Artikel top billede

Ukendt it-fejl sender stort dansk EPJ-system til tælling

En systemopdatering og serverflytning hos en jysk region har sendt et omfattende EPJ-system i gulvet i flere dage. Læs her, hvordan nedbruddene har ramt regionens hospitaler og patienter.

Læs også: Ramt igen og igen: Så slemt var det store EPJ-nedbrud.

En opgradering og serverflytning i Region Midtjylland i slutningen af sidste uge har sendt regionens system med elektroniske patientjournaler ud i lange svartider og enkelte perioder uden drift.

Helt frem til i går, torsdag, har system-fejlene haft konsekvenser for både personale og ikke mindst patienterne på fire ud af fem af regionens hospitaler med i alt omkring 25.000 kliniske medarbejdere.

Kun Viborg Hospital er gået frit, da EPJ-systemet her først bliver rullet ud til sommer.

Hospitalsdirektør Gert Sørensen fra Aarhus Universitetshospital fortæller til Computerworld, at EPJ-systemfejlen har betydet, at patienterne på det århusianske hospital har måttet finde sig i lange ventetider, aflysninger af konsultationer og efterfølgende hjemsendelser af patienter, der har været indkaldt til ambulant behandling.

Stadig ukendt fejl

I dag, fredag, har regionen formået at få situationen under kontrol, og dagens performance-tal for systemet overgår faktisk det tidligere niveau inden opdateringerne, hvilket også var hensigten fra før opdateringerne.

Men den konkrete fejl bag nedbruddet er endnu ukendt.

"Det er klart, at vi ikke kan leve med den slags. Og vi har derfor aftalt på tværs af regionen, at vi skal have gravet helt dybt og fundet problemet, så det ikke kan opstå igen," siger Gert Sørensen.

Hos regions it-afdeling fortæller områdeleder for EPJ, Niels Henrik Petersen, at regionen knokler på for at finde fejlen bag nedbruddet. Lige nu går mistanken i retning af kommunikationen mellem klienterne på hospitalerne og regionens central placerede servere.

Specifikt har Niels Henrik Petersen mistænkt Java-opgraderingen på WebSphere-applikationsserverne, der for øvrigt også blev opdaterede i weekenden, som årsagen til den ustabile drift i ugens løb.

"Vi har rullet ny Java ud til alle vores brugere, men ikke alle har opdateret endnu. Vi kører fejlsøgning på, om det kan være her, at fejlen ligger," siger Niels Henrik Petersen.

Læs også: Ramt igen og igen: Så slemt var det store EPJ-nedbrud.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere