Artikel top billede

Ramt igen og igen: Så slemt var det store EPJ-nedbrud

Se hvordan det vigtige EPJ-system i dansk region gik ned igen og igen. Og få en mulig forklaring på problemet.

Læs også: Ukendt it-fejl sender stort dansk EPJ-system til tælling.

Det store EPJ-nedbrud i Region Midtjylland begyndte ifølge en statusrapport underskrevet af Niels Henrik Petersen og Region Midtjyllands it-driftschef Peter Bruun Nielsen som følge af en opgradering natten til søndag 3. februar.

Her blev MidtEPJ opgraderet og samtidigt flyttet til nye maskiner, mens der også foregik andre opgraderinger af blandt andet Java-softwaren og Websphere-applikationsserveren

Opgraderingerne og flytningen førte til, at en ud af seks parallelt kørende EPJ-instanser gik i sort.

Derfor oplevede op mod 20.000 kliniske medarbejdere på regionens hospitaler periodisk lange svartider og perioder, hvor de slet ikke kunne komme på EPJ-systemet.

Logon-svartiderne lå mandag i gennemsnit på mellem 50 sekunder og fire minutter.

Helt ned i en halv time

Tirsdag var situationen nogenlunde den samme, og her gik systemet oven i købet helt ned i en halv time omkring middag i forbindelse med en genstart af serverne, indtil systemet stabiliserede sig ved 19-tiden.

Den stabile drift fortsatte om onsdagen, hvor der ifølge statusrapporten fra regionens it-driftschef Peter Bruun Nielsen kun var få problemer på trods af, at en EPJ-instans blev fanget i den automatiske overvågning, da gik i en "usund tilstand" lidt over middag og straks blev taget ud af driften.

I går torsdag blev flere EPJ-instanser ramt, hvilket igen gav nogle brugere lange logon- og svartider.

"De fleste brugere mærkede dog ikke noget til problemerne," hedder det i statusrapporten vedrørende torsdagens drift.

Læs også: Ukendt it-fejl sender stort dansk EPJ-system til tælling.

Mulig forklaring: Derfor gik det så galt

Måske for mange ting i luften

I dag, fredag, er systemerne tilbage i nogenlunde god form, mens regionens it-folk arbejder fortsat på at finde forklaringen på, at det kunne gå så galt.

"Vi havde på forhånd drøftet, om vi gjorde for mange ting på én gang med udskiftning af servere plus opgraderinger af både EPJ-system og applikationsservere, og der vurderede vi ikke, at risikoen var så høj," siger Niels Henrik Petersen, regionens områdeleder for EPJ.

Han fortæller, at regionen reelt godt kunne have adskilt server- og applikationsopgraderingerne fra hinanden, men på grund af en stram deadline og en tro på et lav-risiko-projekt skete det altså ikke.

Deadlinen skyldtes opsætningen af kommunikation mellem regionen og den kommunale hjemmepleje, mens projektet blev bedømt til at være lav-risiko, fordi regionen siden december har kørt med det opgraderede EPJ-system i et testmiljø, som blandt andet har været igennem flere belastningstests.

"Lige nu opretholder vi meget højt beredskab, mens vi også bruger meget tid på at finde fejlen," lyder det fra Niels Henrik Petersen.

Han kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget om, hvor lang tid fejlsøgningen vil tage.

Læs også: Ukendt it-fejl sender stort dansk EPJ-system til tælling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere