland i slutningen af sidste uge har sendt regionens system med elektroniske patientjournaler ud i lange svartider og enkelte perioder uden drift.

Helt frem til i går, torsdag, har system-fejlene haft konsekvenser for både personale og ikke mindst patienterne på fire ud af fem af regionens hospitaler med i alt omkring 25.000 kliniske medarbejdere.

Kun Viborg Hospital er gået frit, da EPJ-systemet her først bliver rullet ud til sommer.

Hospitalsdirektør Gert Sørensen fra Aarhus Universitetshospital fortæller til Computerworld, at EPJ-systemfejlen har betydet, at patienterne på det århusianske hospital har måttet finde sig i lange ventetider, aflysninger af konsultationer og efterfølgende hjemsendelser af patienter, der har været indkaldt til ambulant behandling.

Stadig ukendt fejl

I dag, fredag, har regionen formået at få situationen under kontrol, og dagens performance-tal for systemet overgår faktisk det tidligere niveau inden opdateringerne, hvilket også var hensigten fra før opdateringerne.

Men den konkrete fejl bag nedbruddet er endnu ukendt.

"Det er klart, at vi ikke kan leve med den slags. Og vi har derfor aftalt på tværs af regionen, at vi skal have gravet helt dybt og fundet problemet, så det ikke kan opstå igen," siger Gert Sørensen.

Hos regions it-afdeling fortæller områdeleder for EPJ, Niels Henrik Petersen, at regionen knokler på for at finde fejlen bag nedbruddet. Lige nu går mistanken i retning af kommunikationen mellem klienterne på hospitalerne og regionens central placerede servere.

Specifikt har Niels Henrik Petersen mistænkt Java-opgraderingen på WebSphere-applikationsserverne, der for øvrigt også blev opdaterede i weekenden, som årsagen til den ustabile drift i ugens løb.

"Vi har rullet ny Java ud til alle vores brugere, men ikke alle har opdateret endnu. Vi kører fejlsøgning på, om det kan være her, at fejlen ligger," siger Niels Henrik Petersen.

Læs også: Ramt igen og igen: Så slemt var det store EPJ-nedbrud.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren Scrum Master

Visma DataLøn og ProLøn

AI Developer

Netcompany A/S

Test Specialist
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere